Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Julínek pacienty o zachování hematologické léčby nepřesvědčil

Julínek pacienty o zachování hematologické léčby nepřesvědčil

20.11.2007, autor: Václav Pergl

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se včera sešel se zástupci pacientů Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Ač jim dal své slovo, že péče v ústavu zůstane zachována, příliš je nepřesvědčil.

„Ujistil jsem pacienty, že péče v ústavu bude garantována ve stejném rozsahu i kvalitě a možná může být i v něčem lepší. Dal jsem jim na to své slovo ministra,“ řekl Julínek novinářům po téměř tříhodinovém jednání s pacienty.

„O potřebě sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) v Praze nás pan ministr nepřesvědčil,“ řekl Právu jeden z účastníků besedy, pacient Michal Šťastný.

Otec jedné z pacientek, Václav Trojan, pak přidal: „Věřit mohu, ale co to je věřit? Musel bych vědět, jak takový model funguje. Nemám důvod si myslet, že kvalitní ústav hematologie je rozumné tak rychle transformovat.“ Pod petici o zachování ústavu hematologie už se podepsalo přes 4000 pacientů a lékařů. Minutý týden ve čtvrtek byla dokonce před ministerstvem zdravotnictví demonstrace za zachování ústavu a její účastníci vyzvali ministra k odstoupení.

Ministr včera novinářům přiznal, že vysvětlování pacientům není jednoduché. „Domluvili jsme se, že jakmile budou hotovy analýzy sloučení, pacienty s tím seznámíme. Analýza ukáže všechna rizika i možné přínosy. Úsporu odhaduji na 20 až 40 miliónů korun,“ řekl Julínek, ale jedním dechem na dotaz Práva uvedl, že „zatím nemám důvod nic měnit na svém rozhodnutí“, tedy sloučení ústavu s nemocnicí. Proti sloučení vystoupila už Česká lékařská komora, lékařské a zdravotnické odbory, lidovci a zelení požádali o koaliční schůzku. Naopak pro sloučení je vedení VFN i děkan 1. lékařské fakulty UK.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze