Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Z univerzitních nemocnic akciovky

Z univerzitních nemocnic akciovky

30.1.2008    

Týdeník školství, autor: zls, čtk

Zástupci vysokých škol nesouhlasí se záměrem ministerstva zdravotnictví změnit statut univerzitních nemocnic na akciové společnosti. Rektor Karlovy univerzity Václav Hampl soudí, že by v takovém případě nemohly univerzity garantovat kvalitu vzdělání v lékařských oborech. Nemohly by ji totiž nijak ovlivnit, protože by akciové společnosti nemohly řídit. „Tak jak o tom hovoří návrh ministerstva zdravotnictví, by univerzitní nemocnice byly separátními subjekty. Řídila by je představenstva, v nichž by zasedlo devět členů - o šesti by rozhodoval stát, potažmo ministerstvo zdravotnictví, o třech pak univerzita. Jakákoliv kontrola kvality pedagogů a výuky by tak přešla z rukou univerzity na separátní subjekt,“ vysvětlil V. Hampl. Zástupci tří škol, jichž se návrh týká - kromě UK také Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci, se sešli na společném jednání s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, ale nedohodli se. Ministerstvo zdravotnictví na své představě trvá. Rektor V. Hampl navrhuje dvě varianty: buď by nemocnice měly formu veřejnoprávní instituce, nebo by fungovaly přímo jako zařízení univerzity.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt k tomu řekl, že jeho úřad chce převést fakultní nemocnice na univerzitní a plánuje spojit zdravotnická zařízení do větších celků. Dodal také, že ministr se na jednání s univerzitami dohodl, že vyšlou své experty do pracovních skupin a budou pomáhat s paragrafy zákona tak, aby zájmy univerzit byly ohlídány. Experti mají řešit kompetence univerzit a jejich majetkový podíl v budoucích univerzitních nemocnicích. Akciová společnost je podle něj právní forma jako základ pro nemocnice, protože je to forma vyzkoušená, jsou tam jasné vztahy a kompetence. „Bude to ale zároveň zvláštní akciovka, protože zákon ji přesně upraví. Navíc tam bude spousta věcí upravena smlouvou mezi univerzitní nemocnicí a univerzitou. Univerzita bude vlastně na obou stranách vztahu, takže si to může ohlídat,“ dodal. Návrh zákona by měla na přelomu ledna a února projednat vláda.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze