Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Matematicko-fyzikální fakulta chystá "Jeden den s fyzikou"

Matematicko-fyzikální fakulta chystá "Jeden den s fyzikou"

Praha 28. ledna (ČTK) - Jeden den s fyzikou už podvanácté připravuje na čtvrtek 1. února Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. V ten den se otevřou dveře pracovišť a poslucháren fakulty nejen maturantům a uchazečům o studium, ale všem zájemcům o fyziku i jejím příznivcům, uvádějí organizátoři Fyzika se dotýká nejhlubších otázek lidského poznání. Tvrzení, že to byla právě moderní fyzika, která za poslední století nejpodstatněji ovlivnila filozofické myšlení, není podle organizátorů vůbec nadnesené.

Na fyzikálních objevech je založena velká část moderní techniky. Bez nadsázky lze říci, že každý, kdo zapne televizi či počítač, udělá xeroxovou kopii či poslouchá záznam z CD, ověřuje experimentálně správnost kvantové teorie.

Program Jednoho dne fyziky se během let ustálil do bohaté nabídky možností, ze kterých si návštěvník vybírá osobní sestavu podle zájmu i nálady. Dopoledne je vyhrazeno programu v budovách fakulty na Karlově, odpoledne v jejím areálu v Troji.

Akce by měla kromě prohloubení zájmu o moderní fyziku a o její poznání ukázat i možnosti a šíři studia fyziky na fakultě stejně jako úroveň jejího vědeckého bádání. Měla by přiblížit propojenost fakulty s uplatněním v praxi a předvést ji jako špičkovou pedagogickou a vědeckou instituci.

Vědecký výzkum i studijní programy fakulty odpovídají širokému rozsahu dnešní fyziky. Čeští fyzikové spolupracují se zahraničními pracovišti i s průmyslovými podniky. Absolventi nacházejí zaměstnání ve vědeckých institucích, odcházejí na doktorská studia do zahraničí nebo pracují v aplikovaném výzkumu, s výpočetní technikou či v laboratořích.

Na Jeden den fyziky přichází každoročně 400 až 500 studentů, učitelů nebo zájemců o obor. Nejvíce jich přišlo v roce 1998, kdy si jen přednášku Jiřího Grygara "Objevy zrozené z přesnosti" přišlo poslechnout skoro 500 posluchačů.

vh kš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze