Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předsednictvo zelených navrhne na ministra školství Ondřeje Lišku

Předsednictvo zelených navrhne na ministra školství Ondřeje Lišku

Praha 27. listopadu (ČTK) - autor:Tomáš Neřold mal

Předsednictvo Strany zelených navrhne na funkci ministra školství poslance Ondřeje Lišku. Novinářům to po pondělním večerním jednání vedení strany řekla místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová s tím, že ona sama hlasovala proti. Výsledek jednání podle Kuchtové prohloubil rozkol ve straně. Šéf strany Martin Bursík naopak míní, že Liškova nominace situaci ve straně uklidní.      

Předsednictvo zelených schválilo Liškovu nominaci čtyřmi hlasy ze sedmi. Proti byla Kuchtová a bývalí náměstci na ministerstvu školství Martin Tichý a Dušan Lužný. Požadovali přitom, aby předsednictvo nechalo republikovou radu strany vybrat ze dvou kandidátů: Lišky a poslankyně Olgy Zubové.     

 Spor o ministerského kandidáta zřejmě vládu přímo neohrozí. Zubová i její kolegyně ze sněmovního klubu Věra Jakubková novinářům po jednání řekly, že vládu s Liškou při případném hlasování o její nedůvěře podpoří, byť se způsobem jeho nominace nesouhlasí. Dále ale přetrvávají jejich výhrady k rozpočtu na příští rok. O změnách v kapitole školství a dopravy chtějí dále jednat.      

Bursík a jeho spojenci v předsednictvu trvali na tom, že výběr ministra je v kompetenci nejužšího vedení strany. Bursík novinářům po jednání řekl, že Liškovu nominaci již konzultoval s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a v nejbližší době mu ji předá. Na nedělní republikové radě je prý připraven své rozhodnutí obhajovat, její posouzení ale zřejmě již bude jen formální.     

Liškovou předností podle Bursíka je, že se dobře orientuje v problematice čerpání evropských fondů, což je nyní nejpalčivější problém ministerstva. Liška je předsedou sněmovního výboru pro evropské záležitosti. Dříve pracoval jako poradce pro evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu.      

Liškova nominace byla podle Bursíka i vstřícným krokem vůči vnitrostranickým kritikům, kteří chtěli, aby na ministerstvu usedl člen zelených, a nikoliv nestraník například z akademické obce. Právě Liška by měl "uklidnit a stabilizovat situaci ve straně", řekl Bursík. "Jakožto místopředseda strany se cítím tento mandát mít. Byl mi potvrzen i předsednictvem. Věřím, že i do strany bude moje nominace mít pozitivní vliv," potvrdil jeho slova Liška.      

Kuchtová po jednání novinářům řekla, že jí výsledek velmi mrzí. Znamená podle ní, že ve straně pokračuje velký rozkol. "Pro mě je to velké zklamání a je to rozhodnutí, které budeme muset zvážit, budeme muset zvážit další kroky," řekla. Nevyloučila přitom, že by spory mohly vést až k mimořádnému sjezdu zelených, kde by se vybíralo nové vedení. "Samozřejmě, že takovýto postup, který opravdu je na sílu, kdy jedna strana prosazuje své názory a nechce jednat v širším grémiu strany, může k tomu vést, ale jestli to uděláme, nebo ne, to musíme zvážit," řekla.      

Bursík připustil, že při pokračujících rozbrojích ve straně je mimořádný sjezd krajním řešením. "Kdyby ta situace nějak dramaticky gradovala, tak je racionálním řešením sjezd, ale myslím, že tím dnešním krokem jsme ukázali dobrou vůli," řekl.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze