Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zahraniční studenti nacvičili Haška

Zahraniční studenti nacvičili Haška

21.12.2007, autor: Zuzana Čechová


Poděbrady - Česky se učí teprve necelé čtyři měsíce, přesto už umí zazpívat koledu a vědí, proč se na Vánoce rozkrajuje jablko. Všech 250 zahraničních studentů, kteří v Poděbradech studují češtinu v Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy, minulý týden oslavilo české Vánoce.

„Museli jsme besídku udělat dřív, protože teď už se všichni rozjíždějí domů. Vystoupení se zúčastnilo dvacet našich studentů,“ řekl odborný asistent Jiří Svoboda.

Česky se v Poděbradech učí ti, kteří se chystají studovat na některé z místních vysokých škol nebo se připravují na doktorandské studium. V lázeňském městě se učí vždy celý školní rok. Pocházejí z Řecka, Ruska, Ukrajiny, Kanady nebo Moldávie. Někteří ale přicestovali až z Afriky, Alžíru, Afghánistánu, Ázerbájdžánu nebo Koreje.

Školní rok jim začal v září, přesto se stihli naučit českou koledu, secvičili pohádku a divadelní představení podle Haškových povídek. „Všechno česky, i text měli v češtině. Prostě jinak to nejde. Hodíme je do vody a musí plavat,“ popsal přípravy Jiří Svoboda. Sám vyučuje minimálně, podle něj to ale při jeho práci bylo spíš ku prospěchu. „Neodhadnu, kdo jak česky umí, a chci po všech to samé. Nedával jsem jim žádné úlevy,“ vysvětlil.

Podle něho ale všechny tři části vánoční besídky dopadly dobře. „Bylo jim rozumět, texty se naučili skvěle. A navíc na nich bylo vidět, že je to strašně baví,“ pochválil studenty. Jaké zvyky dodržují v zemích studentů, naopak Jiří Svoboda a jeho kolegové zjistí zřejmě na konci školního roku. To se totiž v Poděbradech uskuteční závěrečný mezinárodní večer, kdy představí tradice svých zemí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze