Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Verner hodlal slavit medaili s každým, koho potkal

Verner hodlal slavit medaili s každým, koho potkal

Na Varšavu může Tomáš Verner vzpomínat jen v nejlepším. Právě v polské metropoli si splnil sen o evropské medaili. Českobudějovický krasobruslař ve dvaceti letech postříbřil první vrchol své kariéry.

Za pár měsíců už nikoho nenapadne pitvat se ve volné jízdě, v níž píseckého rodáka zradil čtverný toeloop a za rámeček si nemohl dát ani trojitého axela. „Chtěl jsem zabruslit parádu jako v krátkém programu. Prodat v závodě práci z tréninků. To se nepovedlo,“ pátral po příčinách výpadků v této sezóně pátý a čtvrtý sólista z podniků Grand prix v Kanadě a v Moskvě. „Koncentroval jsem se možná až příliš...“

Když Verner čekal verdikt sudích, nebylo mu tak „hej“ jako po krátkém programu, v němž na něj ani jeden z protivníků neměl. Rozhodčí se k němu však nechovali macešsky, a tak body z volné a celkový součet 212,69 bodu si mohl zapsat i jako osobní maxima.

Ale teprve potom si mladý muž, jenž se poprvé postavil na brusle coby pěti leté dítko, užil muka. Za ním totiž jako psi na medailovou kořist číhali Rus Lutaj, Francouz Preaubert a Belgičan van der Perren. Hodně štěkali, ale Vernerova druhá pozice za Francouzem Joubertem odolala.

„Je to super,“ vypadlo z něj nejdříve. „Jsem hrozně šťastný, že to je medaile a nakonec ještě stříbrná,“ křičel, jásal, dupal a objímal všechny lidi kolem sebe. Slavit hodlal s každým, koho potkal. „Ale hlavně s rodinou,“ nechal se slyšet sólista, který od premiéry v roce 2002 prožil na varšavském ledě čtvrtý start na evropském šampionátu.

Před čtyřmi roky přijel do Malmö, ale při tréninku si rozsekl nohu a na soupeře se musel jen dívat. Před dvěma lety ho zranění obralo o účast v Turíně, a tak evropským maximem bylo 10. místo, před třemi lety v Budapešti a loni v Lyonu.

„Je důležité, že si moje jméno budou rozhodčí už pamatovat. V našem sportu je podmínkou pro další případné dobré umístění,“ spatřoval další pozitivum životního úspěchu pětinásobný český mistr republiky.

„Ve světě mě zatím sudí nebrali tak příznivě jako v Evropě,“ věděl své student I. ročníku pražské fakulty tělesné výchovy a sportu, pod jehož výsledkem jsou podepsáni i trenéři Vlasta Kopřivová a Michael Huth. Také tedy z tohoto pohledu druhý vrchol sezóny - světový šampionát v Tokiu - by mohl znamenat obrat ve prospěch českého reprezentanta, známého i jako milovníka mléčné čokolády.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze