Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Leden 2007
Dětský uzel aktuálního dokumentu Brožková nejlepší mezi akademiky

Dvojnásobná akademická mistryně světa a studentka lékařské fakulty Univerzity Karlovy nechala za sebou na dalších pomyslných medailových příčkách karatistu Jana Tučka, akademického světového šampiona, a kolegu z reprezentačního týmu Michala Smolu, který je rovněž zlatým medailistou z mistrovství světa orientačních běžců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici budou moci studovat napříč školami

Pražská 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy chce v budoucnu vytvořit společně s dalšími lékařskými fakultami v České republice jednotný systém e-learningové výuky, tedy elektronického vzdělávání. Podle zástupců školy to bude mít hned několik výhod.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O Den otevřených dveří lékařské fakulty byl rekordní zájem

Rekordní počet, zhruba 900 lidí, přilákal dnes Den otevřených dveří 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který je určen zájemcům o studium medicíny. Studenti se seznámili s požadavky fakulty, mohli si koupit také modelové otázky k přijímacím zkouškám a prohlédnout si řadu pracovišť. "Snažíme se jim ukázat, že by se neměli bát," řekl ČTK děkan 1. LF Tomáš Zima.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubařů rychle ubývá, na ošetření se čeká

Zubních lékařů velice rychle ubývá. Doby na ošetření se neúměrně prodlužují a někde mají pacienti starost sehnat stomatologa. Za pět až deset let to má být podle prognózy ještě mnohem horší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor Mazánek: Dotace na studenta by měla být vyšší

Studentů stomatologických fakult by v příštích letech mělo být mnohem víc než dosud. Právu to řekl profesor Jiří Mazánek, přednosta stomatologické kliniky 1. lékařské fakulty UK Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Chceme-li změnit nedobrý stav, měl by nárůst studentů v oboru být zhruba 200 za rok po dobu následujících deseti let,“ říká profesor Mazánek. To ale podle něj naráží na technické a personální možnosti fakult.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti uvidí Palachův pohřeb

Osmiminutový filmový esej Jan 69 si dnes odpoledne promítnou studenti Filozofické fakulty v Praze. Černobílý film zachycuje Palachův pohřeb.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium Jakou vysokou školu zvolit

Jak se vyznat v množství vysokých škol a oborů, které vypisují? Dá se uspět i při nedostatku míst a těžkých přijímacích testech? Kde máte nejmenší šanci a kde vás přijmou bez zkoušek?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Strom života kvete Na Slupi

,,V polovině září začne v naší zahradě ožívat většina sukulentů z Jižní Afriky, v listopadu či prosinci nakonec vykvetou,“ říká zahradník Jaroslav Uhllmann a dodává: ,,Tyto rostliny jsou v evropských sbírkách tři sta let, přesto si pamatují, že třeba šestnáctého září začne v jejich domovině pršet, tak šestnáctého září začnou růst.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Manželé Wallovi bojují o navrácení dětí do vlastní péče

Rozhodnutí táborského soudu - dvě z pěti dětí manželů Wallových ze Soběslavi zůstanou dál v péči pěstounů. Wallovi bojují o své děti už šest let a obrátili se kvůli tomu i na Evropský soud pro lidská práva a ten ve svém závěru poukazuje na to, že české úřady měly tento problém řešit jinak než odebráním dětí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 16. ledna roku 1969 se upálil student Jan Palach

Na protest proti okupaci Československa vojsky varšavské smlouvy a také kvůli tehdejší společenské situaci se 16. ledna roku 1969 v horní části Václavského náměstí upálil student Jan Palach. Způsobil si popáleniny třetího stupně na pětaosmdesáti procentech těla a 19. ledna v půl čtvrté odpoledne zemřel. Lucie Husárová v ranním Radiožurnálu, dobrý den, Lucie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před osmadvaceti lety se na Václavském náměstí upálil Jan Palach

Úterý 16. ledna, za devět minut osm. Na protest proti okupaci Československa vojsky varšavské smlouvy se 16. ledna roku 1969, tedy před osmatřiceti lety, v horní části Václavského náměstí v Praze upálil student Jan Palach. Způsobil si popáleniny třetího stupně na pětaosmdesáti procentech těla a o tři dny později 19. ledna v půl čtvrté odpoledne zemřel.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko míří mezi země s nejstaršími obyvateli

Česká společnost stárne. Stoletých a ještě starších lidí bude v budoucnu výrazněji přibývat. Podle projekce obyvatelstva, kterou vypracovala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, by za 60 let mělo v zemi žít téměř 19 tisíc stoletých a starších osob.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí smrti Jana Palacha

Lidé si včera připomněli osmatřicáté výročí smrti studenta Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha. Palach svým činem protestoval proti vstupu vojsk varšavské smlouvy a začínající normalizaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři: Vzdělávání má být bez věkového omezení

K prioritám českého vysokého školství by podle předsedy České konference rektorů Petra Sáhy ze zlínské Univerzity Tomáše Bati mělo patřit celoživotní vzdělávání. Rozvoji českého školství by proto prospělo, kdyby stát nestanovil, že studentem může být člověk jen do 26 let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rakouští studenti demonstrovali nejen proti školnému

Studenti vysokých a středních škol i mladí levicoví aktivisté dnes ve Vídni a Štýrském Hradci uspořádali další demonstrace namířené proti programu nové rakouské vlády velké koalice v čele se sociálnědemokratickým kancléřem Alfredem Gusenbauerem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda doporučila jmenování nového rektora VŠUP

Kabinet Mirka Topolánka dnes doporučil premiérovi podepsat jmenovací dekret nového rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP). Rektory odvolává a jmenuje prezident, potřebná je ale i kontrasignace premiéra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Řečtí studenti protestovali proti reformě vzdělávacího systému

Proti plánům na umožnění činnosti soukromých univerzit v Řecku dnes v centru Atén bouřlivě protestovalo několik tisíc studentů. Účastníci demonstrace zapalovali automobily, rozbíjeli okna banky a střetli se s pořádkovou policií.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus: Bez ČVUT by bylo školství vychýleno humanitním směrem

Prezident Václav Klaus dnes převzal od Českého vysokého učení technického čestný doktorát. Při té příležitosti ocenil mimořádné postavení pražské techniky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus: ČVUT přispěla k průmyslové přeměně a emancipaci národa

Českou republiku podle Klause ve světě tolik neproslavili představitelé humanitních oborů jako schopnosti a invence českých techniků a inženýrů a jejich objevy. Prezident ocenil také to, že ČVUT umožňuje nabývat kvalifikaci tisícům studentů ze všech kontinentů, a tak přispívá k upevňování zahraničních vztahů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do USA mohou odjet pracovat i studenti nejvyšších ročníků

Do programu Work and Travel ve Spojených státech se mohou nově hlásit i studenti posledních ročníků vysokých nebo vyšších odborných škol. Společnosti, které program nabízejí, začaly v těchto dnech akceptovat jejich přihlášky. Rozšíření nabídky programu na studenty nejvyšších ročníků umožnila vláda Spojených států.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kuchtová v Právu: Chci zrušit přijímací zkoušky na střední školy

Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) v rozhovoru pro dnešní Právo řekla, že by chtěla zrušit přijímací zkoušky na střední školy. Na středních školách dnes studuje přes půl milionu žáků: 145.000 na gymnáziích, 211.000 na odborných školách a 164.000 na učilištích, podle dnešních Hospodářských novin (HN) tak má Česko z celé Evropy nejméně gymnazistů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dluhy Nezáleží na vzdělání, inteligenci ani na příjmech

Jak se na půjčování peněz dívá psycholog? „Půjčka, úvěr, leasing nebo hypotéka nejsou nic špatného. Jsou to velmi užitečné finanční nástroje,“ říká ředitel Psychologického ústavu v Praze Karel Riegel. „Musí se však umět s nimi zacházet.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Agáve hrozivá se stěhuje s napíchanými špunty

Botanická zahrada v Praze Na Slupi se těší na velkou událost. Ke květu se už pár týdnů připravuje Agáve ferox neboli hrozivá. Je to ale současně i zpráva nedobrá. Zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze tím o padesátiletou agáve přijde. Tato rostlina totiž vykvete jednou za život a pak umírá. Naštěstí výhonky to přežívají a z nich pak rostou nové agáve.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejde pouze o radar

Poněkud neobvykle telefonicky a po mnoha týdnech odkladů sdělily Spojené státy české vládě svůj zájem o umístění jedné komponenty protiraketové obrany – radarové základny. Je možné předpokládat, že v následujících měsících bude v centru veřejné pozornosti otázka o přijetí či nepřijetí americké žádosti, která by měla v nejbližší době dorazit i písemně oficiální cestou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unie plánuje pro školáky ovoce a zeleninu zdarma

Vaše děti budou od příštího roku možná povinně hubnout díky Bruselu. Evropská unie chce totiž dávat ovoce a zeleninu zdarma ve všech školách všech členských zemí. Podle informací ČTK to na zítřejším zasedání ministrů zemědělství EU navrhne Evropská komise. Celý plán má vyjít zhruba na osm milionů eur, a pokud s ním ministři vysloví souhlas, bude platit od 1. ledna 2008.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Havel zatím nepovažuje zrušení přijímacích zkoušek za reálné

Stínový ministr školství Jiří Havel (ČSSD) považuje zrušení přijímacích zkoušek na střední školy v nejbližší době za nereálné. Zkoušky by podle něj musel nahradit objektivní způsob hodnocení žáků v základních školách, vytvořit takový systém by však podle něj trvalo asi pět let. Ministerstvo školství se má nyní věnovat hlavně přípravě společných maturit, řekl dnes Havel novinářům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvyšší čas začít s přípravou

Přijímací zkoušky na vysoké školy začnou už za čtyři měsíce. Čtěte, kde a jak se na ně nejlépe připravit. „Nejlepší a nejvhodnější způsob přípravy a informace o něm najdou budoucí studenti ve škole, na kterou se hlásí,“ tvrdí jednotně studijní oddělení fakult.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Želvy místo na talíři skončily v zoo

V pražské zoo se nyní líhnou mláďata vzácných želv černavých. Jejich rodiče patří k 10 tisícům želv různých druhů zabavených celníky v prosinci roku 2001 v Hongkongu. Zásilka směřovala do restaurací ve východní Asii. Pražská zoo se tehdy ujala zhruba stovky zbídačených želv.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlovu univerzitu založil papež

Roku 1344 povýšil pražské biskupství na arcibiskupství, což znamenalo zařazení Prahy mezi nejvýznamnější metropole té doby.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí zubaři se učí vrtat na fantomech

Dvacet pacientů v životní velikosti je umělých a říká se jim fantomy. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové je pořídila studentům, aby se na nich učili spravovat zuby ještě dřív, než poprvé přistoupí ke skutečným pacientům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na farmacii a veterině nebudete mít kvůli studiu vůbec žádný volný čas

Rozhodnete-li se pro studium farmacie, budete vybírat mezi Hradcem Králové a Brnem. V Hradci nabízí Farmaceutická fakulta UK magisterský obor Farmacie, který připravuje absolventy pro práci v lékárně a ve farmaceutické sféře, a obor Zdravotnická bioanalytika, který je zaměřen např. na práci v biochemické nebo hematologické laboratoři.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékař pracuje běžně 14 hodin denně

Lékař v nemocnici dnes podle odhadů stráví prací a různými souvisejícími činnostmi přibližně 14 hodin denně. To je mimo jiné cena za zlepšující se ohodnocení. Pacienta, který jde v pondělí na operaci, by přitom měl operovat odpočatý chirurg - ne ten, který strávil 48 hodin předtím ve službě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Naděje pro dalších 15 tisíc studentů

Dostat se na vysokou školu je stále snazší. V loňském roce dostalo šanci o 15 tisíc studentů více než v roce předchozím. Podobný nárůst by se měl opakovat i letos.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Verner hodlal slavit medaili s každým, koho potkal

Na Varšavu může Tomáš Verner vzpomínat jen v nejlepším. Právě v polské metropoli si splnil sen o evropské medaili. Českobudějovický krasobruslař ve dvaceti letech postříbřil první vrchol své kariéry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu The Times: VUT je mezi 500 nejlepšími...

Podle britského listu The Times jsou nejlepšími vysokými školami v České republice pražská Univerzita Karlova a brněnské Vysoké učení technické. Jako jediné dvě univerzity se totiž dostaly do žebříčku 500 nejlepších světových vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tak skládají dinosaury Blesk byl u toho

Unikátní putovní výstava dinosaurů až z Jižní Ameriky zamířila i k nám. Už od čtvrtka se totiž Česká republika po Argentině a Španělsku stane třetí zemí, která představí obří repliky koster patagonských dinosaurů v životní velikosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Matematicko-fyzikální fakulta chystá "Jeden den s fyzikou"

Jeden den s fyzikou už podvanácté připravuje na čtvrtek 1. února Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. V ten den se otevřou dveře pracovišť a poslucháren fakulty nejen maturantům a uchazečům o studium, ale všem zájemcům o fyziku i jejím příznivcům, uvádějí organizátoři Fyzika se dotýká nejhlubších otázek lidského poznání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum v LN: Rektoři by na vysokých školách zavedli školné

Čeští rektoři by na vysokých školách zavedli školné. Domnívají se mimo jiné, že by platby zvýšily kvalitu výuky. Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) ale nepočítá s tím, že by si studenti vysokých škol měli na studium přispívat ze svého. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). V anketě LN se k problematice školného vyslovili kladně rektoři většiny významných vysokých škol v Česku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákoník Nemocnice a školy nevědí, jak dál

Po prvním měsíci platnosti nového zákoníku práce jsme oslovili pracovníky dvou profesí, jejichž zástupci proti změnám nejvíce protestovali. Jejich postřehy a první zkušenosti jsme probrali s profesorem Petrem Trösterem z Katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečení Právnické fakulty UK v Praze. Citovaní zaměstnanci z oboru školství a zdravotnictví si nepřáli být jmenováni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Srovnání: právnické fakulty a školy

V rámci oboru práva srovnáváme čtyři fakulty veřejných vysokých škol a dvě soukromé vysoké školy (soukromé vysoké školy nemají fakulty). Obor není rozdělen na žádné podskupiny, váha jednotlivých indexů je tedy počítána v rámci celé skupiny. Čím se vysoké školy nejvíce liší? Nejsilnějším diskriminujícím faktorem, tj. indexem, ve kterém se srovnávané školy nejvíce liší, je index č. 2 „Výběrovost fakulty“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medici si vyzkoušejí nejmodernější přístroje

Mladí medici se během studia dostanou k nejmodernějším přístrojům, které i zkušení lékaři mají k dispozici jen zřídka. Výhodu proto mají tak už studenti první lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří se od tohoto jara budou školit na moderním výukovém endoskopickém pracovišti.

Včera jej nově otevřela pražská Všeobecná fakultní nemocnice (VFN).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Má být vakcína proti rakovině děložního čípku hrazena ze zdravotního pojištění?

Vzhledem k tomu, že pro Českou republiku absentuje analýza poměru nákladů a přínosu, plošné očkování hrazené ze zdravotního pojištění nedoporučuji. Především pro mladé lidi by to měla být skvělá osobní investice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vystavili modely ještěrů

Unikátní výstava dorazila do Prahy z jihoamerické Patagonie. Na chodbách obchodního centra Chodov vznikají po nocích modely jedenácti dinosaurů, které přivezlo Paleontologické muzeum Egidia Feruglia. Zatím mohou návštěvníci vidět čtyři modely, brzy jich přibude dalších sedm. Výstava bude zahájena ve čtvrtek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jeden den s fyzikou

Jeden den s fyzikou už podvanácté připravuje na čtvrtek 1. února Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nové pracoviště pro mediky

Budoucí medici z Karlovy univerzity můžou využívat nové pracoviště. V pražské Všeobecné fakultní nemocnici je ode dneška otevřen endoskopický sál. Studenti si tam například vyzkoušejí vyšetření žaludku. Zatím ale jen na trenažéru. Zařízení stálo zhruba jeden milion korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští lékaři neumějí komunikovat

Medicína může být stejně jako každá jiná činnost posláním, povoláním i zaměstnáním. Já jsem dalek toho, abych setrvával v mytickém pojetí povolání lékaře. Asi jedna z nejstarších dochovaných citací na toto téma je připisována Asklepiónovi, který říká: „Lékař, ten podobat se bude Bohu a bude nejdokonalejší mezi svobodnými muži.“ Ale záleží opravdu na tom, jak lékař svou profesi chápe.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Srovnání: medicína, farmacie, zdravotnictví

Obor jsme rozdělili do tří podskupin - lékařská, zdravotně-sociální a farmaceutická. V rámci podskupiny lékařství srovnáváme sedm fakult veřejných vysokých škol. V podskupině zdravotněsociální srovnáváme dvě veřejné a dvě soukromé vysoké školy. V podskupině farmaceutické srovnáváme pouze dvě veřejné vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Těžké přijímací zkoušky

Budoucí lékaře připravuje v současnosti sedm fakult spadajících pod tři české univerzity - Karlovu, Masarykovu a Palackého. Všechny fakulty nabízejí obor všeobecné lékařství. Zdravotnicky zaměřené obory nabízejí i dvě zdravotně sociální fakulty a soukromé vysoké školy. Lákavou může být pro budoucí vysokoškoláky možnost studia farmakologie, které se realizuje na farmaceutických fakultách v Brně a v Hradci Králové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Verner si přivezl z Varšavy medaile a plyšáky

Před patnácti lety, stejně jako desítky dalších dětí, brzy vstával a vyrážel na krasobruslařský trénink na zimní stadion. Jako jeden z mála vytrval. Minulý týden stál dnes dvacetiletý Tomáš Verner z Českých Budějovic v polské Varšavě na stupních vítězů a na krku se mu houpala stříbrná medaile z evropského šampionátu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vernerova domácí oslava? Perník a steak!

Domácím perníkem a pořádným steakem od rodičů oslavil český krasobruslař Tomáš Verner stříbrnou medaili z nedávného mistrovství Evropy. Na větší oslavy s přáteli nebo fanoušky podle něj nebyl čas. Čekají jej zkoušky ve škole a návrat k tréninkovému maratonu. Za měsíc a půl totiž začne světový šampionát v Japonsku a na něm bude první český medailista z ME po 12 letech potvrzovat příslušnost k elitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nekuřáci, braňte se u soudu

Každý nekuřák má právo chránit své zdraví a svá nekuřácká práva. To vzkázal včera Nejvyšší soud v Brně všem milovníkům cigaret. Soud se zastal nájemníka činžovního domu v Březinových sadech v Jihlavě, který zažaloval své sousedy za to, že kouří na společné chodbě, na schodech a u vstupu do domu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze