Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti v Praze uctili památku Jana Opletala

Studenti v Praze uctili památku Jana Opletala

Praha 17. listopadu (ČTK)

Zástupci Studentské komory Rady vysokých škol dnes položili u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka v Žitné ulici v Praze věnec. Studenti si podle místopředsedy rady Jána Říhy tímto způsobem připomněli nejen památku těchto dvou mužů, ale i důvod vyhlášení Mezinárodního dne studentstva a vzpomněli na všechny studenty, kteří v řadě zemí žijí v nesvobodě.      

Říha, který studuje politické teorie a současné dějiny, uvedl, že by se nemělo zapomínat na to, proč některé svátky, které v průběhu dějin dostaly jiný obsah, původně vznikly. Pietního aktu v Žitné ulici se zúčastnila necelá desítka studentů. Říha si myslí, že je to z části proto, že studenti svobodu mají, a proto si plně neuvědomují její význam.     

Zástupci Studentské komory Rady vysokých škol se dopoledne zúčastnili také vzpomínkové slavnosti u Hlávkovy koleje.      

Během demonstrací 28. října 1939 vyšlo v Praze do ulic na 100.000 lidí. Při potlačování této demonstrace německé pořádkové jednotky smrtelně postřelily v Žitné ulici dělníka Václava Sedláčka a studenta medicíny Jana Opletala a zranily dalších devět lidí. Opletalův pohřeb se 15. listopadu stal další manifestací, na kterou o dva dny později okupanti tvrdě zareagovali. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze