Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus: Bez ČVUT by bylo školství vychýleno humanitním směrem

Klaus: Bez ČVUT by bylo školství vychýleno humanitním směrem

Prezident Václav Klaus dnes převzal od Českého vysokého učení technického čestný doktorát. Při té příležitosti ocenil mimořádné postavení pražské techniky. "Bez ČVUT by bylo české vysoké školství vychýleno humanitním směrem," řekl při promočním proslovu. Škola tímto čestným titulem poctila také šéfa stavební společnosti Skanska Stuarta Grahama a českého vědce Josefa Kittlera z britské Univerzity v Surrey.

Vědecká rada ČVUT, která o udělení čestného doktorátu rozhoduje, považuje Klausovo celoživotní působení v národní i světové ekonomice a v politice za mimořádný přínos pro ekonomické vědy. Klaus (1941) je významným ekonomem, který vypracoval řadu originálních pohledů na ekonomiku, především tržní, a na ekonomickou teorii - monetarismus. "Jeho vynikající ekonomické myšlení se promítá do politické činnosti," soudí o Klausově práci akademikové.

Oceněný Kittler se narodil v roce 1946 ve Vysokém Mýtě. ČVUT považuje za svou alma mater. Začal totiž studovat na Elektrotechnické fakultě ČVUT, ale v roce 1968 z politických důvodů emigroval a studium dokončil o dva roky později v Cambridgi. Zabývá se umělou inteligencí, robotikou a dosáhl řady vědeckých úspěchů, ocenění a publikoval stovky vědeckých prací.

U Grahama (1946), který se celý život věnuje stavebnictví, vědecká rada ocenila zásluhy o spolupráci ČVUT a především její Stavební fakulty s průmyslem a firmou Skanska, která také dlouhodobě techniku sponzoruje a poskytuje stipendia vybraným studentům. Graham se na vyhledávání mladých talentů a na práci s mladými lidmi zaměřuje dlouhodobě.

Václav Hrníčko kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze