Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bulovka má být nemocnicí pro všechny Pražany

Bulovka má být nemocnicí pro všechny Pražany

5.12.2007, autor:Aleš Berný


Libeň - V nemocnici na Bulovce budou možná ošetřovat i pacienty, kteří bydlí v jiné městské části. Pražany žijící mimo spádovou oblast nemocnice musí nyní lékaři odmítat – tedy v případě, že nejde o akutní případ. Pražští radní nechají vypracovat studii, která ukáže, zda je možné, aby se z nemocnice na Bulovce stala takzvaná metropolitní nemocnice. Rozhodli o tom včera. Kdyby se Bulovka stala metropolitní nemocnicí, přestala by být typickou spádovou nemocnicí, která přijímá jen pacienty z okolí. „Bulovka je z našeho pohledu výhodná hlavně proto, že zde město vlastní většinu pozemků a více než polovinu budov,“ uvedl radní Milan Pešák, který má zdravotnictví v Praze na starosti.

Pacienti podle Pešáka a ředitele nemocnice Petra Slámy změny v nemocnici nijak negativně nepocítí. „Změní se právní subjektivita nemocnice. Na péči o pacienty se nic nezmění,“ uvedl Sláma.

Bude víc lůžek následné péče

Statut metropolitní nemocnice přináší několik výhod pro město. „Město bude o nemocnici víceméně rozhodovat a bude mít víc možností, jak řešit konkrétní problémy pražského zdravotnictví,“ řekl Pešák.

Jedním z problémů je třeba nedostatek lůžek následné péče. „Pokud metropolitní nemocnice vznikne, budeme mít možnost tu zřítit dostatečný počet takových lůžek. Metropolitní nemocnice by takové možnosti nabízela,“ dodal radní.

Nemocnice by se navíc starala o zaměstnance městských organizací. „Již nyní to funguje tak, že například pro městskou policii děláme vstupní zdravotní testy. Tato spolupráce by se ještě více prohloubila,“ popsal ředitel Sláma.

Na Bulovce by tak ošetřovali například i zaměstnance Dopravního podniku nebo magistrátu.

Jestliže studie ukáže, že se nevyplatí, aby se Bulovka stala metropolitní nemocnicí, lidé se nemusí bát, že by skončila. „Stala by se univerzitní nemocnicí, kterou by zřizovala Karlova univerzita, rozhodně by nezanikla,“ ubezpečil Sláma.

Přeměna Bulovky na metropolitní nemocnici souvisí s celkovou proměnou pražského zdravotnictví, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. „Jakou roli v tom ale Bulovka bude hrát, nyní nelze přesně říct,“ doplnil Pešák.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze