Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda doporučila jmenování nového rektora VŠUP

Vláda doporučila jmenování nového rektora VŠUP

Kabinet Mirka Topolánka dnes doporučil premiérovi podepsat jmenovací dekret nového rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP). Rektory odvolává a jmenuje prezident, potřebná je ale i kontrasignace premiéra. Akademický senát školy nového rektora Pavla Lišku, který by měl nahradit v červnu odvolaného Borise Jirků, zvolil již 8. listopadu. Situace na této pražské umělecké škole je velmi nejistá již mnoho měsíců - od doby, kdy na údajné nedostatky ve vedení školy začal upozorňovat senát i většina pedagogů a zástupci studentů.

"Považujeme za podstatné, aby škola měla vedení. Nechceme ale příliš vstupovat do sporu uvnitř školy. Ctíme její svobodu samosprávy," řekla dnes ČTK ministryně školství Dana Kuchtová. S kandidátem, respektive akademickým senátem zvoleným rektorem bude ministerstvo podle Kuchtové dále jednat o dlouhodobém uklidnění situace na škole. Kuchtová neví, kdy premiér dekret podepíše, nicméně si myslí, že tak učiní.

Škola je v současné situaci podle některých vedoucích pedagogů prakticky paralyzována, nemůže například čerpat své peníze či zpracovávat a podávat regulérně granty.

Bývalému rektorovi Borisi Jirků vedení školy i studenti vytýkali porušování pravomocí. Jirků podle senátu obcházel jeho právo posuzovat některá rektorova rozhodnutí, například změny v obsazení umělecké rady školy. Jirků z rady odvolal řadu významných osobností. Žádné své pochybení ale neuznal.

Podle senátu i bývalého vedení školy nastala okamžitě po nástupu Jirků do funkce loni v únoru nervózní atmosféra, která trvá dodnes. Mnozí pedagogové i studenti školy například Jirků vytýkali, že se zúčastnil volby rektora sám jako člen akademického senátu. To mu zákon nezakazuje, senát však upozorňuje na to, že osoba zastávající pozici rektora vysoké školy musí mít morální vlastnosti. A hlasování pro sebe samého k nim podle senátu nepatří. O vítězství Jirků ve volbě rozhodl právě jeden hlas.

Akademický senát poslal výsledek volby nového rektora spolu se všemi náležitostmi na ministerstvo školství 29. listopadu. Ministerstvo neshledalo žádné pochybení a tehdejší ministryně Miroslava Kopicová podstoupila vše na předsednictvo vlády.

Jeden student šestého ročníku VŠUP a tři z 25 vedoucích pedagogů školy však poslali na ministerstvo stížnost na údajnou neregulérnost volby rektora. Ministerstvo stížnost neuznalo a potvrdilo legitimnost volby. Tuto správnost volby mimo jiné potvrdila i správní rada VŠUP.

hrm rot



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze