Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ sledují úspěchy středoškoláků v soutěžích a snaží se je získat

VŠ sledují úspěchy středoškoláků v soutěžích a snaží se je získat

Praha 6. prosince (ČTK), autor:  pap mkv

Ocenění mladých studentů na mezinárodních soutěžích přispívá k rozvoji české vědy, protože vysoké školy díky nim mají větší šanci najít budoucí vědce už na středních školách. Svůj talent tak mohou studenti rozvinout více, než kdyby se dostali k vědě až na univerzitě. Na dnešním setkání ministra školství Ondřeje Lišky se soutěžícími to ČTK řekl ředitel odboru mládeže ministerstva školství Jaroslav Tuček.      

Žáci základních a středních škol letos získali v mezinárodních soutěžích 34 medailí, mimo jiné dvě zlaté. Oproti loňsku jich přivezli o osm více. Ocenění soutěžící získali například na Mezinárodní fyzikální olympiádě v Íránu nebo na Mezinárodní astronomické olympiádě na Ukrajině.     

Tuček řekl, že letošek byl úspěšnější než loňský rok zejména proto, že loni žáci nedovezli ani jednu medaili z nejcennějšího kovu. Dodal, že v porovnání s velkými zeměmi světa si Česko vede dobře.      

Podle Tučka vyjíždí na mezinárodní klání v posledních době daleko více studentů než v devadesátých letech. Fakt, že účastníci vozí v poslední nejen čestná uznání, jak tomu bylo dříve, ale také medaile, svědčí podle Tučka o tom, že v ČR vyrůstají individuality, u kterých se předpokládá budoucí vědecká činnost.      

"Jako prioritu pro současné období máme převážně technické obory," zdůvodnil Tuček dnešní hojnou účast úspěšných soutěžících hlavně v matematice, chemii, přírodopise, informatice nebo fyzice.      

Vysoké školy si podle Tučka všimnou talentovaných studentů už na střední škole a spolupracují s nimi třeba už v prvním nebo druhém ročníku. S talentovanými středoškoláky spolupracuje také Akademie věd. Podle Tučka tak mladí vědci mají náskok, oproti těm, co se vědě začnou věnovat až po maturitě. Tuček dodal, že důležité také je probudit v nich už na střední škole zájem o obor, aby ho šli vysokou školu studovat z vlastní iniciativy.     

 Podle Tučka se v poslední době v Česku podařilo úspěšně vytvořit systém soutěží, na které mezinárodní klání navazují. Ministerstvo školství ročně vyhlašuje asi 30 soutěží, které také plně financuje, na dalších asi 40 se finančně podílí a zhruba u 30 dalších garantuje jejich úroveň. Celkově pokrývají celé spektrum koníčků dospívajících.      

Velkými protivníky českých studentů jsou podle ředitele odboru hlavně mladí lidé ze severských zemí, Německa, v poslední době jsou prý úspěšní také soutěžící z bývalého Sovětského svazu. Tradičně dobře si vedou mladí studenti z asijských zemí.      

Ocenění z rukou ministra dne převzali také vybraní účastníci nového projektu České hlavičky.     

Jeho ambicí je přilákat k vědě nadějnou mládež a dát jí perspektivu, aby neutíkala do lukrativnějších oborů nebo do zahraničí. Vědečtí pracovníci v Česku totiž stárnou. Přes 40 procent lidí pracujících ve vědě a výzkumu v ČR je starších 60 let.      



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze