Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Topolánek: Ministr školství by měl mít hlavně politickou podporu

Topolánek: Ministr školství by měl mít hlavně politickou podporu

Praha 5. listopadu (ČTK) - Nový ministr školství by podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) měl být v ideálním případě současně politikem i odborníkem. Protože se obě tyto charakteristiky v podstatě vylučují, budoucí člen jeho kabinetu by měl mít hlavně podporu Strany zelených, řekl dnes ministerský předseda novinářům.     "Já budu akceptovat každé jméno, které bude mít mandát Strany zelených, i když vím, že to je složitý požadavek. Spokojím se i s kompromisem, že bude mít většinový mandát a k tomu to bude ještě aspoň trochu odborník," uvedl Topolánek.     Do doby, než zelení vyberou nástupce Dany Kuchtové, řídí školství jejich předseda a vicepremiér Martin Bursík.     Topolánek řekl, že zeleným do výběru mluvit nebude, předpokládá ale předběžné konzultace. Připomněl, že je to on, kdo posílá prezidentovi návrh na jmenování ministrů. "Bez konzultace se mnou by to asi nešlo," uvedl Topolánek. V minulosti se podle něj vždy ukázalo, že pokud začal ministerstvo řídit někdo bez politického mandátu, nebyl schopen nic zásadního prosadit.     Širší vedení zelených už před měsícem doporučilo do funkce ministra školství Dušana Lužného. Blízký spolupracovník Kuchtové se ale nezamlouval Topolánkovi, který si ve vedení úřadu přeje personální "diskontinuitu". Proto začala nejmenší vládní strana vybírat jiného adepta.     Ve straně se mluví o pětici jmen - náměstkyni ředitele České inspekce životního prostředí Evě Tylové, náměstkovi na ministerstvu školství Martinu Tichém, řediteli pražské soukromé vysoké školy Jaroslavu Staňkovi, šéfovi moravskoslezských zelených Vladislavu Kovalovi a poslankyni zelených Olze Zubové. Topolánek řekl, že spekulace komentovat nebude a počká si na konečné jméno.     Premiér na tiskové konferenci uvedl, že obavy školských odborů z nedostatku peněz v resortu jsou liché. Odborářům se mimo jiné nelíbí plánovaný růst platů zaměstnanců škol o 1,5 procenta, který podle nich zdaleka nepokryje ani inflaci. Zvažují i stávku. Premiér zopakoval, že skutečný nárůst mezd učitelů bude vyšší, protože minimálně jedno procento zaměstnanců odejde ze školství kvůli úbytku žáků. Je prý připraven s odbory jednat, ale ne pod hrozbou protestů. "Nenechám se určitě vydírat," řekl s tím, že odboráři musejí hledat v navrženém rozpočtu.     

Alice Blažková rot



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze