Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Profesor MUDr. Jaroslav Kos se dožívá 90 let

Profesor MUDr. Jaroslav Kos se dožívá 90 let

Praha 4. listopadu (ČTK) - Úctyhodných 90 let se 5. listopadu dožívá profesor MUDr. Jaroslav Kos, poslední žijící zakladatel Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Narodil se v Dobré Vodě nedaleko Pelhřimova a po maturitě na pelhřimovském gymnáziu studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou absolvoval v roce 1946. V lednu 1947 byl jmenován vedoucím anatomického ústavu na nově založené plzeňské lékařské fakultě, o pět let později byl jmenován docentem a v roce 1959 profesorem. Ve funkci přednosty ústavu a vedoucího katedry působil do roku 1983, dále pak pracoval jako profesor - konzultant a stále je čestným členem vědecké rady fakulty, jejímž proděkanem byl dvakrát. Svou pedagogickou činnost na lékařské fakultě ukončil v roce 1992 a poté až do roku 2001 pracoval jako externí profesor na Západočeské univerzitě.

Za svůj život se Kos podílel na výchově tisíců lékařů a dalších vysokoškoláků. Mezi studenty byl oblíbený; byl proslulý svými přehlednými přednáškami, kreslířským uměním, dokonalou preparační technikou i vysokou náročností při zkouškách. Jeho nejdůležitější vědecké práce se zabývají změnami krevních kapilár za různých patologických stavů a meniskoidy meziobratlových kloubů. Publikoval přes sto morfologických a příležitostných prací, podílel se na učebnicích anatomie a je nositelem řady významných ocenění, včetně Ceny J.E. Purkyně a Zlaté medaile Univerzity Karlovy Praha.

sad ped


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze