Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zámek v Zahrádkách ničí dřevomorka

Zámek v Zahrádkách ničí dřevomorka


15.1.2008, autor: Jaroslav Švehla


Majitel, Karlova univerzita, stamilióny potřebné na generální opravu nemá a prodej vyhořelého objektu neplánuje


Ani pět let od ničivého požáru zámku v Zahrádkách není jasné, kdy se jedna z nejvýznamnějších barokních památek Českolipska dočká rekonstrukce, která by ji opět uvedla v život.

Karlova univerzita, které zámek patří, nechala už před lety ohořelé torzo zakonzervovat provizorní střechou, ale stamilióny potřebné na generální opravu nemá a prodej objektu neplánuje. Přitom po ničivém požáru přichází pro zámek Zahrádky další pohroma, nyní v podobě dřevomorky.

Jak Právu sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek, náklady na obnovu zámku se pohybují ve stovkách miliónů, a proto škola hledá investora, který by zámek spolu s UK zrekonstruoval. Všechna jednání však byla prozatím neúspěšná. „V minulém roce Univerzita oslovila také několik Fondů EU, projekt a záměr byl sice vyhodnocen kladně, ale vzhledem k ekonomické náročnosti se UK nedostala do užšího výběru,“ uvedl Hájek.

Zatímco podle vyjádření majitele zámku je objekt v nezměněném stavu a zabezpečen proti dalším škodám, památkáři mají opačný názor. Během zpracovávání stavebně-historického průzkumu objektu byl totiž na několika místech zjištěn výskyt dřevomorky.


Jednat rychle


„Do samotného objektu již nezatéká, ale dřevomorku jsme nyní objevili na místech, která byla silně podmáčena při hašení požáru,“ uvedl Petr Feige z Národního památkového ústavu, podle kterého je potřeba začít urychleně jednat.

Při opravě zámku nepomohou ani peníze vybrané ve sbírce, která byla uspořádána na jeho obnovu. Výtěžek sbírky, který měl být původně použitý na renovaci požárem zničeného zámku Zahrádky, nakonec poputuje na jiné účely.

„Sbírka vynesla něco okolo tří set tisíc korun, což je vzhledem ke 300 miliónům potřebným na opravu zámku zanedbatelná částka,“ vysvětluje zahrádecký starosta Ladislav Chvojka (nez.), který prozradil, že uzavření památky má na chod obce neblahý vliv.

Zámek vyhořel na konci ledna roku 2003. Škoda, kterou tu oheň napáchal, se odhaduje na sto padesát miliónů korun. Ze zámku zbyly jen obvodové zdi. Od sedmdesátých let minulého století zámek sloužil jako školicí a výukové centrum pro zahraniční studenty. Posledních deset let fungoval jako hotel.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze