Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus předá profesuru příteli i bývalé oponentce

Klaus předá profesuru příteli i bývalé oponentce

Celkem 87 nových profesorů brzy jmenuje prezident Václav Klaus. Jsou mezi nimi podle informací Práva i dva bývalí politici, představitelé dvou nesmiřitelných táborů. Exministr hospodářství sedmašedesátiletý Karel Dyba a o deset let mladší Marie Stiborová, která naopak stála ve stejné době v čele Levého bloku.

Dyba, jenž působí na VŠE, se má stát profesorem v oboru hospodářské politiky, biochemička Stiborová z Přírodovědecké fakulty UK v oboru lékařské chemie a biochemie.

O obou již hlasovaly akademické senáty škol. Zatímco Stiborová prošla vědeckou radou Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci hladce, Dyba to měl na pražské VŠE těžší. Při rozhodování bylo z přítomných 38 lidí proti deset a šest odevzdalo neplatné lístky.


Předběhl Ježka


Klaus tedy předá profesuru jednomu ze svých nejbližších spolupracovníků a také dobrému příteli Dybovi. Ten tak bude úspěšnější než jeho kolega ze školy exministr pro privatizaci Tomáš Ježek, který byl před časem také mezi navrženými, ale vědeckou radou neprošel. Klaus, ač je členem vědecké rady, se hlasování nezúčastnil. Předem však dával najevo své výhrady proti Ježkově jmenování. Exministr potřeboval 18 hlasů, chyběly mu tři.

Zatímco Dyba byl častým sparingpartnerem Klause v tenisu, Ježek se s tehdejším premiérem před deseti lety rozkmotřil kvůli rozdílnému názoru na transformaci a právní rámec kapitálového trhu.


Hledá lék na rakovinu


Výsledky ve výzkumu rakoviny vynesly Stiborové respekt i u politických protivníků ještě v době, kdy byla ve Sněmovně předsedkyní Levého bloku. S uznáním se dodnes mluví o její spolupráci s Německým centrem výzkumu rakoviny v Heidelbergu, kam jezdí už patnáct let vždycky tři měsíce v roce v době univerzitních prázdnin.

„Podařilo se mi odhalit nový mechanismus působení jednoho z protinádorových léčiv. Využiji to pro návrh nového, daleko účinnějšího léčiva, které bude cíleně směrováno pouze pro nádorové buňky,“ řekla Právu nedávno Stiborová, která roku 1993 kandidovala za LB na Hrad.

Věda ji prý už tak pohltila, že do politiky se nikdy vrátit nehodlá. Přesto se její jméno v médiích v těchto dnech objevilo, když předseda komunistů Vojtěch Filip ji dal jako příklad typu ženy, která by se mohla postavit Klausovi v boji o Hrad.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze