Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Havel zatím nepovažuje zrušení přijímacích zkoušek za reálné

Havel zatím nepovažuje zrušení přijímacích zkoušek za reálné

Praha 24. ledna (ČTK) - Stínový ministr školství Jiří Havel (ČSSD) považuje zrušení přijímacích zkoušek na střední školy v nejbližší době za nereálné. Zkoušky by podle něj musel nahradit objektivní způsob hodnocení žáků v základních školách, vytvořit takový systém by však podle něj trvalo asi pět let. Ministerstvo školství se má nyní věnovat hlavně přípravě společných maturit, řekl dnes Havel novinářům.

Přijímací zkoušky navrhuje zrušit ministryně školství Dana Kuchtová (SZ). Nelíbí se jí, že žáky stresují a že negativně ovlivňují vzdělávání. Myslí si, že žáci by se měli hodnotit na výstupu ze základní školy, ne na vstupu na školu střední. Chce proto zefektivnit výstupní hodnocení z devátých ročníků, aby mohlo sloužit jako kritérium v přijímacím řízení.

Havla zaráží, že "zatímco na základních školách chce zřejmě ministryně hodnocení objektivizovat, na středních školách chce plán objektivizace výsledků rušit". Naráží na to, že se Kuchtová vyslovila pro odklad společné maturitní zkoušky, která má podle dřívějších vyjádření představitelů ČSSD prověřit kvalitu středních škol.

Zrušení přijímacích zkoušek je podle Havla sice "trhák pro všechny rodiče", diskuse o něm ale zatím považuje za "vzpomínky na budoucnost".

Podle Havla ministryně také dostatečně nevysvětlila, podle čeho by měly studenty přijímat vysoké školy, pokud by zrušily přijímací zkoušky, jak Kuchtová navrhuje. Havel nepovažuje za problém ani zvyšování počtu studentů, o které se chce ministryně zasadit. "Vážným problémem se stává kvalita, a nikoli kvantita vysokých škol," myslí si. Podle něj se totiž kvůli demografickému vývoji dostane počet studujících na optimální hodnotu i bez dramatického zvyšování počtu míst a škol.

pap kš


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze