Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovní klub zelených dnes posoudí kandidaturu Lužného

Sněmovní klub zelených dnes posoudí kandidaturu Lužného

Praha 19. října (ČTK) - Kandidát na uvolněné křeslo ministra školství Dušan Lužný (SZ) má dnes na uzavřeném jednání poslaneckého klubu zelených prezentovat svou představu vedení resortu. Náměstka odstoupivší ministryně Dany Kuchtové nepřímo odmítl premiér Mirek Topolánek, republiková rada zelených ho však před tím nominovala, což způsobuje tření v koalici. Lužný se měl ve čtvrtek s premiérem sejít, Topolánek však podle informací ČTK schůzku zrušil bez udání náhradního termínu.     V Topolánkových očích představuje Lužný podle vyjádření z minulého týdne kontinuitu vedení úřadu, přičemž premiér by dal přednost diskontinuitě. Lužného tak poškozuje jeho blízká spolupráce s Kuchtovou. Ta již oznámila, že pokud si to bude Topolánek přát, nebude Lužného poradkyní, jak avizovala.     Podle kuloárových informací je Topolánek v kontaktu s bývalým brněnským rektorem a nynějším senátorem Jiřím Zlatuškou. ČTK Zlatuška ve středu nepotvrdil ani nevyvrátil, že o jeho možné nominaci Topolánek uvažuje a zprostředkovaně jedná. Podle spekulací médií Zlatušku znevýhodňují jeho dřívější spory s reprezentanty ODS, podle neoficiálních informací by nicméně "mohly být překonány".     Kuchtová rezignovala před dvěma týdny po kritice práce na přípravě evropských programů a navrhla, aby nominaci Lužného podpořila republiková rada zelených. Tak se i stalo. Republiková rada ale jednala i o dalších kandidátech, a to včetně Zlatušky. Podle předsedy zelených Martina Bursíka rada jednala zbrkle, protože Lužného nominovala bez předběžných konzultací. Schůzka Lužného s premiérem by podle něj měla ukázat, zda je kandidát schopný obstát před politickými i odbornými partnery, kteří neměli dobré vztahy s Kuchtovou.     

pap rem mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze