Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Naděje pro dalších 15 tisíc studentů

Naděje pro dalších 15 tisíc studentů

Dostat se na vysokou školu je stále snazší. V loňském roce dostalo šanci o 15 tisíc studentů více než v roce předchozím. Podobný nárůst by se měl opakovat i letos.

Dostat se na vysokou školu už není tak nesnadné jako před lety - počet přijímaných totiž neustále stoupá. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání bylo v loňském roce přijato do bakalářských a „dlouhých“ magisterských programů asi 89 tisíc Čechů, zatímco rok předtím jich začalo studovat o 9 tisíc méně.

Během letošních přijímaček by proti loňsku mělo dostat šanci dalších 15 tisíc zájemců (jde o všechny uchazeče, nejen o Čechy). „Letos ještě očekáváme podobný nárůst jako loni, v dalších letech se to však vzhledem k demografickému vývoji nejspíš změní,“ říká Ondřej Gabriel z ministerstva školství.

Největší šance: techniky

I přes tyto pozitivní zprávy se však v loňském roce přibližně 50 tisíc českých uchazečů na vysokou školu nedostalo. Největší šance měli ti, kteří se hlásili na soukromé školy, vykazujícící v mnoha případech až 100% úspěšnost uchazečů. Uspokojeni byli i maturanti hlásící se na školy s technickým zaměřením, kde jsou šance na přijetí rovněž vysoké a obvykle se pohybují mezi 80-90 %. Například na pražskou ČVUT se do prvních ročníků hlásilo téměř 10 tisíc českých studentů, přijato jich bylo téměř 7800, ještě lépe na tom byli zájemci o VŠCHT - z 2700 přihlášených Čechů jich škola přijala 2257, mnohé pak jen na základě prospěchu.

Na největších českých univerzitách ale panuje tradiční přetlak. Přijímačky na Karlovu univerzitu zvládlo asi jen 9 tisíc uchazečů s českým občanstvím, zbylých 17 tisíc jich škola odmítla. Ještě více jich neuspělo na Masarykově univerzitě v Brně, která z více než 30 tisíc českých uchazečů přijala do prvních ročníků jen každého třetího.

Jak se připravit na přijímačky

Zájemci o žádané obory by se v příštích měsících měli začít důkladněji věnovat přípravě na přijímačky. Mohou využít třeba některý z přípravných kurzů, které nabízejí VŠ i vzdělávací agentury. Školy nabízejí i vzorové testy. Ty včetně příkladů k procvičování obsahují také různé publikace. Možností jsou i internetové kurzy a testy nebo doučování. I když ani to nemusí pomoci - některé fakulty už nechtějí prověřovat nabiflované vědomosti a studenty přijímají na základě testů obecných studijních předpokladů.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze