Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Listopad 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus dnes jmenuje téměř 90 nových profesorů

Téměř devět desítek akademiků rozšíří dnes řady českých profesorů. Dekrety převezmou v pražském Karolinu z rukou prezidenta Václava Klause, který jim je předá na návrhy vědeckých a uměleckých rad škol. Téměř dvě desítky držitelů nejvyššího akademického titulu získá Univerzita Karlova v Praze, jen o několik méně Masarykova univerzita v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor MUDr. Jaroslav Kos se dožívá 90 let

Úctyhodných 90 let se 5. listopadu dožívá profesor MUDr. Jaroslav Kos, poslední žijící zakladatel Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Narodil se v Dobré Vodě nedaleko Pelhřimova a po maturitě na pelhřimovském gymnáziu studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kterou absolvoval v roce 1946.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Děkani filozofických fakult znepokojeni situací humanitních věd

Děkani všech filozofických fakult v Česku vyjádřili znepokojení nad postavením společenských a humanitních věd. Nesouhlasí hlavně s tím, že byly vyňaty ze seznamu oblastí, které mají být podpořeny z evropského operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tvrdí také, že se každoročně snižují částky na udělování grantů pro humanitní vědy. ČTK o tom dnes informovali zástupci filozofických fakult Univerzity Karlovy v Praze (UK) a Univerzity Pardubice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát chce zpřesnit novelu, která má usnadnit studium cizincům

Senát se navzdory nesouhlasu ministerstva školství rozhodl upravit a zpřesnit vládní novelu, která má umožnit cizincům v České republice lepší přístup ke vzdělání. Za stejných podmínek jako čeští žáci a studenti by měli chodit do škol nejen občané EU, ale i lidé s povolením k pobytu nad 90 dní. Základní školu by pak mohli navštěvovat i potomci cizinců, kteří žijí v ČR nelegálně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dějiny jako facka

Rudolf Chmel (1939) je literární vědec, žije v Bratislavě. V roce 1990-1992 působil jako velvyslanec čSFr v Maďarsku, od roku 2002 byl po tři roky ministrem kultury Sr. působí jako ředitel Ústavu slavistických a východoevropských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity v praze, je šéfredaktorem časopisu OS - Fórum občianskej spoločnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O češtinu se bát nemusíme

* LN Co by se stalo, kdyby Ústav pro jazyk český neexistoval?

Asi bychom postrádali kvalitní jazykové příručky, učebnice, slovníky. Což by v praxi znamenalo, že mluvčím češtiny by chyběla jednotící jazyková norma. Například abychom mohli sepsat smlouvu, potřebujeme jazyk s jasně určenými pravidly, aby smlouvě obě strany rozuměly stejně a aby případný soud mohl rozhodnout, kdo ji porušil. A kdyby každý mohl mluvit tak, jak se to doma naučil, tak je dost možné, že za čtyři generace by se Ostravan nedomluvil s někým od Budějovic.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek chce změnit zákon, aby mohly univerzity vydělávat

Premiér Mirek Topolánek (ODS) plánuje změnu vysokoškolského zákona tak, aby i univerzity mohly profitovat z výzkumu. Záměr souvisí s projektem Vivat, kterým chce předseda vlády propojit investice do vzdělávání, inovací, výzkumu a nových technologií. Ve strategii, kterou dnes představil novinářům, počítá vedle financí ze tří evropských programů také s postupným navyšováním státních příspěvků na vědu a výzkum.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus jmenoval 87 nových profesorů

Vysoké školy dnes získaly téměř devět desítek nových profesorů. Prezident Václav Klaus jim v pražském Karolinu předal na návrh vědeckých a uměleckých rad škol jmenovací dekrety.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Topolánek: Ministr školství by měl mít hlavně politickou podporu

Nový ministr školství by podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) měl být v ideálním případě současně politikem i odborníkem. Protože se obě tyto charakteristiky v podstatě vylučují, budoucí člen jeho kabinetu by měl mít hlavně podporu Strany zelených, řekl dnes ministerský předseda novinářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Humanitní fakulty se bouří

Děkani všech osmi filozofických fakult v České republice poslali dopis předsedovi vlády a zároveň předsedovi Rady vlády pro výzkum a vývoj Mirku Topolánkovi. Vyslovili v něm nesouhlas s tím, že společenské a humanitní vědy byly vyňaty ze seznamu oblastí, které budou podporovány z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysokých školách studuje stále více cizinců

Na českých vysokých školách studuje stále více cizinců. Podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání jich do loňského akademického roku nastoupilo přes 24.000. Většinu z nich tvoří Slováci, kterých bylo na českých vysokých školách přes 16.000. Dále převládají studenti z Ruska, Ukrajiny a Vietnamu. Počet cizinců výrazně stoupl například Univerzitě Karlově v Praze. Podle mluvčího Václava Hájka ji navštěvuje přes 6000 cizinců, asi o třetinu více než v roce 2002. Většina z nich chodí na přednášky v češtině, více než 1300 však studuje v cizím jazyce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Roste počet cizích studentů, kteří stráví část studia v Česku

Vysokoškolští studenti v poslední době vyjíždějí stále častěji na jeden až dva semestry do zahraničí. Stoupá však i počet cizinců, kteří chtějí strávit část studia v Česku. Často využívají evropského programu Erasmus, školy ale nabízejí i další programy. Na Karlovu Univerzitu v Praze (UK) přijelo díky Erasmu v roce 2006 přes 1400 zahraničních studentů. Ještě v roce 2002 jich přitom v rámci programu na univerzitu mířily více než tři stovky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rizika spojování nemocnic

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek včera odvolal ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze, profesora Pavla Klenera, protože prý manažersky nezvládl přepravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Na první pohled by to nemuselo být nic divného, jenže Klener je renomovaný onkolog a hematolog.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Takový docela velký mezinárodní komerční podnik

Mezinárodní asociace univerzit eviduje přes 17 000 vysokých škol. Univerzita Karlova se jako jediná česká vysoká škola umístila v pětistovce nejkvalitnějších, kterou stanoví prestižní žebříček šanghajské univerzity Jiao Tong. „Mezi prvními pěti sty vysokými školami se držíme již tři roky.

Spolu s námi dosáhlo na takové pořadí jen čtrnáct univerzit z bývalého východního bloku, z toho pouze Lomonosova univerzita v Moskvě je v první stovce. S Univerzitou Karlovou jsou ještě dvě další ,východní‘ školy ve třetí stovce, a to sice univerzita v Lipsku a ve Wittenbergu,“ konstatuje potěšeně rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S fakultní nemocnicí se nedublujeme

„Když jsme začali budovat současnou podobu ústavu, dbal jsem na to, aby se všechno, co pořizujeme, nedublovalo s jiným pracovištěm. Neexistenci duplicit připouští i ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza. Sloučení bude spíš znamenat náklady navíc - jednak provozní v podobě změn počítačových sítí, jednak ústav přijde o mezinárodní akreditace kvality, které má on, a nikoli VFN.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jan Švejnar je dle univerzitních odborníků uznávanou kapacitou

Michiganská univerzita bude postrádat profesora Jana Švejnara, pokud se rozhodne ke kandidatuře na českého prezidenta, zároveň ale podle děkanky fakulty veřejné politiky Susan Collinsové je škola "nesmírně potěšena", že jsou tímto způsobem uznány jeho schopnosti. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Česku chybějí praktičtí lékaři a ortopedové

V Česku začíná být citelný nedostatek lékařů, hlavně praktiků, anesteziologů a ortopedů. Často je nahrazují lékaři z východních zemí. „Nejvíce ubývá praktických lékařů pro děti a dorost, 65 procent z nich je starších padesáti let a pouze sedm procent mladších 40 let,“ soudí europoslanec Milan Cabrnoch (ODS).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy: která je nejlepší?

Co dál studovat a kde? To je otázka, na kterou mnoho maturantů ještě nezná odpověď. Redakce MF DNES pro vás shromáždila několik dílčích žebříčků vysokých škol, které vám usnadní rozhodování. Najdete v nich informace, jak snadno a za kolik peněz seženou absolventi práci, kolik lidí se ke studiu hlásí a kolik z nich je k němu přijato či na jaké úrovni je vědecká práce školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde najdete dobré vědecké zázemí

O kvalitě školy do jisté míry rozhoduje počet vědeckých prací, které vyšly v celosvětově nejkvalitnějších prestižních časopisech. Tyto publikace jsou evidovány v nové mezinárodní databázi vědeckých publikací Scopus. Ta byla založena před několika lety a velmi rychle si získala mezinárodní uznání. Své služby nabízí především Evropanům. Proto je v ní porovnáván větší počet celosvětově nejkvalitnějších vědeckých časopisů vydávaných v Evropě. Dá se říci, že tento žebříček je pohled na kvalitu škol evropskýma očima.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se uplatňují absolventi VŠ

Z údajů o nezaměstnaných absolventech jednotlivých fakult lze odhadnout, jak snadno najdete po skončení školy zaměstnání. Podle pořadí školy zjistíte, jak si NA PRACOVNÍM TRHU stojí ti, kteří vámi vybranou fakultu úspěšně ukončili. Celé znění článku

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší studenti dostali peníze

Nejlepší studenti a doktorandi z plzeňských veřejných vysokých škol mají důvod k radosti: získali totiž stipendium Plzeňského kraje za výborné studijní výsledky a vědeckou činnost.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Kmenové buňky: vrací paměť i zrak

Výzkum kmenových buněk pokračuje i v českých vědeckých ústavech. V Ústavu experimentální medicíny v Praze se v současnosti ověřuje použití kmenových buněk jako náhrady chrupavek a kostí. „Nyní probíhají klinické zkoušky, počítáme s tím, že tato terapie bude brzy běžně dostupná,“ říká ředitelka ÚEM prof. Eva Syková. Další použití kmenových buněk, na kterém čeští vědci pracují, je krytí kožních defektů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci významně přispěli k dalšímu poznání vesmíru

Minulý pátek vyšla v časopise Science práce čtyř stovek autorů ze sedmnácti zemí světa včetně dvanácti Čechů. Jejím hlavním přínosem bylo spojení nejrazantnějších částic ve vesmíru s obřími černými dírami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubaři nejsou. Nemá je kdo učit

V zásadě platí, že dostat se na zubní lékařství je dnes těžší než dostat se na studium všeobecného lékařství, jež patří všude na světě k silně výběrovým oborům. Přitom tu nejsou žádné administrativní limity, které by počet studentů zubního lékařství omezovaly. A to přesto, že dotace na jednoho studenta tohoto oboru patří k nejvyšším: škola dostává na jeho „vyučení“ přibližně 120 tisíc korun, což představuje více než dvojnásobek částky, kterou školy získávají třeba na studenty práv.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  V menze se najíte za euro a půl

Stipendium od programu Erasmus pokryje základní životní náklady, finanční potíže tedy Pavel v Německu řešit nemusel. „Při porovnání s Prahou neexistují moc velké rozdíly. Pokud chodí člověk třeba nakupovat do Aldi či Lidlu, tak jsou ceny srovnatelné,“ popisuje Pavel. Do těchto nejlevnějších obchodních řetězců tu prý chodí nakupovat převážně právě studenti, důchodci a sociálně slabší jedinci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvíc nervů je na začátku

V rámci studia Erasmus člověk narazí na profesory, kteří vůbec nevezmou v potaz, že člověk studuje v cizí řeči, a kladou na něj stejné požadavky jako na domácí studenty. Před nimi je třeba mít se na pozoru. Naopak jiní profesoři se snaží cizím studentům vyjít vstříc, podporovat je a někdy na ně kladou i menší nároky. U těch se studuje samozřejmě nejlépe.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nepoddajný měšťan Pavel Klener

Chce sice zřídit univerzitní nemocnice, ale nemá pro to zákon a nekomunikuje ani s rektorem, ani s univerzitou, ani s vědeckou ministerskou radou, kterou - jak říká pan profesor Klener - nikdy nesvolal. Podobně komise pro reorganizaci pražského zdravotnictví se naposled sešla před prázdninami a o slučování ústavu s nemocnicí ji nikdo neinformoval.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek se pokusí uklidnit pacienty a vysvětlit plány rektorům

Uklidnit vylekané pacienty a vysvětlit plány se vznikem univerzitních nemocnic chce ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) na dvou schůzkách, které ho dnes čekají. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl požádal o vysvětlení poté, co ministr odvolal ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) profesora Pavla Klenera. Pacienti dali najevo své obavy ze zániku zařízení na čtvrteční demonstraci.   

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti v Praze uctili památku Jana Opletala

Zástupci Studentské komory Rady vysokých škol dnes položili u pamětní desky Jana Opletala a Václava Sedláčka v Žitné ulici v Praze věnec. Studenti si podle místopředsedy rady Jána Říhy tímto způsobem připomněli nejen památku těchto dvou mužů, ale i důvod vyhlášení Mezinárodního dne studentstva a vzpomněli na všechny studenty, kteří v řadě zemí žijí v nesvobodě. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přední osobnosti české vědy získaly medaile Josefa Hlávky

Šest předních českých vědců dostalo dnes v Lužanech na Plzeňsku Medaili Josefa Hlávky za celoživotní vědeckou i pedagogickou činnost. Nejstarší česká nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových zároveň tradičně udělila cenu Josefa Hlávky spojenou s 20.000 korunami 40 nejlepším studentům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým talentovaným vědeckým pracovníkům Akademie věd, řekla dnes ČTK tajemnice nadace Dagmar Rýdlová. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Evropské peníze pro vědu bude zřejmě ČR moct čerpat až od března

Podle harmonogramu, který dojednal vicepremiér Martin Bursík (SZ) s Bruselem, by měl být evropský program Výzkum a vývoj pro inovace schválen v březnu příštího roku. "Nejpozději k tomuto datu můj nástupce vypíše i první výzvy k podávání projektů," řekl dnes Bursík ČTK. Vyjednávání sporného programu přebral po exministryni školství a stranické kolegyni Daně Kuchtové, když ho prezident pověřil dočasným vedením úřadu. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Julínek pacienty o zachování hematologické léčby nepřesvědčil

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se včera sešel se zástupci pacientů Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Ač jim dal své slovo, že péče v ústavu zůstane zachována, příliš je nepřesvědčil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přeměna fakultních nemocnic na univerzitní

Jedna, jeden z pilířů zákona je ztransparentnit a vyjasnit financování všech jednotlivých činností, které univerzitní nemocnice budou poskytovat. Ty tři základní činnosti jsou poskytování specializovaných a super specializovaných, chcete-li špičkových zdravotních služeb, vzdělávání studentů mediků, a to jak do atestační, tak postatestační, respektive pregraduální a postgraduální a v neposlední řadě podílení se spolu s univerzitami na zdravotnickém výzkumu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dokončení kampusu se odkládá

Soutěž na dokončení byla vyhlášena v lednu letošního roku. Masarykova univerzita však nepřistoupila na navrhované ceny a vyhlásila kolo druhé se změněnými podmínkami: obě etapy výstavby byly rozděleny na šest částí tak, aby se o ně mohly ucházet i menší firmy. Vyšlo najevo, že lze stavbu postavit levněji o 600 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Právo: Bursík chce navrhnout na ministra školství Jiřího Zlatušku

Předseda Strany zelených Martin Bursík chce navrhnout premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) do funkce ministra školství Jiřího Zlatušku. Informaci přineslo dnešní Právo. Senátor Zlatuška, který je bývalým rektorem Masarykovy univerzity, by údajně mohl do čela resortu nastoupit již tento čtvrtek.     

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Univerzity budou u příprav zákona o univerzitních nemocnicích

Na přípravě zákona o univerzitních nemocnicích se budou podílet také univerzity. Rektoři se dnes shodli s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS), že vyšlou své zástupce do expertních týmů. ČTK to po dnešním jednání ministra s rektory řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Podle mluvčího Univerzity Karlovy Václava Hájka měli rektoři k předloženému materiálu řadu připomínek a námětů, jak ho dopracovat. Cikrt uvedl, že univerzity se vyjádří k normě dříve, než ji ministr předá do vlády.    

Dětský uzel aktuálního dokumentu Filozofové chtějí Invalidovnu

Pražskou Invalidovnu, která se od povodní v roce 2002 pomalu proměňuje v ruinu, by mohla zachránit Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Ta by budovu ráda proměnila ve své nové sídlo. Z rozsáhlého barokního komplexu se totiž musí vystěhovat Ústřední vojenský archiv. Ministerstvo obrany ho chce přesunout asi do dvou let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemáme čas učit. Papírujeme

Nechci svou poznámkou vyvolat dojem katastrofy. Ta jistě nehrozí. Jen se bojím, že učitelé budou příliš unaveni vykazováním nevykazatelného a diskutováním s rodiči, než aby mohli podávat skutečně dobrý výkon a učit nově a líp než dřív.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Firmy loví nové pracovníky na internetu i na chodbě školy

Dne 15. listopadu se uskutečnil na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy tento rok již druhý Den firem pro matematiku a informatiku. Jedná se o setkání firem a studentů, které organizuje internetový portál www.careermarket.cz. Akce se zúčastnilo více jak 20 firem a institucí. Další hledají nové vysoce kvalifikované zaměstnance přes internet. Firmy i studenti se zde mohou bezplatně registrovat. Studenti zde nabízejí svoje životopisy a vybírají z nabídky inzerované firmami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík: Ministerstvo školství nemá lidi na čerpání peněz z EU

Plán nechat program v Bruselu schválit do konce března považuje Bursík za ambiciózní, ale zvládnutelný. Dnes se proto sešel nejen s radou a rektory, ale také dalšími partnery, aby jim představil harmonogram jeho vyjednávání. Po jednání oznámil, že se s nimi shodl ve způsobu, jak postupovat. Dodal, že se mu tak podařilo získat "na palubu" partnery, kteří dříve práci ministerstva školství na přípravě programu kritizovali. Kvůli kritice odešla z čela resortu Bursíkova stranická kolegyně Dana Kuchtová.     

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vicepremiér Bursík dnes předá ceny vědcům a studentům

Šest vědců a pět studentů dnes převezme ceny ministra školství za mimořádný přínos vědě a výzkumu. Ceny předá místopředseda vlády Martin Bursík pověřený řízením resortu. ČTK o tom informoval Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předsednictvo a poslanci SZ budou jednat o ministru školství

Předsednictvo Strany zelených a její poslanecký klub se dnes odpoledne sejdou, aby jednaly o kandidátech na post ministra školství. Nominována je poslankyně za Stranu zelených Olga Zubová, předseda strany Martin Bursík chce přivést svého kandidáta z akademické obce, jeho jméno však tají. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Členské státy se dohodly na vzniku technologického institutu EU

Vznik evropského technologického institutu, který má Evropské unii pomoci zastavit zvětšující se zaostávání evropské vědy a výzkumu za USA a dalšími zeměmi, se opět o krok přiblížil. Členským státům EU se dnes podařilo najít politickou dohodu, jaká by měla být jeho podoba a jak by měl fungovat. ČTK o tom informovaly diplomatické zdroje.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi a obezita

Zkusme se nejprve podívat na jednu méně známou hypotézu. „Pořád hovoříme o lécích, jídle, pohybu, ale nikoli o stresu,“ upozorňuje profesor Karel Martiník, lékař z Hradce Králové, který se zabývá metabolismem. Stres podle něj může přispívat ke vzniku obezity zhruba stejně jako nadbytek jídla a nedostatek pohybu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Petr Pokorný bude přednášet o bibli

Dnes a v neděli navštíví Zlín Petr Pokorný, významný a ve světě uznávaný biblista a badatel v oblasti Nového zákona, profesor Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy a ředitel Centra biblických studií Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda v zapomnění

Letos uplyne 120 let od chvíle, kdy pražský Němec Franz Hofmeister provedl na německé části tehdejší Karlo-Ferdinandovy univerzity převratné vědecké experimenty. Týkaly se srážení bílkovin v solných roztocích. Výsledky, jichž dosáhl, jsou dodnes relevantní a snad každý biochemik ví, co je takzvaná Hofmeisterova řada.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  IT salaries ‘not as low as statistics say’

The Czech Republic ended up as the eighth-worst paying country with an average IT manager salary of $35,880 (Kč 960,950) annually according to international human resources consultancy Mercer. In Europe, only Bulgaria, with $22,240 per year, had lower wages among the surveyed countries.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Křtili žirafího samce Fausta

Už když se narodil, měřil metr osmdesát a na návštěvníky mohl v pavilonu žiraf koukat pěkně z výšky. V sobotu dostal na křtinách v pražské zoo tenhle žirafí kluk od herce a režiséra Milana Šteindlera a děkana 1. lékařské fakulty Tomáše Zimy jméno – Faust.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bursík ocenil vědce i talentované studenty

Šest vědeckých projektů a pět studentů dnes ocenil vicepremiér Martin Bursík, který spravuje ministerstvo školství. Ocenění z Akademie věd a několika fakult vysokých škol přispěli například k rozvoji matematiky, biomedicíny, egyptologie nebo teologie.      

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předsednictvo zelených navrhne na ministra školství Ondřeje Lišku

Předsednictvo Strany zelených navrhne na funkci ministra školství poslance Ondřeje Lišku. Novinářům to po pondělním večerním jednání vedení strany řekla místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová s tím, že ona sama hlasovala proti. Výsledek jednání podle Kuchtové prohloubil rozkol ve straně. Šéf strany Martin Bursík naopak míní, že Liškova nominace situaci ve straně uklidní.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství by mohlo dostat o miliardu navíc, hledá se kompromis

Školství by v příštím roce mohlo ze státního rozpočtu dostat téměř o miliardu víc, než vláda původně navrhla. Navýšení školské kapitoly o tuto částku při dnešním jednání sněmovny navrhnou poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka. Melčák ČTK řekl, že jsou spolu s Pohankou připraveni rozpočet podpořit, mají ale tuto podmínku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Deníky píší o kandidátovi na post ministra školství Liškovi

Deníky píší o kandidátovi zelených na post ministra školství Ondřeji Liškovi. Zmiňují se také o situaci ve Straně zelených a o komentáři prezidenta Václava Klause k nominaci Ondřeje Lišky. Podle komentátora Hospodářských novin (HN) byla volba Lišky kompromisem, ke kterému mají někteří členové strany i Hrad výhrady. Problém spočívá podle listu v tom, že mladičká strana není schopna najít ve vlastních řadách čtyři ministry, zvláště pak pro dva extrémně důležité resorty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity dobývají byznys

Vysoké školství přestává být v České republice závislé na penězích od státu. Vlastní podnikatelská činnost a granty na vědecko-výzkumné projekty školám umožňují pokrýt i více než polovinu jejich rozpočtových výdajů. Například Technická univerzita Liberec, která ze své spolupráce s automobilovým a strojírenským průmyslem generuje 410 milionů korun ročně, přičemž její rozpočet činí asi 800 milionů. Podobný příklad: jen samotná Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně si ročně z komerčních zakázek pro firmy vydělá 25 až 30 milionů korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladých vědců je nedostatek, situace se ale zlepšuje

Vysoké školy stále nemají dostatek mladých vědců, situace se ale zlepšuje. Shodli se na tom rektoři pěti pražských vysokých škol. Doktorské studium podle nich dokončuje více studentů než před pěti lety. Nadaní vědci se také častěji vracejí ze zahraničí na své domovské univerzity. Informace o uplatnění pro mladé vědce poskytnou školy v pátek v rámci akce Den vědy

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školství by mohlo dostat o miliardu navíc, hledá se kompromis

Školství by v příštím roce mohlo ze státního rozpočtu dostat téměř o miliardu víc, než vláda původně navrhla. Navýšení školské kapitoly o tuto částku při dnešním jednání sněmovny navrhnou poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka. Melčák ČTK řekl, že jsou spolu s Pohankou připraveni rozpočet podpořit, mají ale tuto podmínku. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ: Mladých vědců je stále nedostatek, situace se ale zlepšuje 

Důvodem pro odchod nadějných vědců z akademického prostředí do soukromé sféry jsou především nízké platy, které mohou školy pracovníkům nabídnout. Podle zástupců škol však může být jedním z motivů k setrvání rychlý kariérní růst. "Ti aktivnější získají titul docenta již ve třiceti letech a profesuru třeba ve čtyřiceti," tvrdí prorektor pro vědu a výzkum Univerzity Karlovy v Praze (UK) Bohuslav Gaš.     

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nabízíme tvůrčí svobodu, časem i peníze, lákají rektoři

Praha - Vysokým školám chybějí mladí učitelé. Když je chtějí získat, lákají: "Budete mít sice míň peněz než v soukromé sféře, ale zato větší tvůrčí svobodu." Více na

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Mladá evropská věda je v Hradci

Hradec Králové/ Ve výukovém centru Lékařské fakulty UK začal IV. ročník mezinárodní konference. Je věnována postgraduálnímu studiu medicíny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kolena se mi neklepou

Ale já mám velmi konkrétní představy, co by se mělo udělat a co nejdřív změnit. Zatím však ministrem nejsem, veřejnosti je sdělím, až budu mít mandát. Jinak by to byla poplašná zpráva. Prozradím jen základní kroky. Za prvé: chci jednat s odbory, které budou stávkovat právě v den, kdy má nový ministr nastoupit. Za druhé: koalice nyní přidala do školství miliardu, kterou chápu jen jako začátek. Školství má dlouhodobě méně peněz, než potřebuje, učitelé nemají odpovídající platy a chci o tom s premiérem a ministrem financí velmi tvrdě jednat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Do TOP 200 univerzit se Česko nevejde

Opět po roce uveřejnila vzdělávací příloha listu The Times žebříček nejlepších světových univerzit. Ve třetí stovce se objevila také Univerzita Karlova. Další tři české univerzity, Vysoké učení technické Brno, České vysoké učení technické Praha a Masarykova univerzita v Brně jsou až ve stovce šesté. Ale i to je ve skutečnosti zaznamenáníhodný úspěch, když uvážíme, že na světě lze napočítat přinejmenším deset tisíc vysokých škol hodných toho názvu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze