Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Liška hledá odborníky na čerpání evropských peněz

Liška hledá odborníky na čerpání evropských peněz

Praha 14. prosince (ČTK), autor: pap mhm

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) chce příští týden představit tým, který bude mít na starosti čerpání evropských peněz. Do jara by chtěl najít další desítky odborníků, kteří využívaní operačních programů zajistí. Ministr to dnes řekl ČTK.      

Ministerstvo školství v současnosti hledá lidi, kteří by zajistili čerpání peněz z již schváleného programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a dokončení programu Výzkum a vývoj pro inovace, který by měla Evropská komise odsouhlasit na jaře.      

"Já už jsem řadu lidí oslovil. Bohužel smutná pravda je, že lidé, kteří administraci evropských fondů rozumějí, už v České republice buď nejsou, protože odešli do zahraničí, nebo se živí v privátním sektoru," uvedl Liška. Podle něj tak bude těžké sehnat asi čtyři desítky lidí, které by ministerstvo potřebovalo. Může to prý trvat týdny až měsíce.      

Liška chce ke spolupráci vyzvat vysoké školy. Věří, že práce na čerpání evropských peněz bude zajímavá hlavně pro mladé lidi. Podle ministra sice nedostanou takové odměny jako v soukromém sektoru, ale budou mít například příležitost doplnit si vzdělání a profesně se rozvíjet.      

Ministr chce ve spolupráci s partnery také jasně stanovit, kam by měly směřovat finance z programu Výzkum a vývoj pro inovace. Společně s vládní radou pro výzkum a vývoj by chtěl tyto priority určit do konce ledna. Uvedl také, že ministerstvo pracuje na dalších úkolech, které souvisejí s evropskými fondy, například na systému pro podávání elektronických žádostí.      

V rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který má školství přinést asi 59 miliard korun, ministerstvo už vyhlásilo první tři výzvy. Jsou určené krajům k předkládání takzvaných globálních grantů.      

Výzvy jsou zaměřené na zvyšování kvality ve vzdělávání, rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a na další vzdělávání pracovníků škol. Proto, aby kraje mohly na svém území vyhlašovat výzvy k předkládání grantových projektů, je ale nutné, aby globální granty nejprve schválilo ministerstvo.      

"Očekávám, že další výzvy budou vyhlášeny v příštích měsících," uvedl Liška. Dodal, že si uvědomuje, s jakou naléhavostí školy na evropské peníze čekají.     



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 02:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze