Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        „Impact factor“ neumí změřit všechno

„Impact factor“ neumí změřit všechno


7.12.2007, autor: Lukáš Borovička


Děkani všech osmi českých filozofických fakult vyslovili znepokojení nad „přezíravým postojem k humanitním vědám“, které jsou podle nich každoročně financovány menší částkou ze státního rozpočtu.

To však není přesné tvrzení. Stát dává ročně na vědu 35 miliard korun, z toho téměř 11%získají vědy humanitní. V porovnání se srovnatelnými evropskými zeměmi to je částka poměrně vysoká. Problém vězí v něčem jiném. Humanitní vědci se nejsou schopni dohodnout na vytvoření kritérií, která by měřila kvalitu jejich práce. Proto dostávají všechny humanitněvědné instituce stejný objem peněz bez ohledu na to, jak kvalitní je jejich produkce.

Ale jak v humanitních vědách změřit kvalitu? Z věd přírodních byl přejat pojem „impact factor“ (faktor vlivu), tj. průměrný počet citací článků, které byly v určitém časopisu publikovány v předchozích dvou letech.

Impaktový systém nejvíce oceňuje citace v mezinárodních časopisech. Důsledkem je jistá diskriminace tradičních „domácích“ oborů: českého jazyka, literatury, dějin. Příliš technicistní přístup vlivového faktoru navíc ani není schopen rozlišit negativní, ironickou a pozitivní citaci. Požaduje od humanitních věd fakta. Ta v nich však často nejsou a ani být nemohou.

Nechme se překvapit, jak odpoví na výzvu děkanů nový ministr školství.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze