Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Říjen 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová: Nová verze operačního programu bude za dva tři měsíce

Nová verze operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, jež má české vědě přinést téměř 60 miliard korun z evropských fondů, bude připravena za zhruba dva až tři měsíce. Novinářům to dnes v Bruselu řekla ministryně školství Dana Kuchtová. Právě potíže s přípravou programu Výzkum a vývoj pro inovace vedly k rezignaci Kuchtové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Německo nabízí stipendia pro studenty a vědce

Německo nabízí stipendia pro studenty, doktorandy a vědce pro akademický rok 2008 až 2009. Nabídku zveřejnila Německá akademická výměnná služba (DAAD), sdělilo ČTK německé velvyslanectví v Česku. Podle zastupitelského úřadu má šanci stipendium získat asi stovka uchazečů. Studenti mohou dostat příspěvek na letní kurzy na německých vysokých školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S rakovinou bojuje s pomocí markerů

Měli by se do prevence zapojit třeba i gynekologové? Měli by obesílat ženy, aby chodily na prohlídky?

Nemyslím, že by to příliš zlepšilo situaci, protože ženy, které jsou pečlivé a zodpovědné, budou chodit, a ty ostatní můžete pětkrát obeslat a stejně nepřijdou. Přitom prohlídky každý rok zaručí, že nádorové onemocnění nebude mít závažný průběh. Zaručím tím kvalitní život po prodělaném onemocnění a jeho léčbě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci varují před poklesem vzdělanosti v České republice

Vědci mají strach ze snižování úrovně vzdělanosti. Podle nich se na mnoha školách stále snižují požadavky na znalosti a dovednosti. Dnešní absolventi prý mají podstatně horší všeobecný rozhled, než generace jejich rodičů. Vzdělanost a vzdělávání, téma pro redaktorku Naděždu Hávovou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rádio Česko: Náměstek Soukup skončil na ministerstvu školství

Náměstek ministryně školství Jaromír Soukup odešel z úřadu. Soukup o svém záměru odstoupit informoval už minulý týden po rozhodnutí Dany Kuchtové (SZ) rezignovat na ministerskou funkci. Uvedl tehdy, že kritika koaličních partnerů směřovala zejména na jeho osobu. K dnešnímu dni jsem už exnáměstkem, řekl dnes v pořadu Rádia Česko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školské odbory opět vystoupily proti rozpočtu, zvažují stávku

Školské odbory na dnešním setkání u příležitosti Světového dne učitelů opět vyjádřily nesouhlas s návrhem rozpočtu na příští rok. Ve svém prohlášení uvedly, že vláda svými kroky ohrožuje úroveň vzdělání. Chtějí se s ním mimo jiné obrátit na poslance a ovlivnit tak schvalování rozpočtu ve sněmovně. Odboráři se budou radit o dalším postupu, jejich předseda František Dobšík nevyloučil jednání o konkrétním termínu a scénáři stávky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Schwarzenberg: Stipendia pro studenty z ciziny by pomohla firmám

Česko by mělo podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dát větší prostor stipendiím pro zahraniční studenty ze zemí mimo Evropskou unii. Obdoba systému, který za minulého režimu fungoval v někdejším Československu, by mohla firmám přinést nedostatkové kvalifikované pracovníky a zároveň by zvýraznila tuzemský průmysl v cizině, uvedl ministr na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na brněnském výstavišti, kde dnes začal mezinárodní strojírenský veletrh.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Uplácení a povaha česká

Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš, varoval náborář autoservisu Karfík nové zaměstnance ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Tato nadsázka ve skutečném životě neplatí. Češi uplácejí a rozhodně z toho neblázní. Riziko přistižení většinou převáží fakt, že uplácení se vyplatí. Tento fakt nemá jen kořeny v minulosti, ale také ve způsobu výchovy dětí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Problémy kolem vzdělávání ve školství

Osmnáct hodin a téměř třicet sedm minut. U vzdělání a problémů kolem vzdělání zůstaneme i v následujícím duelu Radiofóra. Děti totiž vycházejí ze škol nevzdělané. Ve srovnání s generací jejich rodičů neobstojí nejen absolventi základních, ale ani středních či vysokých škol. Přesně takový je názor řady našich předních vědců a univerzitních profesorů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská knihovna je jako nová

Hradec Králové/ Po roce prací na rekonstrukci bude dnes v budově Na Hradě opět otevřena budova Lékařské knihovny Lékařské fakulty UK. Na tuto investiční akci bylo vynaloženo čtyřicet milionů korun, z toho více než tři miliony na přístrojové a technické vybavení. Cílem rekonstrukce bylo optimálně využít stávající historické prostory. Technická obnova se týkala celkové užitné plochy 2000 metrů čtverečních.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Svaz průmyslu: Školné může zatraktivnit technické obory na VŠ

Poplatky za studium na vysoké škole formou odloženého školného mohou být podle představitelů Svazu průmyslu a dopravy jednou z cest, jak zvýšit zájem studentů o technické obory. Studentům vybraných oborů by firmy poskytly stipendia, díky nimž by získaly absolventy, které potřebují. Změna by se měla stát součástí nového vysokoškolského zákona, řekli dnes na mezinárodním strojírenském veletrhu zástupci svazu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zelení se dosud nedohodli na nástupci Kuchtové

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík a odstupující ministryně školství Dana Kuchtová se dosud nedohodli na jejím nástupci. V pondělí večer se sešli, aby se vzájemně informovali o svých návrzích. "Dali jsme dohromady seznam, který si ale nepřejeme zveřejnit. Osobnosti, o kterých jsem v souvislosti s ministerskou funkcí už mluvila, jsou na seznamu," řekla Kuchtová ČTK před odletem do Bruselu, kde dnes stráví celý den.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Urologie není jen prostata

Hostem dnešního diskusního pořadu Křeslo pro Fausta bude profesor Tomáš Hanuš z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN. Beseda se zaměří na problémy, které mohou trápit ženy i muže v každém věku. Začátek v 16 hodin v Akademickém klubu 1. LF UK ve Faustově domě na Karlově náměstí v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta zpřístupnila obnovenou knihovnu

V objektu bývalého kněžského semináře v Dlouhé ulici v historickém centru Hradce Králové sídlí už od roku 1950 knihovna hradecké Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Po roční rekonstrukci byla budova v úterý dopoledne zpřístupněna veřejnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hledám brigádu. Kam vyrazit?

Průzkumy mluví jasně: přivydělávají si téměř tři čtvrtiny vysokoškoláků. Peníze ze studentské brigády, nebo dokonce trvalejšího pracovního poměru nemusí být jediným ziskem. Tím druhým je náskok před vrstevníky - praxe a nabyté zkušenosti se mohou stát výhodou v některém z budoucích konkurzů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Změny klimatu můžou výrazně ovlivnit mapu světa

Změny klimatu můžou výrazně ovlivnit mapu světa. Nejohroženější jsou malé ostrovní země a horské oblasti závislé na sněhu. Jak negativním dopadům zabránit? Tak to probírají odborníci na konferenci Světové turistické organizace OSN, která právě probíhá ve švýcarském Davosu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha: dobrý výběr, ale draho

V největším studentském městě s 38 vysokými školami a 120 tisíci studentů může některé nováčky nepříjemně překvapit fakt, že na velkých školách a oborech se studenti a učitelé vzájemně neznají a nemají k sobě žádný zvláštní vztah. K záporům velikých škol patří i fronty na cokoli - počítače, kopírky, kafe i toalety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Knihovna v bývalém purkrabství

Hradec Králové/ Za účasti představitelů Univerzity Karlovy a dalších významných hostí včera slavnostně zahájila zrekonstruovaná Lékařská knihovna Lékařské fakulty UK. Nachází se v jedné z nejstarších budov města, kde od roku 1556 bylo purkrabství. Knihovna byla rekonstruována za 40 milionů korun. Jen zde je 150 tisíc svazků a dvě multimediální místnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová dnes rektory informovala o přípravě programů

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost by měla Evropská komise definitivně schválit do deseti dnů. Druhý program ministerstva školství Výzkum a vývoj pro inovace by se měl přepracovat do jednoho až dvou měsíců. Na dnešním slavnostním zahájení akademického roku 2007/2008 o tom rektory informovala odstupující ministryně školství Dana Kuchtová (SZ), která kvůli problémům kolem těchto programů ohlásila minulý týden rezignaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EK kritizuje pomalé reformy školství v EU, ČR však i chválí

V Evropské unii loni přestalo předčasně studovat šest milionů lidí ve věku 18 až 24 let. EU se tak zatím příliš nedaří naplňovat cíl snížit do roku 2010 toto množství pod deset procent studentů, tedy zhruba na čtyři miliony. Česko se Slovenskem však v tomto ohledu patří mezi tři nejlépe hodnocené státy. Vyplývá to z dnešní zprávy o pokroku v oblasti vzdělávání, kterou zveřejnila Evropská komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předmět "EU" by se v budoucnosti mohl vyučovat na školách

Brusel by rád viděl, kdyby se problematika Evropské unie vyučovala na evropských školách. Žákům by tak v budoucnu mohl vedle klasických předmětů přibýt i předmět "EU". I takto lze totiž vykládat novou strategii Evropské komise, která má již poněkolikáté přibližovat unii občanům, i když zatím bez výsledku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová dnes zhodnotí své působení v čele ministerstva školství

Odstupující ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) bude dnes bilancovat své devítiměsíční působení ve funkci. Kuchtová předala premiérovi Mirku Topolánkovi demisi ve středu kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských fondů. Uvolněné křeslo obsadí opět zelení, zatím ale nerozhodli, koho nominují. Kuchtová jako svou dočasnou nástupkyni do chvíle, než bude vybrán nový ministr, doporučuje svou první náměstkyni Evu Bartoňovou. O dočasném vedení resortu měli ve středu jednat lídři koaličních stran.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Řeholnice z Indie studují medicínu

Hradec Králové/ V uplynulém akademickém roce dokončily studium medicíny hradecké Lékařské fakulty UK řeholní sestry z Indie Archana Chalil a Siji Manjaly Ouseph. Pátý ročník studují další dvě indické řeholnice. Nyní zde studium zahájí Vergini Baptista Pathinathar a Caroline Vimala Chelliah. Jejich studium podporuje královéhradecké biskupství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Václav Havel se stal na jeden den šéfredaktorem Hospodářských novin

Václav Havel si vyzkoušel novou roli. Na jeden den se stal šéfredaktorem Hospodářských novin. Dostal volnou ruku ve výběru témat a zítřejší vydání deníku si tak exprezident sestavil úplně podle svých představ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profil: Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy

Každý začátek má taky svůj konec, tak přesně taková je situace v resortu školství. S prvními dny akademického roku odchází ministryně školství Dana Kuchtová. Co to znamená pro školství, respektive pro naši největší Univerzitu Karlovu, tak to už se ptám jejího rektora Václava Hampla. Vítejte v Profilu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu První bezbariérová trasa už se staví

Hradec Králové/ Na téměř pět milionů korun přijde radnici trasa A projektu Město svobodného pohybu, která bezbariérově propojí magistrát s Adalbertinem a Lékařskou fakultou UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Koalice začíná chystat školné

Podle premiéra Mirka Topolánka je nutné, aby se za vysokoškolské vzdělání platilo. Řekl to včera u příležitosti zahájení akademického roku v pražské Betlémské kapli. „Možnosti státního rozpočtu budou vždy nedostatečné. Potřebujeme proto daleko více soukromých zdrojů. Zaprvé potřebujeme školné.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česká věda dohání zpoždění

V příštím roce můžeme financovat jen čtvrtinu podaných grantů, říká Josef Syka, předseda Grantové agentury České republiky. Dotknou se úsporná opatření vlády základního výzkumu? Na základním výzkumu se bude příští rok šetřit. Grantová agentura je samostatná instituce s vlastním rozpočtem a v roce 2008 dostane stejný objem peněz jako letos. To znamená, že na rozdíl od minulých let nedostaneme víc prostředků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministrem školství by mohl být pedagog a religionista Lužný

Mezi kandidáty na uvolněné křeslo po ministryni školství Daně Kuchtové bývá zmiňován také její dosavadní náměstek a člen předsednictva Strany zelených (SZ) Dušan Lužný. Jméno třiačtyřicetiletého pedagoga a religionisty z brněnské Masarykovy univerzity, který se zabývá problematikou náboženských menšin, zmínila i sama Kuchtová s tím, že se jedná o člověka, jemuž by úřad ráda předala. Lužný se pro tisk již vyjádřil, že by kandidaturu přijal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha má v EU největší koncentraci studentů k počtu mladých

V Praze žije v rámci Evropské unie nejvíce vysokoškolských studentů v přepočtu na populaci mladých lidí. Mezi 267 regiony z 27 členských států EU je jich jen osm, kde na každých sto obyvatel ve věku 20 až 24 let připadá více než stovka studentů. Vyplývá to z údajů Eurostatu, které dnes v Bruselu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek: Česko potřebuje více vysokoškoláků

Jestli nechce Česko být levnou montovnou a chce se zařadit mezi země, kde se dělá špičková věda a výzkum, je třeba zvýšit podíl lidí s vysokoškolským vzděláním. Na setkání s vědci to dnes v Brně řekl premiér Mirek Topolánek (ODS). Podle něj je třeba zvýšit kvalitu i kvantitu. Kvantitu by měly zabezpečit bakalářské obory a kvalitu špičková centra, jakým je podle premiéra například kampus Masarykovy univerzity v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová tvrdí, že ministerstvo otevřela a dala mu správný směr

Bývalá ministryně školství Dana Kuchtová (SZ), jejíž rezignaci dnes podepsal prezident, soudí, že pod jejím vedením se stal úřad otevřenějším. Na tiskové konferenci se ohradila proti tvrzením, že svoji funkci nezvládla po manažerské stránce. Ministerstvo se pod jejím vedením podle ní posunulo správným směrem. Za svůj největší neúspěch označila středeční rozhodnutí vlády převést peníze na krajské veřejné školy z ministerstva přímo do regionů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Po 660 letech byl v Praze znovu korunován Karel IV.

Kostel Panny Marie, sv. Jeronýma a českých patronů v pražských Emauzích se v sobotu odpoledne stal svědkem i kulisou korunovace Karla IV.Lucemburského a jeho manželky Blanky z Valois českým králem a královnou. Rekonstrukce se konala 660 let po skutečné korunovaci. Muž, nazvaný později Otcem vlasti, se stal českým králem 2. září 1347.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hluk se stal nenápadným zabijákem

Mučedník, který se obětoval pro ticho. Takový nápis by mohl zdobit hrob Franka Parduskeho z Pensylvánie. Dvaaosmdesátiletého důchodce dovádělo k šílenství, že se mu kolem domu soustavně projížděl mladík na hlučné motorce. Měl pocit, že už rámus nevydrží a rozhodl se mu učinit přítrž. Postavil se proto mladíkovi do cesty. Motocykl však Parduskeho srazil a odhodil deset metrů daleko. Důchodce 5. června četným zraněním podlehl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařská fakulta? To je malý Babylon, řekl proděkan

Malý Babylon. Tak by se dalo říkat Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Počet studentů ze zahraničí v sobotu ještě zvýšila slavnostní imatrikulace v centru Aldis. „Letos jsme přijali do všeobecného lékařství 57 cizinců a na zubní lékařství se hlásí 21 lidí ze zahraničí z více než dvaceti zemí. Dohromady jich na fakultě máme 270 z třiceti států.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Student si zajel na testy z fyziky do Íránu

Student Marek Scholle si šel včera už potřetí pro ocenění určené pro pardubické studenty. Minulý školní rok se mu povedl zatím asi největší úspěch. Dostal se spolu s dalšími čtyřmi studenty z České republiky na mezinárodní olympiádu ve fyzice, která se konala v Íránu. „Írán je divoký. Musím ale říct, že to je krásná země. Lidé v Íránu nás nechali poznat, že jsou i přátelští.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český mozek míří domů

Fyzik Martin Schnabl získal 21 milionů, což mu dovolí bádat v Praze namísto v Americe. Okolo nás je desetirozměrný prostor, ale jenom jeho určité formy jsou příznivé pro život, říká Martin Schnabl první český laureát Evropské ceny pro mladé vědce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Knižní veletrh se vydařil

Havlíčkův Brod - V pořadí sedmnáctý Podzimní knižní veletrh, který se uskutečnil v pátek a sobotu v Havlíčkově Brodě se podle organizátorů, vystavovatelů i návštěvníků vydařil. „Letošního ročníku Podzimního knižního veletrhu se zúčastnilo sto osmdesát dva vystavovatelů a přibližně třináct tisíc návštěvníků,“ uvedla ředitelka havlíčkobrodského veletrhu Markéta Hejkalová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědcům při sledování pohybu ryb pomohly vysílačky

Vědci z pražské Univerzity Karlovy, kteří pomocí značek a speciálních vysílaček několik let monitorovali pohyb rybích společenstev v Berounce, přišli s překvapivou zprávou. „Ryby se ve standardních situacích minimálně pohybují. Většina jich zůstává ve svých teritoriích,“ řekl Právu jeden ze zpracovatelů výzkumu Karel Pivnička. Ojedinělý experiment mimo jiné rozptýlil desítky let přetrvávající přesvědčení rybářů o tom, že ryby v řekách migrují.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Český zástupce uspěl v mezinárodní astronomické soutěži

Zástupce České republiky Jan Fait uspěl v Mezinárodní astronomické olympiádě, která v neděli skončila na ukrajinském Krymu. Student Arcibiskupského gymnázia v Praze v soutěží získal druhé místo. Česká republika se olympiády účastnila poprvé, sdělila dnes ČTK Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík: Lužný bude muset získat důvěru poslanců a premiéra

Člen užšího vedení zelených Dušan Lužný, kterého do uvolněného křesla ministra školství nominovala v neděli republiková rada, bude muset přesvědčit premiéra a poslance, že je schopen vyřešit složitou situaci resortu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Botanik Větvička se představí v galerii

Ředitel Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze Václav Větvička přijede dnes večer do příbramské Galerie Františka Drtikola. Od 18 hodin zde bude hovořit o rozhlasových fejetonech a svých knihách. Vstupné činí 60 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu MfD: Prorektor ZČU, který čelil nařčení z opisování, opustil post

Prorektor Západočeské univerzity (ZČU) Ivo Budil, který čelil obvinění z plagiátorství některých svých odborných textů, rezignoval na svůj post. Jeho rozhodnutí ale prý s tímto případem nijak nesouvisí. Vrací se na filosofickou fakultu, návrat plánoval už delší dobu, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík: Nominaci Lužného bereme vážně, jiné adepty nyní nehledáme

Předseda Strany zelených Martin Bursík i ostatní poslanci strany budou respektovat rozhodnutí republikové rady zelených, která vybrala na post ministra školství Dušana Lužného. Bursík i předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques dnes novinářům řekli, že nyní jiné kandidáty na ministra školství nehledají. Lužný podle nich ale ještě musí představit svou koncepci, jak vést ministerstvo a přesvědčit o ní poslanecký klub i premiéra Mirka Topolánka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakouské vysoké školy nedokončí až 70 procent studentů

Rakouské vysoké školy nedokončí podle jednotlivých univerzit 50 až 70 procent studentů, kteří nastoupí do prvních ročníků. Údaj, který je označován za šokující, zveřejnilo v těchto dnech rakouské ministerstvo školství. V České republice dokončí vysokou školu v průměrů 64 procent studentů, což zemi řadí lehce pod průměr států OECD.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lužný chce řešit evropské fondy a financování všech stupňů škol

Financování školství, a to vysokého, středního i základního, a dokončení práce na evropských vzdělávacích programech považuje za nejdůležitější úkoly pro nového ministra školství kandidát zelených Dušan Lužný. Jeho nominace získala v neděli podporu republikové rady zelených, předseda nejmenší koaliční strany Martin Bursík ale stále hledá i další osobnosti, které by mohly nahradit odstoupivší Danu Kuchtovou. Lužný podle něj není dost výraznou postavou a handicapuje ho i někdejší členství v KSČ.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva v Německu: zažijete mnohem více praxe

Jak se studuje na právnické fakultě v Bonnu? Jak se tam dostat a kolik vás to bude stát? Čtěte zážitky čerstvé absolventky studijního pobytu v Bonnu. V případě zájmu o zahraniční studium v rámci programu Erasmus musí student splnit kvalifikační podmínky, mezi které patří studium akreditovaného studijního programu české vysoké školy a řádně ukončený alespoň první ročník studia. Další podmínky stanoví fakulta. Na Právnické fakultě UK především ověřují jazykové znalosti, požadují k tomu životopis, motivační dopis a doporučení některého z pedagogů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Darovaná krev přenáší méně kyslíku

Krev po transfuzi ztrácí brzy po odebrání důležitou látku, a tedy i schopnost přenášet kyslík do tkání. Vyplývá to ze dvou studií vědců Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně. Podle nich to vysvětluje, proč má řada pacientů po krevní transfuzi potíže.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nevidomý lékařem? Nemožné! Postižení je při studiu zádrhel

Hendikepovaní studenti už mají více možností studia na vysokých školách než dřív. Jediným, ale velmi důležitých omezením, zůstává zdravotní předpoklad pro výkon budoucího povolání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zmizel vysokoškolák

Už šest neděl o sobě nedal vědět 23letý student MFF Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Kučera, který odjel z Liberce 29. srpna do Prahy, kde měl složit bakalářskou zkoušku. Do školy však nedorazil, nedal o sobě vědět a ze svého účtu si vybral dvacet tisíc korun. Právu to sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší univerzity hledejte v USA

Vybíráte, kam se vydat na studia do zahraničí, která škola by byla pro vás nejvhodnější? Pomoci vám může ŽEBŘÍČEK NEJLEPŠÍCH ŠKOL ve světě. Čtěte, jak si letos stojí zahraniční univerzity. Ve světě poměrně respektovaný žebříček nejlepších univerzit světa ARWU (Academic Ranking of Word Universities), který byl vyhlášen před pár týdny, přinesl několik zajímavých změn proti loňskému pořadí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Evropská banka půjčí studentům

Plán zavést půjčky pro vysokoškolské studenty na vzdělání začíná mít ostřejší obrysy. O jejich financování nyní projevila zájem Evropská investiční banka(EIB). Ta by na životní náklady studentů půjčila státu s nízkým úrokem. "Zatím minulý měsíc byla předběžná jednání, všechny podrobnosti musíme teprve domluvit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Operujte oko!

Na veletrhu HOSPIMedica, který bude na brněnském výstavišti probíhat v termínu od 16. do 19. října, představí odborníci laické veřejnosti oftalmologické simulátory z Pražského centra virtuální oftalmochirurgie. Tyto výukové simulační přístroje, jediné ve východní Evropě, umožňují nácvik chirurgických úkonů ve virtuálním prostředí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Opisuji, tedy jsem

Vdnešní době snad není nic jednoduššího. Najdete si na internetu jakýkoli úryvek textu a použijete jej do své přednášky či publikace. I když musíte překládat z cizího jazyka, celá operace se dá stihnout za pár minut a nemusíte se zvednout ze židle.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vážení profesoři, nechápete!

Více než stovka vysokoškolských pedagogů a dalších respektovaných osobností veřejného života a vědy podepsala prohlášení, v němž se tvrdí, že mládež je stále NEVZDĚLANĚJŠÍ a nejspíš za to může proměna školství. O tom, jak intelektuálové (ne)chápou reformu, tahle kolektivní rána zcela mimo terč vypovídá velmi přesně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Egyptolog: Zpočátku o Abúsír nikdo neměl zájem, jen Češi

Přední světový egyptolog a někdejší ředitel Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy Miroslav Verner přednášel minulý týden studentům na ústecké univerzitě o padesátileté historii českého archeologického výzkumu v Egyptě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucnost má jméno školné

Ekonomika roste a země bohatne. Vděčíme za to kombinaci čerstvých zahraničních investic a vysoké zaměstnanosti středoškolsky vzdělaných lidí.Na druhou stranu ovšem naše hospodářství vykazuje neobvykle velký podíl lidí zaměstnaných v průmyslu a nízké výdaje na výzkum a vývoj. Jaké tedy budou zdroje našeho dalšího růstu?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dnes zasedá vláda

Příprava českého předsednictví v Evropské unii, příprava na neformální evropský summit v Lisabonu, ale především peníze - to všechno má dnes na stole vláda. Její zasedání sleduje Daniel Takáč. Dane, vláda by měla vyčlenit nějaké peníze na výzkum. Kolik a pro koho mají být peníze určeny?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek nechce Lužného

Premiér Mirek Topolánek včera udělal čáru přes rozpočet republikové radě Strany zelených. Dal totiž jasně najevo, že ministrem školství nechce jejího kandidáta, člena předsednictva zelených Dušana Lužného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek není spokojen s Lužným jako kandidátem na ministra

Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes naznačil, že není spokojen s kandidaturou člena předsednictva zelených Dušana Lužného na uvolněné křeslo ministra školství. Novinářům řekl, že v případě náhrady za odstoupivší ministryni Danu Kuchtovou (SZ) by uvítal "raději diskontinuitu než kontinuitu". Připomněl tak, že Lužný s Kuchtovou úzce spolupracovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Langer nabídl disidentovi stipendia pro běloruské studenty

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nabídl zástupci demokratické opozice v Bělorusku Aljaksandru Milinkevičovi možnost stipendií pro běloruské studenty, kteří by díky nim mohli studovat v Česku na Liberálně-konzervativní akademii (CEVRO), spřízněné s ODS, obory veřejná správa či politologie a mezinárodní vztahy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Právnická fakulta získala novou simulovanou soudní síň

Právnická fakulta Karlovy univerzity dnes otevřela novou půdní vestavbu. S novými učebnami získala škola i unikátní simulovanou soudní síň, která studentům umožní vyzkoušet si soudní jednání, sdělil dnes děkan fakulty Aleš Gerloch. Vestavba přišla fakultu na zhruba 51 milionů korun. Ve čtvrtém poschodí, respektive podkroví, vzniklo pět seminárních místností, tři počítačové učebny, malá zasedací síň a dvě kanceláře. Unikátní je vybudování simulované soudní síně pro 35 pasivně a 10 aktivně vystupujících.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČSSD: Studentů VŠ je dost, je třeba se zaměřit na kvalitu

Studentů vysokých škol je v současnosti již dostatek a další kroky by se měly soustředit hlavně na zvyšování kvality výuky. Zástupci ČSSD, kteří se rezortu věnují, tak dnes reagovali na výzvu varující před poklesem úrovně vzdělanosti, kterou podepsala řada osobností. Ze statistik vyplývá, že zatímco vysokou školu průměrně absolvuje každý čtvrtý obyvatel OECD, v Česku tvoří podíl vysokoškoláků v populaci 13 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři provedli oddělení dolní části těla od horní

Někdy dřív se neviděli, teď se potkali. Dva muži po stejném operačním zákroku. Seznámil je tým lékařů z pražské Bulovky, který právě jim jako prvním pacientům v republice oddělil dolní polovinu těla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budování minikampusů Karlovy univerzity

Vytvořit několik minikampusů, tedy vysokoškolských center, která by sdružovala oborově příbuzné fakulty, menzu a koleje. O to usilují studenti Karlovy univerzity. Ničí je zdlouhavé přejíždění mezi budovami po celé Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chcete řídit banku? Vystudujte matematiku

Nejlepším předpokladem pro vstup do vysokých pozic v bankách nebo pojišťovnách už není jen ekonomické vzdělání. Byznys se zaměřil i na jiný obor - matematiku. Absolventi matematicko-fyzikálních fakult, takzvaní »matfyzáci«, už nemusí být vnímaní jen jako šílení profesoři v bílých pláštích, kteří po nocích řeší složité rovnice. Příkladem, že matematik dnes v Česku obléká spíše drahý oblek, může být třeba spolumajitel finanční skupiny PPF Jiří Šmejc či majitel firmy RSJ Invest Karel Janeček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Všichni pryč. Je tu princezna

„Všichni pryč. Musíme to tady vyklidit. Už jsou tady,“ začali policisté vytlačovat dav u pardubického dostihového závodiště. Za pár okamžiků tam měly zastavit limuzíny s vzácnou návštěvou. Včerejší, 117. Velká pardubická měla oproti běžnému programu jednu atrakci navíc. Na slavný závod se přijela podívat britská princezna Anna.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nenápadná síla rektorů

Bude to těžký úkol. Ale nový ministr školství, jehož hledání právě vrcholí, se mu žádnou fintou nevyhne. Na výsledek jsou přitom zvědavi úplně všichni. V ideálním případě se může podařit dokončení změny zdejších vysokých škol z ne vždy zcela otevřených institucí v inspirativní místa podporující vedle špičkových vědců i spoustu lidí schopných se dobře zorientovat v čím dál „tekutější“ realitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Princezna Anna uzavře pobyt v Česku návštěvou Senátu

Britská princezna Anna uzavře dnes třídenní pobyt v Česku návštěvou Senátu a setkáním s jeho předsedou Přemyslem Sobotkou. V dopoledních hodinách by měla také hovořit se studenty a pedagogy britských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Odpoledne již princezna v leteckém speciálu Česko opustí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lužný dnes znovu obhajoval změnu názvu diplomové práce

Náměstek ministerstva školství a kandidát republikové rady zelených na ministerské křeslo Dušan Lužný dnes znovu vysvětloval, proč ve svém životopise vypustil z názvu své diplomové práce slova o marxismu-leninismu. Nejen, že je název příliš dlouhý, ale zmínka o marxismu-leninismu byla úlitba tehdejším poměrům na vysokých školách, uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl tiskový odbor úřadu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Princezna hovořila se studenty, pozdravila válečné veterány

Závěrečný den třídenní návštěvy britské princezny Anny byl především ve znamení setkávání s žáky a studenty. Princezna si dnes v Praze našla čas rovněž na schůzku s letci, kteří za druhé světové války bojovali v britském královském letectvu RAF proti nacistům. Podle britského velvyslanectví princezna chová k válečným veteránům velkou úctu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČR podepsala s EK první operační programy, peníze připraveny

Česko dnes s Evropskou komisí podepsalo první tři operační programy z nového programovacího období 2007 až 2013. Může tak čerpat z evropských peněz na lidské zdroje zhruba 105 miliard korun. Z toho přibližně dvě miliardy korun by ČR mohla získat do konce letošního roku, uvedl při podpisu smluv evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kandidaturu Lužného proberou poslanci zelených v pátek

Kandidaturu člena předsednictva Strany zelených Dušana Lužného na funkci ministra školství proberou poslanci nejmenší vládní strany na uzavřeném jednání v pátek. Nominaci náměstka odstoupivší ministryně Dany Kuchtové podpořila republiková rada zelených, premiér Mirek Topolánek (ODS) ale chce, aby se vedení úřadu radikálně změnilo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu CVVM: Většina Čechů míní, že kvalita výuky ve školách je dobrá

Zhruba dvě třetiny Čechů si myslí, že kvalita výuky ve školách na různých úrovních vzdělávání je dobrá. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve srovnání s výsledky z minulého šetření kladný názor na kvalitu ale u všech typů škol mírně poklesl. Nejhůře lidé hodnotí střední učiliště bez maturity, nejlépe pak výuku na základních školách a gymnáziích, ukázal průzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 260 lety vydala pražská Karlova univerzita nový studijní řád

Nový studijní a zkušební řád, který vydala pražská Karlova univerzita 19. října 1747, více přibližoval vysokoškolská studia potřebám tehdejšího života. Zatímco filozofická studia zkracoval na dva roky, čímž se stala pouhou "přípravkou", na lékařské fakultě zaváděl výuku fyziky, botaniky a chemie, na právnické fakultě výuku trestního a státního práva a na filozofické fakultě přednášky z matematiky a etiky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakousko vyhrotilo spor s EU o kvóty pro zahraniční studenty

Vleklý spor mezi Evropskou komisí (EK) a Rakouskem kolem kvót pro zahraniční studenty na rakouských vysokých školách se těsně před začátkem nadcházejícího summitu Evropské unie v Lisabonu vyhrotil a údajně by mohl ohrozit i průběh a výsledky vrcholné schůzky. Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer totiž vsadil na konfrontaci. Předseda Evropské komise José Barroso přesto dnes vyjádřil naději, že na nadcházejícím summitu v Lisabonu se dospěje ke shodě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sněmovní klub zelených dnes posoudí kandidaturu Lužného

Kandidát na uvolněné křeslo ministra školství Dušan Lužný (SZ) má dnes na uzavřeném jednání poslaneckého klubu zelených prezentovat svou představu vedení resortu. Náměstka odstoupivší ministryně Dany Kuchtové nepřímo odmítl premiér Mirek Topolánek, republiková rada zelených ho však před tím nominovala, což způsobuje tření v koalici. Lužný se měl ve čtvrtek s premiérem sejít, Topolánek však podle informací ČTK schůzku zrušil bez udání náhradního termínu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učím lidi, jak si čistit zuby

Byli jste už v ordinaci dentální hygienistky? Ne? Tak pokud chcete mít zdravé a krásné zuby, asi byste to měli rychle napravit. Perfektně vám odstraní zubní kámen, vyčistí nejsprávnějším způsobem zuby a vysvětlí, jaké chyby při této činnosti děláte.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus předá profesuru příteli i bývalé oponentce

Celkem 87 nových profesorů brzy jmenuje prezident Václav Klaus. Jsou mezi nimi podle informací Práva i dva bývalí politici, představitelé dvou nesmiřitelných táborů. Exministr hospodářství sedmašedesátiletý Karel Dyba a o deset let mladší Marie Stiborová, která naopak stála ve stejné době v čele Levého bloku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návštěva princezny Anny v Česku

Program doslova po minutách, tak nabitý diář má britská princezna Anna na návštěvě České republiky. Dnes jejímu programu dominovala hlavně charita. Navštívila pečovatelský domov v Praze a setkala se i s představiteli nadace manželů Klausových.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sesuvy půdy v Peru
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dnes končí návštěva princezny Anny v Česku

Britská princezna Anna dnes slavnostně otevřela obor Britská studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V projevu před učiteli a studenty ocenila vztahy mezi Karlovou a londýnskou univerzitou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Britská princezna Anna končí svou návštěvu Česka

Britská princezna Anna dnes na závěr třídenní návštěvy Česka slavnostně otevřela specializaci Britská studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V projevu před učiteli a studenty ocenila vztahy mezi Karlovou a Londýnskou univerzitou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Princezna si potřásla rukou s rektorem

Britská princezna Anna včera zakončila svou třídenní cestu po Česku návštěvou Prahy. V současné době devátá možná následnice britského trůnu se pozdravila s českými veterány, kteří za druhé světové války bojovali v Anglii proti nacistům, a na Olšanských hřbitovech uctila památku padlých vojáků ze zemí britského Společenství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Saharu zdobí česká bižuterie

Smrtící i plná života. Tajemná i přímočará. Monotónní i pestrá. Chudá i nekonečně bohatá. Taková je Sahara. Podoby největší pouště světa odhalují v brněnském pavilonu Anthropos, kde začala rozsáhlá expozice s názvem Sahara - příběh Velké pouště.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na dny EU a USA přijela i Cherie Blairová

Na pražském Žofíně začal včera už šestý ročník dvoudenní konference Dny Evropské unie a USA, pořádané agenturou Teleaxis. Podle organizátora Petera Kovarčíka jde o nejvýznamnější konferenci tohoto druhu ve střední Evropě. To mimo jiné potvrdila i včerejší bezmála hodinová debata delegátů s dlouholetým šéfem americké centrální banky Alanem Greenspanem, jež se odehrála prostřednictvím telemostu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hubnutí s operací? Jen přání

Paní Jana z Plzně si nechala před čtyřmi lety provést tzv. bandáž žaludku, protože vážila 130 kilogramů. Během několika měsíců zhubla na 70 a její život dostal zase smysl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zalistujte v knihách

Michal Maršálek Deprese u schizofrenie Deprese a schizofrenie jsou lékařskou veřejností tradičně vnímány jako dva hlavní zástupci skupiny psychóz, tak jak je vyčlenil začátkem 20. století německý psychiatr Emil Kraepelin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chobotnice ano, nebo ne?

Má, nebo nemá stát chobotnice na Letné. To se stalo tématem číslo jedna českých politiků. Prezident Václav Klaus, primátor Pavel Bém a i premiér Topolánek si myslí, že ne. Stavba Národní knihovny se tak možná vůbec neuskuteční. Pražský primátor se právě teď snaží architekta Kaplického přesvědčit, aby souhlasil s umístěním knihovny jinde.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ODS: Školné až 20 tisíc za rok

Vláda, zdá se, prosazuje rychlé zavedení školného na veřejných vysokých školách. S érou bezplatného školství je tak zřejmě nadobro amen. Jste-li rodiče středoškoláka, jenž nastoupí v říjnu 2010 na státní univerzitu, počítejte s tím, že vaši ratolest může jeden akademický rok vyjít na školném i kolem 20 tisíc korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy tvrdí, že se snaží zdůvodnit nepřijetí uchazečů co nejlépe

Zástupci vysokých škol tvrdí, že se školy snaží co nejlépe zdůvodňovat, proč nepřijaly odmítnuté uchazeče. Podle škol, které ČTK oslovila, je však takzvaných žádostí o přezkum mnoho a neúspěšní uchazeči v nich často žádné konkrétní námitky neuvádějí; proto není možné na ně podrobně reagovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lužný: Po setkání s premiérem vidím své šance jako minimální

Za minimální označil své šance stát se ministrem školství člen předsednictva Strany zelených Dušan Lužný po dnešním setkání s premiérem. ČTK řekl, že se s Mirkem Topolánkem krátce a neplánově setkal odpoledne. Z Topolánkova projevu usoudil, že o něj premiér nestojí. O dalších krocích se Lužný poradí s poslanci a předsednictvem nejmenší koaliční strany.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přehled událostí okolo rezignace ministryně školství Kuchtové

Přehled hlavních událostí okolo rezignace ministryně školství Dany Kuchtové (Strana zelených) a hledání jejího nástupce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík: Lužný musí přesvědčit, že není Kuchtovou v kalhotách

Člen předsednictva Strany zelených Dušan Lužný dnes poslancům nejmenší koaliční strany slíbil, že při případném vstupu do čela ministerstva školství učiní personální změny. Ty by měly rozptýlit obavy premiéra Mirka Topolánka, že Lužný povede ministerstvo stejným směrem jako za dob odstoupivší ministryně Dany Kuchtové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kritika MV ČR kvůli vyjádření o dětech z dětských domovů

Zpráva ministerstva vnitra, že budoucnost víc než poloviny svěřenců dětských domovů, je spojená s kriminalitou, vyvolává vlnu nesouhlasu a kritiky. Dětské domovy se ohrazují, že to není jejich chyba a Úřad pro ochranu osobních údajů je proti tomu, aby kdokoliv měl v záznamech poznámku, že vyrůstal v dětském domově.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Obřízku znali už staří Egypťané

Občas se i v našem tisku objeví podiv nad praktikováním ženské obřízky v Egyptě, Súdánu a střední Africe a její odsouzení. Bývá označována za „dávný zvyk“. Nahlédněme proto do její historie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík se sešel s krajskými lídry, ministra školství nevyřešili

Žádný posun v hledání kandidáta na ministra školství nepřinesla dnešní schůzka krajských lídrů zelených s vedením strany. Zelení tuto otázku nechtěli řešit bez první místopředsedkyně strany a odstoupivší ministryně školství Dany Kuchtové a kandidáta na uvolněný post Dušana Lužného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kopicová: Ministerstvu školství chybí lidé pro čerpání z fondů EU

Ministerstvu školství chybí více než stovka pracovníků k tomu, aby mohlo zajistit účelné čerpání peněz z evropských fondů. Novinářům to dnes řekla bývala šéfka úřadu a vyjednavačka operačních programů v Evropské komisi Miroslava Kopicová. Podle ní by mělo ministerstvo, které skoro před měsícem opustila právě kvůli problémům s přípravou programů Dana Kuchtová (SZ), co nejdříve získat nového ministra, který by si vytvořil spolehlivý tým na přípravu čerpání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel vědecký novinář Ivo Budil

V noci na včerejšek zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 74 let dlouholetý rozhlasový redaktor a popularizátor vědy Ivo Budil. Narodil se 12. května 1933 v Praze. Studoval filozofii a historii na Přírodovědecké fakultě UK. V roce 1955 nastoupil do Československého rozhlasu, redakce vědy a techniky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Théby - město bohů a faraónů

Zajímá vás starověký Egypt? Potom pro vás máme dobrou zprávu. Už zítra můžete v Náprstkově muzeu v Praze navštívit výstavu Théby, město bohů a faraónů. Představí vám jedno z nejvýznamnějších středisek starověkého světa. Co konkrétně, to se dozvíte už teď v Dobrém ránu. Naším hostem je kurátor výstavy Pavel Onderka a taky Jana Mynářová z Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Muzeum betlémů už má ředitelku

Třebechovické muzeum betlémů se dočkalo nového ředitele. Stává se se jím opět žena, 33letá Silvie Hlaváčková. Nová ředitelka přichází v době, kdy bude třebechovické muzeum celý listopad uzavřeno kvůli pravidelné údržbě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Spotřeba antidepresiv roste

Mám depku, nic mě nebaví, bolí mě celý člověk. Tak možná jste si to už řekli teď na podzim nebo i jindy, možná jste to už také od někoho slyšeli, i když u většiny lidí tyto pocity nevyústí do deprese, přesto se počet pacientů s touto diagnózou za posledních deset let zdvojnásobil. Pětkrát za stejnou dobu stoupl i počet lidí, kteří užívají antidepresiva. A právě o těch dnes bude v pořadu Vaše téma řeč. Jakým signálem je pětinásobný nárůst spotřeby antidepresiv? Je to dobře, nebo špatně?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pachatel dostane do těla 50 000 voltů!

Novou »humánní zbraň« proti zločincům zavádí česká policie. Zařízení Taser X-26, podobné pistoli, vystřelí dvě sondy k tělu až na vzdálenost 10 metrů, dá se použít také k přímému kontaktu. Pachatel dostane dávku o napětí 50 tisíc voltů s maximálně čtyřmi miliampéry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel Petr Eben

Jeho úpravy lidových písní a koled hrají nejmenší klavíristé. Jeho stěžejní instrumentální i vokální skladby patří k dominantám české, ale i světové hudby dvacátého století. Životní pouť jednoho z mezinárodně nejuznávanějších českých skladatelů Petra Ebena se ve středu uzavřela. Bylo mu 78 let. „Zemřel doma krátce před půlnocí. Bylo to po dlouhé nemoci,“ uvedl pro ČTK jeho syn Marek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel skladatel Petr Eben

Petr Eben byl osobností, jejíž vzdělanost překračovala oblast hudby. Na jeho poctivý pedagogický přístup vzpomíná několik generací muzikologů, jež na pražské Filozofické fakultě učil praktické předměty - klavír, intonaci, hru partitur.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Další varující zpráva o stavu planety

Světlo světa spatřila další varující zpráva o stavu planety. Odborníci v Nairobi a v New Yorku zveřejnili nejnovější studii OSN o životním prostředí. Titulek je jednoznačný, vážné potíže planety stále přetrvávají přesto, že už dvacet let se odborníci snaží o nápravu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Informační den Univerzity Karlovy

Univerzita Karlova v Praze (UK) uspořádá v sobotu 24. listopadu na Albertově informační den pro zájemce o studium. Návštěvníci se budou moci ptát na nabízené obory studia pracovníků studijních oddělení všech 17 fakult školy. Ti jim také podají informace o celoživotním vzdělávání nebo o podmínkách studia v zahraničí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři chybně předepisují léky

Pacientovi trpícímu astmatem ošetřující lékař předepsal na vysoký tlak lék, neselektivní betablokátor, který může vyvolat akutní astmatický záchvat. Na chybu, jež mohla vést až k úmrtí pacienta, naštěstí přišel lékárník, který se pacienta během vydávání léčiva zeptal na jeho možné nemoci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hudba v duši, duše v hudbě

Český skladatel, pedagog a klavírní mistr patřil k nejvýznamnějším a nejhranějším soudobým českým autorům zejména spirituální a liturgické hudby, ale též třeba písní pro děti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sever proti Jihu: příčiny světové bídy

Jak velká je propast dělící globální Sever a Jih? Rozevírají se, nebo zavírají pomyslné nůžky nerovností mezi chudými a bohatými v éře vystupňované globalizace? Na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Raci v českých potocích a řekách mění pohlaví

Studie českých vědců přichází se šokujícím zjištěním. Raci v českých potocích a řekách mění pohlaví. Konkrétně račí samci se mění na samice. Podle českých vědců je to vážný problém. Změnu pohlaví přitom zaznamenali i u jiných druhů živočichů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pět Češek, které udělaly kariéru v zahraničí

Do žebříčku pětadvaceti žen »českého« byznysu jsme záměrně vpustili jen ženy, které mají co do činění s tuzemskou ekonomikou a pracují v Česku. Je ale řada českých manažerek, jimž byla země příliš malá, a které by bylo škoda pominout. Třeba následujících pět: každá z nich bydlí v jiném koutě zeměkoule a má za sebou inspirativní kariéru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskontinuita na školství
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínám na Petra Ebena

Když jsem v roce 1963 nastupovala do prvního ročníku na katedře dějin hudby při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, cítili jsme všichni uctivou bázeň před jmény Petr Eben a Vladimír Sommer, která byla v našem hudebním světě pojmem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva pacientů

Smutný případ řeší děčínská policie. Vyšetřuje smrt ženy, která zemřela po porodu v děčínské nemocnici. V celém případu je hodně nejasností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když jdou muži na psa

Obézní muž, který žije na severu Evropy, nejí dost zeleniny a nezajímá se o preventivní vyšetření. Tak by se dal popsat kandidát na rakovinu prostaty. Onemocnění, jehož počty stouply od roku 1990 dvojnásobně. „Může za to i přesnější způsob testování,“ říká přednosta Urologické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze profesor Jan Dvořáček.

Dětský uzel aktuálního dokumentu OSN: Přehrady škodí přírodě a důsledkem jsou povodně

Dvě třetiny světových řek jsou spoutány přehradami, jezy a dalšími, lidmi vytvořenými zábranami. Alarmující informaci přinesla OSN ve své zprávě o životním prostředí. Podle OSN je to jeden z důvodů ohrožení mnoha druhů živočichů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík: Nominaci Lužného bereme vážně, jiné adepty nyní nehledáme

Předseda Strany zelených Martin Bursík i ostatní poslanci strany budou respektovat rozhodnutí republikové rady zelených, která vybrala na post ministra školství Dušana Lužného. Bursík i předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques dnes novinářům řekli, že nyní jiné kandidáty na ministra školství nehledají. Lužný podle nich ale ještě musí představit svou koncepci, jak vést ministerstvo a přesvědčit o ní poslanecký klub i premiéra Mirka Topolánka.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze