Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Univerzity budou u příprav zákona o univerzitních nemocnicích

Univerzity budou u příprav zákona o univerzitních nemocnicích


Praha 19. listopadu (ČTK), autor:  nam mkv 

Na přípravě zákona o univerzitních nemocnicích se budou podílet také univerzity. Rektoři se dnes shodli s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS), že vyšlou své zástupce do expertních týmů. ČTK to po dnešním jednání ministra s rektory řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka měli rektoři k předloženému materiálu řadu připomínek a námětů, jak ho dopracovat. Cikrt uvedl, že univerzity se vyjádří k normě dříve, než ji ministr předá do vlády.      

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl se minulý týden ohradil proti tomu, že s ním ministr neprojednal plány na sloučení Ústavu hematologie a krevní transfuze s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Zastal se profesora Pavla Klenera, jehož Julínek odvolal za to, že podle něj nepřesnými informacemi znejistil lidi s vážnými krevními chorobami.      

Cikrt uvedl, že rektoři dnes ministrovi sdělili postřehy k zásadám věcného návrhu zákona o univerzitních nemocnicích. "V nejbližších týdnech pošlou na ministerstvo zcela konkrétní podrobné připomínky a současně budou nominovat své experty do pracovního týmu, který bude připravovat paragrafované znění zákona," upřesnil.      

Rektoři se dnes s ministrem rovněž dohodli, že ještě do Vánoc se uskuteční další schůzka. Budou na ní znovu hovořit o návrhu normy, bude to už ale v situaci, kdy budou známy připomínky a bude už pracovat expertní skupina.      

Podle Hájka ministr na jednání nicméně informoval, že materiál bude nejpozději 26. listopadu zaslán do oficiálního připomínkového řízení, a to maximálně s dílčími změnami z dnešní diskuze.      

Dnešního jednání se účastnil rektor Univerzity Karlovy, pod jeho správu spadají fakulty v Praze, Plzni a Hradci Králové, rektor Masarykovy univerzity Brno a rektor Palackého univerzity Olomouc. Rektoři dnes mimo jiné navrhli doplnit úvodní část, ve které by se rozebíraly možné varianty k budoucí právní podobě univerzitních nemocnic. Další postup Univerzity Karlovy se bude projednávat s děkany lékařských fakult UK a na zasedání kolegia rektora, uvedl Hájek.      

Ministr se dnes kvůli sloučení ÚHKT s Všeobecnou fakultní nemocnicí setkal také se zástupci pacientů s vážnými krevními chorobami. Slíbil jim analýzu přínosu sloučení. Pacienti ji vítají, byl to požadavek jejich petice. Ke slibům ministra se ale stavějí zdrženlivě a počkají si na jeho činy. Pod peticí proti zrušení ÚHKT je přes 4000 podpisů. Pacienti a zaměstnanci ústavu uspořádali ve čtvrtek demonstraci před ministerstvem zdravotnictví.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze