Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ: Mladých vědců je stále nedostatek, situace se ale zlepšuje 

VŠ: Mladých vědců je stále nedostatek, situace se ale zlepšuje 

 

Praha 28. listopadu (ČTK), autor:   pap mkv

Vysoké školy stále nemají dostatek mladých vědců, situace se ale zlepšuje. Na dnešní tiskové konferenci se na tom shodli rektoři pěti pražských vysokých škol. Doktorské studium podle nich dokončuje více studentů než před pěti lety. Nadaní vědci se také častěji vracejí ze zahraničí na své domovské univerzity. Informace o uplatnění pro mladé vědce poskytnou školy v pátek v rámci akce Den vědy.      

Důvodem pro odchod nadějných vědců z akademického prostředí do soukromé sféry jsou především nízké platy, které mohou školy pracovníkům nabídnout. Podle zástupců škol však může být jedním z motivů k setrvání rychlý kariérní růst. "Ti aktivnější získají titul docenta již ve třiceti letech a profesuru třeba ve čtyřiceti," tvrdí prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy v Praze (UK) Bohuslav Gaš.      

Školám totiž chybějí pracovníci střední generace, protože hlavně v devadesátých letech došlo k odlivu absolventů do soukromých společností. Mladí pracovníci mají v poslední době také příležitost získat lepší finanční ohodnocení z evropských grantů. Do jejich podpory se v poslední době zapojuje i soukromý sektor.      

Zástupci škol uvádějí, že zlepšení se projevuje i návratem mladých vědců ze zahraničních pracovišť zpátky do ČR. Podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) Vlastimila Růžičky se vracejí mladí lidé například i ze Spojených států, kde jsou pro ně velmi dobré podmínky. "Zde mohou provádět výzkum sami na sebe a ne na nějakého věhlasného profesora," řekl dnes například Juraj Kosek, který se na VŠCHT vrátil z americké univerzity v Madisonu.      

Rektoři tvrdí, že situace se zlepšuje i v dokončování doktorského studia. Růžička odhaduje, že před pěti lety tento stupeň studia dokončovalo ve školách pouze 20 až 30 procent lidí. Nyní je podle něj i dalších rektorů situace mnohem lepší.      

Pět škol chce 30. listopadu společně ukázat, jak se vyvíjí věda na pražských vysokých školách. Akce se zúčastní UK, VŠCHT, České vysoké učení technické, Česká zemědělská univerzita a Vysoká škola ekonomická (VŠE), která bude zástupce ostatních škol hostit. Studenty vysokých a středních škol, ale i další návštěvníky čekají na VŠE od 09:00 přednášky a diskuse s vědci.      

Podle rektorů je akce také příležitostí k diskusím o dlouhodobém podfinancování vysokých škol a o tom, že jim zatím nejsou přidělovány veřejné finance podle výsledků. Pražské školy také upozorňují na to, že budou mít oproti jiným českým školám jen velmi omezený přístup k prostředkům z evropských fondů.      

Školy nejsou spokojeny ani s návrhem rozpočtu na příští rok. Chybějí v něm prý peníze na financování nových studentů. Předseda České konference rektorů Jan Hron dnes ČTK řekl, že doufá, že se ještě podaří vyjednat navýšení o dalších 500 milionů korun.      

Počet vysokoškolských studentů neustále stoupá. V roce 1990 jich bylo přes 96.000, v roce 1999 už přes 159.000 a v roce 2005 jich studovalo více než 276.000.      pap mkv



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze