Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Členské státy se dohodly na vzniku technologického institutu EU

Členské státy se dohodly na vzniku technologického institutu EU

Brusel 23. listopadu (zpravodaj ČTK) - autor: Tomáš Pirkl ank

Vznik evropského technologického institutu, který má Evropské unii pomoci zastavit zvětšující se zaostávání evropské vědy a výzkumu za USA a dalšími zeměmi, se opět o krok přiblížil. Členským státům EU se dnes podařilo najít politickou dohodu, jaká by měla být jeho podoba a jak by měl fungovat. ČTK o tom informovaly diplomatické zdroje.      

Institut, který by se měl nakonec jmenovat Evropský inovační a technologický institut s anglickou zkratkou EIT, nebude mít podobu jednoho zařízení. Založen bude na takzvaných "znalostních a inovačních komunitách", v nichž budou zapojeny univerzity, vědecká pracoviště i průmysl a soukromý sektor. Tyto komunity by se zabývaly otázkami jako globální oteplování či obnovitelné zdroje energií.      

Ještě je ale třeba dořešit otázku financování projektu i získat podporu Evropského parlamentu. V obou případech se už nicméně po dnešku nečekají větší komplikace. EP o institutu bude zřejmě rozhodovat v lednu a vzhledem k tomu, že ministři dnes zapracovali požadavky europoslanců, tak by podle diplomatů měl vše potvrdit ve zrychlené proceduře. Pak vše půjde zpět na úroveň členských zemí, kde by to měla být spíše formální záležitost, kterou by se mělo podařit vyřešit do června 2008.      

Myšlenka na vznik institutu byla inspirována slavným americkým Massachusettským technologickým institutem. EU jeho zřízením chtěla reagovat na prohlubování mezery, která panuje mezi vědou a výzkumem v Evropě a v USA či dalších zemích.      

Prvních několik komunit by mělo vzniknout nejpozději do konce roku 2009. Přípravné práce začnou už příští rok. Některé země, například Británie, byly k projektu skeptické, nakonec však souhlasily.      

Z unijních peněz pro roky 2007 až 2013 by na institut mělo jít zhruba 309 milionů eur (8,2 miliardy korun), další prostředky by měl poskytnout soukromý sektor. Finanční otázka je řešena souběžně s hledáním prostředků na navigační systém Galileo. Podle posledního vývoje se zdá, že po měsících se konečně blíží dohoda, odkud by měly prostředky jít. Jasněji by mělo být nejpozději v polovině prosince, kdy se uskuteční summit EU.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze