Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum v LN: Rektoři by na vysokých školách zavedli školné

Průzkum v LN: Rektoři by na vysokých školách zavedli školné

Praha 29. ledna (ČTK) - Čeští rektoři by na vysokých školách zavedli školné. Domnívají se mimo jiné, že by platby zvýšily kvalitu výuky. Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) ale nepočítá s tím, že by si studenti vysokých škol měli na studium přispívat ze svého. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

V anketě LN se k problematice školného vyslovili kladně rektoři většiny významných vysokých škol v Česku. "Ohledně školného je mezi rektory většinová shoda. Veřejné zdroje nejsou bezedné a brzy situace dojde tak daleko, že se to bude muset vážně řešit," řekl deníku rektor olomoucké Univerzity Palackého Lubomír Dvořák.

Někteří rektoři zastávají také názor, že samotná otázka školného už není ani příliš aktuální. "Aktuální je otázka školné kdy a v jaké formě," řekl LN rektor Masarykovy univerzity v brně Petr Fiala.

Rektoři by zavedení školného uvítali kvůli tomu, že by tím získali do svého rozpočtu další peníze, které by mohli investovat například do výzkumu. Důležitý efekt školného také vidí ve větší motivaci studentů a zlepšení kvality výuky. Politici by o školném podle rektorů měli začít debatovat.

Ministryně Kuchtová zatím o zavedení školného neuvažuje. "Zavést v této situaci v České republice přímo školné, to by bylo v neprospěch sociálně slabých studentů. Opravdu bych se toho bála," řekla deníku Kuchtová.

iri



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:22

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze