Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        Univerzita nemůže garantovat, co neřídí

Univerzita nemůže garantovat, co neřídí

28.1.2008    

„Ministerstvo zdravotnictví stále trvá na akciových společnostech jako nejlepší možné právní formě budoucích univerzitních nemocnic, aniž by předložilo analýzu toho, proč a v čem by mělo jít o formu optimální,“ řekl na tiskové konferenci 23. ledna rektor Univerzity Karlovy v Praze prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Co rektorům tří českých a moravských univerzit majících lékařské fakulty i jejich děkanům vadí především? Akademické instituce by měly garantovat kvalitu výuky v univerzitních nemocnicích, aniž by mohly jakkoli ovlivňovat jejich řízení, včetně personálního obsazení.

„Kliničtí učitelé by se stali zaměstnanci univerzitní nemocnice – akciové společnosti, v jejímž čele stojí devítičlenné představenstvo. Šest zástupců by v něm měl majoritní vlastník akcií, tedy stát, pouze tři členové by zastupovali univerzitu. Rozhodnutí o tom, kdo bude v nemocnici pracovat a vyučovat a zda k tomu má dostatečnou kvalifikaci, by tak přešlo do pravomoci orgánu, nad kterým nemáme kontrolu,“ vysvětlil prof. V. Hampl.

Rektor Univerzity Karlovy samozřejmě souhlasí s tím, že současná podoba fakultních nemocnic není ideální v důsledku dvoukolejnosti rozhodování mezi resorty zdravotnictví a školství. Projevuje se to mimo jiné i dvojí, výrazně odlišnou výší odměňování pracovníků podle toho, zda jsou v pracovněprávním vztahu s nemocnicí, či s univerzitou. Není proto sporu, že nějaká reforma je nezbytná.

„Jako rektoři jsme ministerstvu zdravotnictví opakovaně nabízeli spolupráci, bohužel k ní – až na pár individuálních konzultací se členy akademické obce – nedošlo,“ konstatoval prof. V. Hampl. „Zákon o univerzitních nemocnicích jsme dostali až v podobě hotového věcného návrhu, navíc poté, co vláda již schválila koncepční materiál o transformaci českého zdravotnictví, ve kterém je již princip univerzitní nemocnice coby akciové společnosti obsažen.“ Komunikace s ministerstvem se prý, alespoň co do frekvence vzájemných jednání, zlepšila až v posledních pár týdnech.

Prof. V. Hampl zdůraznil, že si neumí představit, že by ministerstvu nezáleželo na kvalitním medicínském vzdělání budoucích generací lékařů. Bez partnerství s univerzitami se však úředníci tohoto cíle nikdy nedoberou. Rektoři spolu s děkany lékařských fakult už připravili i návrhy svých představ o fungování budoucích univerzitních nemocnic. „Odhlédneme-li od značně komplikované formy jakéhosi sdružení či konsorcia, jakým je třeba nedávno založené centrum biotechnologií BIOCEV (pozn. red.: více v MT 1/2008), nabízejí se v zásadě dvě možnosti. Tou první je nemocnice jako zařízení samotné univerzity, druhou, asi nejjednodušší, pak forma veřejnoprávní instituce sui generis daná zákonem,“ navrhl prof. V. Hampl. Problém univerzitních nemocnic označil zároveň na nejzávažnější ze všech, které univerzita nyní řeší.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze