Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Evropské peníze pro vědu bude zřejmě ČR moct čerpat až od března

Evropské peníze pro vědu bude zřejmě ČR moct čerpat až od března

Praha 16. listopadu (ČTK) - Soňa Remešová rot


Podle harmonogramu, který dojednal vicepremiér Martin Bursík (SZ) s Bruselem, by měl být evropský program Výzkum a vývoj pro inovace schválen v březnu příštího roku. "Nejpozději k tomuto datu můj nástupce vypíše i první výzvy k podávání projektů," řekl dnes Bursík ČTK. Vyjednávání sporného programu přebral po exministryni školství a stranické kolegyni Daně Kuchtové, když ho prezident pověřil dočasným vedením úřadu.      

Bursík řekl, že s materiálem, jak ho poslalo ministerstvo školství Evropské komisi před několika týdny, nesouhlasí konference rektorů a vládní výbor pro vědu a výzkum. Hodlá proto spolu s nimi v blízké době založit pracovní skupiny, které definují priority, na jejichž základě vzniknou takzvaná centra excelence v určitých oblastech výzkumu a vědy. Do nich pak budou prioritně směřovat finance EU, celkem program Česku nabídne 70 miliard korun.      

Rektorům chce Bursík předložit jasnou strategii dalších kroků spolu s harmonogramem, jak bude vypadat jednání s Evropskou komisí. Právě komunikaci s nejdůležitějšími partnery podle něj ministerstvo školství zanedbalo. Jejich připomínky nebyly dostatečně vypořádány, tvrdí. Připravena není podle něj ani metodika programu.      

Vicepremiér uvedl, že je možné vypsat výzvu k podávání projektů ještě před schválením programu, jak to pod jeho vedením udělalo ministerstvo životního prostředí v případě svého operačního programu. Není si ale jist, zda v březnu už budou projekty dostatečně připraveny kvůli zpoždění prací na metodice programu.      

Kuchtová rezignovala právě kvůli kritice přípravy operačního programu před měsícem a půl. Zeleným se zatím nedaří najít jejího nástupce, podle neoficiálních informací ztratili o obsazení funkce zájem rektoři, o kterých se uvažovalo. Premiér Mirek Topolánek (ODS) tuto středu uvedl, že by chtěl nového ministra do funkce uvést do dvou týdnů. Největší šanci stát v čele resortu má zřejmě poslankyně zelených Olga Zubová. 



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze