Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Děkani filozofických fakult znepokojeni situací humanitních věd

Děkani filozofických fakult znepokojeni situací humanitních věd

Praha 2. listopadu (ČTK) - Děkani všech filozofických fakult v Česku vyjádřili znepokojení nad postavením společenských a humanitních věd. Nesouhlasí hlavně s tím, že byly vyňaty ze seznamu oblastí, které mají být podpořeny z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tvrdí také, že se každoročně snižují částky na udělování grantů pro humanitní vědy. ČTK o tom dnes informovali zástupci filozofických fakult Univerzity Karlovy v Praze (UK) a Univerzity Pardubice.     

Děkani zaslali minulý týden dopis premiérovi Mirku Topolánkovi, jenž předsedá radě vlády pro výzkum a vývoj. Domnívají se, že rada a další orgány znevažují společenské a humanitní vědy. "V dopise jsme vyjádřili podiv a politování nad tím, že v radě pro výzkum a vývoj není jediný zástupce celé dlouhé řady humanitních věd vedených v ústřední klasifikaci oborů," uvádí se v tiskové zprávě zástupců filozofických fakult. První místopředsedkyně rady a bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová ČTK řekla, že prostředky z evropských fondů jsou určeny především na zvyšování konkurenceschopnosti EU, což souvisí hlavně s technickými a přírodovědnými obory.     

Domnívá se však, že ve zmiňovaném programu by se mohl najít prostor i pro podporu humanitních věd. Podle ní bude záležet zejména na tom, do jaké výsledné podoby ho ministerstvo školství zpracuje. Řekla také, že bude nutné projekty dobře promyslet, aby se podařilo obhájit, že splnily účel zamýšlený EU. Děkanům se nelíbí také seznam časopisů, který rada vypracovala a do něhož zahrnula publikace, které nepovažuje za odborné. Vedoucí oddělení vědy Filozofické fakulty UK Aleš Novák dnes ČTK řekl, že tento seznam má negativní důsledky hlavně pro malé humanitní obory, které nemají prostor v renomovaných vědeckých časopisech.     

Vědci, kteří se jimi zabývají, tak podle něj mají omezenou možnost své práce zveřejňovat v časopisech mimo uvedený seznam. Šéfové fakult se domnívají, že přezíravý postoj k humanitním vědám může v budoucnu přinést nejen odborné, ale i etické problémy. Kopicová řekla, že seznam nemá v žádném případě humanitní vědy poškodit. Podle ní vznikl z důvodu, že za vědecké výstupy se vydávaly i práce, které neměly s výzkumem nic společného a vycházely například v různých rezortních bulletinech. Uvedla, že rada si situaci kolem seznamu už vyjasnila s Akademií věd a její předseda Václav Pačes s ním souhlasí.     

"Když už se však otevřela debata o hodnocení humanitních věd, tak bychom toho chtěli využít," tvrdí Kopicová. Řekla, že se chce s děkany sejít a požádat je, aby sami navrhli kritéria pro hodnocení výzkumu humanitních věd. Dodala, že vyjádření o údajném opomíjení humanitních směrů nejsou ničím novým. Podle ní už asi tři roky zástupci humanitních a technických oborů diskutují o tom, zda není jeden směr před druhým znevýhodňován. Jednání se zúčastnili zástupci filozofických fakult v Praze, Brně, Olomouci, Pardubicích, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Ostravě a filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě.     

pap rot hš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze