Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mladých vědců je nedostatek, situace se ale zlepšuje

Mladých vědců je nedostatek, situace se ale zlepšuje

29.11.2007, autor: (čtk)


Vysoké školy stále nemají dostatek mladých vědců, situace se ale zlepšuje. Shodli se na tom rektoři pěti pražských vysokých škol. Doktorské studium podle nich dokončuje více studentů než před pěti lety. Nadaní vědci se také častěji vracejí ze zahraničí na své domovské univerzity. Informace o uplatnění pro mladé vědce poskytnou školy v pátek v rámci akce Den vědy. Důvodem pro odchod nadějných vědců z akademického prostředí do soukromé sféry jsou především nízké platy, které mohou školy pracovníkům nabídnout. Podle zástupců škol však může být jedním z motivů k setrvání rychlý kariérní růst. »Ti aktivnější získají titul docenta již ve třiceti letech a profesuru třeba ve čtyřiceti,« tvrdí prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy v Praze Bohuslav Gaš. Školám totiž chybějí pracovníci střední generace, protože hlavně v devadesátých letech došlo k odlivu absolventů do soukromých společností. Mladí pracovníci mají v poslední době také příležitost získat lepší finanční ohodnocení z evropských grantů. Počet vysokoškoláků stoupá. V roce 1990 jich bylo přes 96 000, v roce 2005 jich studovalo více než 276 000.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze