Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenty z ciziny láká medicína

Studenty z ciziny láká medicína

6.12.2007, autor: Barbora Němcová


VYSOKÉ ŠKOLY Plzeňské vysoké školy přibírají každým rokem stále více zahraničních studentů: zájem je především o Lékařskou fakultu UK. Bývalý rektor ZČU Zdeněk Vostracký možná napíše další knihu. Archeolog Jiří Orna je úspěšným absolventem humanitních oborů ZČU.


Plzeň - Dvě plzeňské vysoké školy - Západočeská univerzita a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy -mají ve světě dobré jméno. Alespoň pro to hovoří statistická čísla, podle nichž školy přibírají každým rokem víc zahraničních studentů. „V současné době jich u nás studuje 328,“ informuje kancléřka Západočeské univerzity Helena Hejdová.

Výrazně více cizinců ovšem navštěvuje Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni: celkem 482. „Hodně studentů přijíždí studovat celý program v anglickém jazyce, ačkoliv je placený. Takových studentů je zde téměř 350, hlavně z Anglie, Portugalska, Řecka nebo Skandinávie. Poslední dobou přijíždějí také Indové,“ říká mluvčí fakulty Antonín Zicha.

Co se týká Západočeské univerzity, zahraniční studenti mají největší zájem o krátkodobé pobyty. „Zahraniční studenti přijíždějí nejčastěji v rámci výměnných pobytů Erasmus na jeden nebo dva semestry,“ konstatuje Helena Marie Adjal, vedoucí zahraničních vztahů ZČU. Takových studentů je v současné době na univerzitě osmdesát.

Narůstá také zájem o celé studijní programy. V takovém případě je ale studium většinou v českém jazyce. „Programy v angličtině nabízejí pouze technické fakulty, tedy elektrotechnická, aplikovaných věd a strojní,“ jmenuje Helena Marie Adjal. Toto studium je ale placené, studenti musí uhradit 5300 euro za akademický rok. „Takových zájemců je ale minimum, jejich počet nepřesáhne deset procent,“ uvedla Hejdová.

Nejvíce cizinců studuje na fakultě pedagogické a ekonomické. „Na studium celých programů přijíždějí zejména zájemci z Ukrajiny a Ruska. Na krátkodobé pobyty pak hlavně studenti bohemistiky z Litvy a Ukrajiny,“ sdělila proděkanka pedagogické fakulty Jana Vaňková.

Podle Heleny Marie Adjal bývá motivací pro studium celého cyklu vazba na Českou republiku. „Dalším důvodem pro studenty ze zemí východní Evropy může být větší prestiž českých univerzit. Diplom z našich univerzit je hodnotnější. Navíc naučit se češtinu je pro ně jednodušší než pro ostatní,“ uvedla Adjal. Přijíždějí sem především mladí lidé z Uzbekistánu, Vietnamu, Ukrajiny nebo Ruska.


***


* Zahraniční studenti

 na fakultách v Plzni

Ekonomická fakulta       42

Pedagogická fakulta      48

Filozofická fakulta      34

Fakulta aplikovaných věd 33

Fakulta elektrotechnická 25

Fakulta strojní          20

Fakulta právnická        16

Ústav umění a designu     7

Lékařská fakulta        482

Zdroj: Informace z jednotlivých fakult

Pozn.: Jedná se o fakulty ZČU, výjimkou je

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze