Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Unie plánuje pro školáky ovoce a zeleninu zdarma

Unie plánuje pro školáky ovoce a zeleninu zdarma

Brusel - Vaše děti budou od příštího roku možná povinně hubnout díky Bruselu. Evropská unie chce totiž dávat ovoce a zeleninu zdarma ve všech školách všech členských zemí.

Podle informací ČTK to na zítřejším zasedání ministrů zemědělství EU navrhne Evropská komise. Celý plán má vyjít zhruba na osm milionů eur, a pokud s ním ministři vysloví souhlas, bude platit od 1. ledna 2008.

Bylo by to vůbec první viditelné opatření v boji Bruselu proti obezitě mladých lidí. Každým rokem totiž v EU přibývá asi 400 000 dětských „tlouštíků“. Celkem jich jsou již více než tři miliony a další miliony školáků mají nadváhu.

Bruselu je vzorem Velká Británie, kde tažení proti nezdravým potravinám ve školních jídelnách začalo již před delší dobou.

Zapojil se do něj i „televizní kuchař“ a jedna z největších britských celebrit Jamie Oliver, který připravil televizní seriál o tom, co se dá uvařit zdravého s minimální částkou, jež je na na školní obědy vyčleněna. Britská vláda poté dotaci na školní stravu zvýšila, ale určila, že nové prostředky se smějí utrácet jen za ovoce, zeleninu a ryby. Kromě toho ministr nařídil, aby ze stolů zmizely slánky a lahve s kečupem a majonézou. Tyto přísady smějí nyní děti dostat jen v sáčcích s jednou porcí.

Podobně by mohly časem vypadat všechny školní jídelny v celé Evropské unii.

V České republice na tom nejsou děti o mnoho lépe. Podle statistik trpí v tuzemsku nadváhou a obezitou 13 procent dětí a v budoucnosti jich bude až 20 procent.

Studie Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze dokonce ukázala, že děti ve věku 6 až14 let sportují jen 2-4 hodiny týdně, a to včetně hodin školního tělocviku.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:20

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze