Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lidé uctili památku Jana Palacha

Lidé uctili památku Jana Palacha

14.1.2008, autor: čtk

PIETA


PRAHA Asi čtyři desítky lidí v sobotu uctily památku Jana Palacha u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech. Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti vývoji Československa po 21. srpnu 1968. Jeho smrt se stala symbolem odporu proti nesvobodě komunistického režimu.

„Je to sebeobětování, před kterým musí člověk s pokorou a v úctě poměřovat to, co v životě dělá,“ řekla na shromáždění Jaroslava Čajová ze společnosti Janua, která setkání u Palachova hrobu pořádá již deset let.

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Palach svůj čin vykonal 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí. Společnost tím chtěl vyburcovat z letargie po srpnové okupaci sovětskými vojsky. Na následky popálenin o tři dny později zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna v Praze na Olšanských hřbitovech se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze