Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       * DOPISY A E-MAILY *

* DOPISY A E-MAILY *

14.1.2008,| strana: 11

Bez angličtiny se neobejdeme


K článku Umíš česky, cizinče? (HN 9. ledna) mám poznámku. Matematickofyzikální fakulta Univerzity Karlovy zavedla zkoušku z českého jazyka »na úrovni maturity nebo ekvivalentní zkoušky«. HN tento požadavek redukují na znalost vyjmenovaných slov a psaní velkých písmen (což pravděpodobně celkově špatný dojem z této informace ještě výrazně zhoršuje).

Úkolem vysokoškolského pedagoga není zkoumat pobytový status studenta nebo suplovat práci cizinecké policie. Proto není jasné, proč se univerzita do toho pouští. Učitel má studentovi usnadnit zvládnutí požadovaného předmětu. Vysokoškolský učitel musí být seznámen s nejnovějšími poznatky svého oboru. To dnes bez dobré znalosti jazyka anglického je nemožné.

Ale stejný předpoklad se vztahuje i na studenty. Student i žák se v případě potíží domluví společným jazykem. Pokud ne, rozejdou se po prvním semestru. Je-li vina na straně učitele, nemá na univerzitě co pohledávat.

Univerzita Karlova se o prospěšnosti umíněného bazírování na českém jazyce může poučit ve své vlastní minulosti. Nevydělala nic. V roce 1409 obdobná akce vyvolala vznik konkurenční školy v Jeně o rok později. Jak se říkává: »Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen si ji zopakovat.«

Petr Křivinka, Praha


Když to nepůjde, přeladíme


Dovolíme si připojit se k »Tryzně« Jiřího Černého (HN 8. ledna). Jsme dlouholetými posluchači Radiožurnálu, stejně jako dlouholetými předplatiteli HN. S Jiřím Černým souhlasíme bez výhrad. I nás zaskočil po návratu z hor na Nový rok »zvuk« nového Radiožurnálu.

Jak píše Černý, bodrost, rozjásanost, chtěná roztomilost některých moderátorů a absence starých známých hlasů, zejména ranního Ivana Hoffmanna, který nás vždy potěšil svou zkratkou a poslal přesně včas do práce, to vše jsou změny, které nás víc mrzí, než těší.

Bude-li jediným hlediskem nové ředitelky B. Tachecí nedopustit pokles poslechovosti, pak se tedy asi máme na co těšit. Nebo spíš nemáme. Je to jen rádio, přeladíme, ale je to škoda, škoda těch redaktorů, kteří jsou dobří (ne bodří) a kteří tam zůstali.

Počkáme ještě, třeba se údajnému vzoru - vysílání BBC - podaří paní Tachecí v krátkém čase přiblížit. Jestli se to nepovede, tak už definitivně přeladíme.

Anna a Ondřej Markovi, anna.markova@volny.cz


Stavební spoření se přežilo


Záměr premiéra Topolánka zrušit státní zvýhodnění stavebního spoření vítám a podporuji. Důvodů je mnoho.

Za prvé jde o opatření populisticky zavedená v konkrétně historických podmínkách snahy vlády o maximální podporu rozjezdu individuální péče o řešení bytové situace. Tyto podmínky již byly překonány mj. dalšími výkonnějšími a ke státnímu rozpočtu citlivějšími instrumenty, nehledě na to, že stavební spoření a úvěr z něho je menšinovým doplňkem aktuálních nákladů na pořízení byť jen startovacího bytu.

Za druhé sám princip stavebního spoření je hybridem rozporným jak s idejemi sociální solidarity, neboť v něm chudí přispívají na bohatší, tak s idejemi liberalismu svou výraznou redukcí svobody volby a volné soutěže.

Je v zájmu autenticity programů ČSSD i ODS rychle odstranit zvýhodnění stavebního spoření ze strany státu.

Za třetí je veřejným tajemstvím, že úspory i úvěry ze stavebního spoření většinově nejsou využívány na účely, pro které byly zavedeny. Je na místě připomenout ustanovení § 250/b trestního zákona, podle něhož »tomu, kdo bez souhlasu věřitele nebo jiné oprávněné osoby použije úvěr, subvenci nebo dotaci na jiný než určený účel«, hrozí odnětí svobody až na dva roky nebo peněžitý trest.

Téměř 20 miliard Kč ročně při hlubokém schodku veřejných financí dnes není nic jiného než neodpovědné plýtvání na úkor například starobních důchodců, zdravotnictví či školství, doprovázené tolerováním porušování zákonných povinností příjemcem i poskytovatelem.

Ladislav Šafránek, Praha


»České« řešení olympiády


Glosa Josefa Káninského Zdar jejich olympiádě (HN 10. ledna) uhodila tak říkajíc hřebík na hlavičku. Zase se narodilo jedno řešení neřešení, jak už je u nás zvykem. Aby si vláda nepohněvala tu pana Béma, tu olympijský výbor a hlavně budoucí natěšence na zisky z projektů financovaných z veřejných peněz, poskytuje olympiádě »právní garance«. I když peníze neslíbila -zatím to stojí kolem 70 milionů -a výsledek je nula. Vzhledem k tomu, že Evropa má s olympiádami už vystaráno, zatímco taková Jižní Amerika je v tomto směru dosud plonková, nelze se nadít ničeho jiného, než že nulový výsledek zůstane nulovým.

Káninský má - bohužel - pravdu. Vláda měla spíše použít trochu ledu na rozpálené hlavy příznivců něčeho, co má jen velmi malou naději na uskutečnění.

Bylo by to moudřejší rozhodnutí než »právní garance«. Jenže sportovní lobby by se to asi nelíbilo a pražský magistrát by se zlobil.

Jan Vejdělek, Praha


Redakce uveřejňuje v rubrice Dopisy odpovědi na články a dopisy čtenářů, které vyjadřují jejich názory. Vyhrazuje si právo příspěvky krátit a redakčně upravit. Anonymy nezveřejňuje. V rubrice Chyby a vysvětlení napravuje pochybení a odpovídá na dotazy k obsahu i jazyku HN.

Kontaktní adresy: telefon: 233 073 041 e-mail: dopisy.hn@economia.cz pošta: HN, oddělení dopisů, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze