Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Unikátní Žebříčky VŠ potřetí

Unikátní Žebříčky VŠ potřetí

28.1.2008, autor: Petr Zavadil


Blíží se termín přihlášek na vysoké školy. A Lidové noviny přinášejí již třetí ročník Žebříčků vysokých škol. Toto podrobné srovnání českých škol a fakult vzniká ve spolupráci s agenturou SC&C.


Před několika lety se Lidové noviny rozhodly připravovat každoročně Žebříčky vysokých škol. Tento unikátní -v Česku možná trochu kontroverzní - projekt měl od začátku dva hlavní cíle:

- uchazečům o studium nabídnout užitečné informace o českých vysokých školách, a tím jim pomoci v jejich rozhodování;

- přinést objektivní srovnání, které může vést k růstu kvality vysokého školství.

Zda se nám daří tyto cíle plnit, to nechť posoudí čtenáři. První dva ročníky byly velmi úspěšné. Přesto se každý rok snažíme reagovat na podněty Vás, čtenářů, ale také odborníků a vysokých škol samých. Na jejich základě své žebříčky stále zdokonalujeme. Nyní začíná třetí ročník: pevně věříme, že bude ještě úspěšnější než ročníky uplynulé. Letošní novinka Žebříčky VŠ 2008 obsahují jednu zajímavou novinku: profesor Josef Berger z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích připravil srovnání vysokých škol podle citovanosti v zahraničním odborném tisku -tedy jakousi vizitku vědeckého renomé té které školy. Jeho materiály najdete u žebříčků každý den.

Jak jsou žebříčky rozděleny Žebříčky budou v LN vycházet každý všední den ode dneška až do 11. února. Všechny fakulty a školy jsou rozděleny do deseti skupin. V rámci těchto skupin najdete zvláštní žebříčky pro veřejné a pro soukromé školy - obě skupiny se totiž stále nedají zcela srovnávat. Zařazení soukromých škol, které nemají fakulty, do těchto skupin je v mnoha případech problematické. Proto na závěr přinášíme souhrnný žebříček soukromých škol bez ohledu na obory studia, které tyto školy nabízejí.

Přehled jednotlivých dílů Žebříčků VŠ najdete v tabulce na této straně.

Jak se připravují Podrobnou metodiku Žebříčků VŠ najdete na straně VI. Agentura SC&C vychází z údajů Ústavu pro informace ve vzdělání (ÚIV) - příspěvkové organizace řízené ministerstvem školství. ÚIV dodává seznam všech škol a fakult a statistické údaje o přijímacím řízením v loňském roce. Druhým zdrojem Žebříčků VŠ je výzkum celkové úspěšnosti absolventů, který připravuje Středisko vzdělávací politiky při Univerzitě Karlově.

Podstatná část žebříčků vychází z výsledků přijímacího řízení v roce 2007, proto nemohly být srovnávány školy a fakulty, které loni neexistovaly.

Nabídka - zejména soukromých škol -se velice rychle mění: vznikají nové školy a fakulty, mění názvy, přibývají nové obory. Proto jsme se snažili doplňovat přehled škol od ÚIV o nové informace. V některých případech jsme mohli školu zařadit do seznamu - nebyli jsme ale schopni ji v žebříčcích srovnat s ostatními (chyběly nám zkrátka potřebné údaje).

Co všechno obsahují Každý den najdete v LN vlastní žebříčky, ze kterých vyčtete nejen celkové umístění té které školy či fakulty, ale také její výsledky podle jednotlivých kritérií. Kromě nich si můžete denně přečíst komentář expertů z agentury SC&C.

V redakční části přinášíme navíc materiál o situaci v příslušné oblasti vysokoškolského studia, o nových oborech, nabídce, rozdílech mezi jednotlivými školami. Přečtete si také menší profil vítězné školy.

Třetí částí je článek profesora Bergra o citovanosti srovnávané skupiny škol v zahraničním odborném tisku.

Součástí žebříčků je i podrobný seznam všech českých škol a fakult s kontaktními informacemi. Věříme, že budete s letošními žebříčky spokojeni. Uchazečům o studium přejeme úspěšné přijetí na vytouženou vysokou školu.


Žebříček právnických fakult a VŠ najdete na stranách VI a VII


Jak vycházejí žebříčky v LN DNES PRÁVA ZÍTRA LÉKAŘSTVÍ, FARMACIE, ZDRAVOTNICTVÍ STŘEDA 30. 1. EKONOMIE ČTVRTEK 31. 1. FILOZOFIE, SOCIOLOGIE, TEOLOGIE PÁTEK 1. 2. PEDAGOGIKA, TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT PONDĚLÍ 4. 2. PŘÍRODOVĚDA ÚTERÝ 5. 2. CHEMIE, MATEMATIKA, FYZIKA STŘEDA 6. 2. TECHNIKA, STAVEBNICTVÍ, ARCHITEKTURA ČTVRTEK 7. 2. ZEMĚDĚLSTVÍ PÁTEK 8. 2. UMĚLECKÉ ŠKOLY PONDĚLÍ 11. 2. SAMOSTATNÝ ŽEBŘÍČEK VŠECH SOUKROMÝCH ŠKOL



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze