Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srovnání: medicína, farmacie, zdravotnictví

Srovnání: medicína, farmacie, zdravotnictví

Obor jsme rozdělili do tří podskupin - lékařská, zdravotně-sociální a farmaceutická. V rámci podskupiny lékařství srovnáváme sedm fakult veřejných vysokých škol. V podskupině zdravotněsociální srovnáváme dvě veřejné a dvě soukromé vysoké školy. V podskupině farmaceutické srovnáváme pouze dvě veřejné vysoké školy.

Váha jednotlivých indexů je tedy počítána v rámci každé podskupiny zvlášť.

Podskupina lékařská

Čím se lékařské vysoké školy nejvíce liší? Nejsilnějším diskriminujícím faktorem, tj. indexem, ve kterém se srovnávané školy nejvíce liší, je index č. 3 - „Konkurenceschopnost fakulty“.

Čím je tento index větší, tím více přijatých studentů skutečně zahájí studium. Jinak řečeno to znamená, že v případě, že je student přijat na více škol, zvolí tuto fakultu raději než jiné. V rámci indexu konkurenceschopnosti se nejlépe umístila lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně, protože osm z deseti přijatých začne na škole opravdu studovat.

V čem se ještě lékařské fakulty liší

Mírně se liší ve dvou indexech -zájem o fakultu a výběrovost fakulty. Největší zájem je o 1. lékařskou fakultu UK v Praze, protože všichni uchazeči o studium (podali si přihlášku) se také dostavili k přijímacímu řízení. Nejvíce si vybírá 2. lékařská fakulta UK v Praze.

Podskupina zdravotně-sociální

Prakticky jediným diskriminujícím faktorem mezi zdravotně-sociálními vysokými školami je výběrovost fakulty. Nejvíce si ze zájemců vybírá zdravotně-sociální fakulta JČU v Českých Budějovicích, která přijímá zhruba každého třetího účastníka přijímacího řízení. Naopak nejmenší výběr dělá Vysoká škola zdravotnická v Praze, která přijala každého.

Podskupina farmaceutická

Tyto dvě fakulty se liší především ve výběrovosti a v konkurenceschopnosti. Více vybírá farmaceutická fakulta VFU Brno, ale přijatí uchazeči dají častěji přednost studiu na farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Shrnutí

Celkově se farmaceutické fakulty prakticky neliší a lékařské se liší mírně. Větší rozdíl je pouze mezi veřejnými a soukromými zdravotně-sociálními fakultami. Tento rozdíl je způsoben tím, že veřejné zdravotně-sociální školy mají striktnější výběrová kritéria. Přesto v úspěšnosti absolventů na trhu práce není téměř rozdíl v žádné ze jmenovaných podskupin. Znamená to, že nezáleží na tom, kde absolventi studovali. Jejich uplatnitelnost na trhu práce je téměř stejná a vysoká.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze