Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lékař pracuje běžně 14 hodin denně

Lékař pracuje běžně 14 hodin denně

* Můžete shrnout, proč by se maturant s patřičnými schopnostmi o studium medicíny rozhodně zajímat měl, a proč naopak rozhodně neměl?


Biologické vědy jako celek jsou nesmírně zajímavé a neustále se rozvíjejí. I lékaři se tak bude celý život rozvíjet jeho povolání, budou se mu stále otvírat nové možnosti, i když to bude občas trochu detektivka. Medicínských oborů je navíc tolik, že se v nich najde uplatnění pro lidi různých povah. Pro extroverty, kteří budou denně ve styku s pacienty, i pro introverty, kteří se mohou úspěšně věnovat práci v laboratoři.


* A důvody proti?


Lékař v nemocnici dnes podle odhadů stráví prací a různými souvisejícími činnostmi přibližně 14 hodin denně. To je mimo jiné cena za zlepšující se ohodnocení. Pacienta, který jde v pondělí na operaci, by přitom měl operovat odpočatý chirurg - ne ten, který strávil 48 hodin předtím ve službě.


* Myslíte, že se to časem změní?


Doufám, že ano a že se časem přiblížíme americkému modelu. Na počátku své profesní dráhy dostane lékař pořádně zabrat jako stážista. Když se pak dostane k samostatné práci, bude mít pacientů relativně méně než dnes, bude se jim moci pečlivě věnovat a bude to mít příměřeně zaplaceno.


* Katastrofické scénáře počítaly s tím, že se celý systém zdravotnictví někdy kolem roku 2000 zhroutí. Proč se to nestalo?


Lékařské povolání se stalo atraktivnější, vzrostly příjmy a to vede mimo jiné mnoho praktických lékařů v důchodovém věku k tomu, že ve svých ordinacích přesluhují. Českému zdravotnictví pomohl i příliv lékařů ze Slovenska. I když obavy z masívní invaze se nepotvrdily. Doktoři z jiných států mají velké potíže s jazykem, náročnými zkouškami na ministerstvu zdravotnictví projde tak jeden z deseti. Velmi různorodá je i úroveň medicínských fakult zejména v asijských zemích.


* První lékařská fakulta UK pod vaším vedením začala část budoucích studentů přijímat pouze na základě jejich výsledků ze střední školy. Proč?


Proč máme šikanovat chytrého studenta, který absolvoval celé gymnázium s průměrem těsně nad jedna celá, aby se ještě učil tisíce testových otázek? Testové otázky z minulých let se navíc začaly postupně zveřejňovat a nakonec jich bylo k dispozici právě těch několik tisíc, které poskytovaly dostatečnou představu, jak budou vypadat všechny následující. Při přípravě na zkoušky se tak začali ocitat ve výhodě uchazeči vybavení spíš trpělivostí je všechny projít než jinými přednostmi.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze