Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hubnutí s operací? Jen přání

Hubnutí s operací? Jen přání

Paní Jana z Plzně si nechala před čtyřmi lety provést tzv. bandáž žaludku, protože vážila 130 kilogramů. Během několika měsíců zhubla na 70 a její život dostal zase smysl.

Ne každý se ale na zákrok dostane. Jak na včerejší obezitologické konferenci v Parkhotelu v Plzni uvedl Martin Fried z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, tzv. bariatrický zákrok, kam bandáž patří, by měly v Česku podstoupit alespoň dva tisíce lidí ročně, což je obvyklé například v sousedním Rakousku, v Česku je to ale jen kolem 600 lidí.

Zakopaný pes je podle Frieda v přístupu zdravotních pojišťoven, které tyto zákroky svou politikou nepodporují. Například ve Fakultní nemocnici v Plzni loni provedli jen dvacet bariatrických výkonů. „Je to dost drahý zákrok a úhrada od pojišťoven neodpovídá nákladům,“ uvedla ředitelka FN v Plzni Jaroslava Kunová. Přesto nemocnice příští rok počítá se zvýšením počtu operací.

Změnu by podle ředitelky mohla přinést i připravovaná strategie ministerstva zdravotnictví, která předpokládá, že si lidé budou moci zaplatit nadstandard. Dnes úhrady od pojišťoven nepokryjí ani léčení pacientů, kteří to nutně potřebují. Vbudoucnu tak dostanou šanci i ti, kteří budou chtít jen zlepšit svůj vzhled.

Bandáž žaludku....

Podle Frieda je přístup pojišťoven chybný, protože snížení váhy u obézních lidí znamená snížené náklady na léčení v budoucnu, navíc obezita s sebou přináší například diabetes, ale i kardiovaskulární choroby a choroby kloubů. Kromě bandáže žaludku patří mezi bariatrické výkony i tzv. sleeve gastrectomy, což je odstranění části žaludku. „Náklady na bariatrické zákroky se za dva až tři roky pojišťovně vrátí,“ uvedl Fried. „Například čtvrtina karcinomu ledvin je způsobena obezitou Dvě třetiny pacientů, které čekají na transplantaci ledvin, jsou obézní,“ doplnil Fried, světově uznávaný odborník na bariatrické zákroky. Podle něj například ve Francii, která má pětkrát více lidí než Česko, se provádí 20 až 25 tisíc bariatrických zákroků ročně. Pro jejich podporu mluví i pandemie obezity, která nezasahuje jen Evropu a Ameriku, ale i Asii.

Podle posledních studií se počet obézních Čechů od 50. let minulého století zvýšil třikrát až čtyřikrát. Ideální váhumájen třetina z nás.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze