Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Oxfordu mu říkají kolego

V Oxfordu mu říkají kolego

31.1.2008, autor: Jaroslav Slípka

Profil Jaroslav Slípka


Vědec, lékař a pedagog, profesor Jaroslav Slípka, je spojen především s Procháskovým ústavem v Plzni, který vedl až do roku 1993. Je držitelem Ceny Josefa Hlávky za celoživotní práci ve vědě nebo Zlaté medaile Univerzity Karlovy. Založil Univerzitu třetího věku, dodnes publikuje a přednáší nejen na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, ale i na mnoha světových univerzitách od Japonska po Kanadu.

Profesor Jaroslav Slípka se narodil v roce 1926 v Lokti nad Ohří. Absolvoval Přírodovědeckou fakultu v Praze a Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. To, že vystudoval přírodní vědy a medicínu, považuje podle svých slov za ideální spojení, které mu umožňuje věnovat se mikroskopickým oborům, histologii, embryologii a morfologii.

V Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Univerzity Karovy v Plzni začal pracovat v roce 1948 jako asistent a vedoucím ústavu se stal už v roce 1979.

Zmíněná Univerzita třetího věku, jíž je Slípka iniciátorem i zakladatelem, vznikla před dvaceti lety na Lékařské fakultě UK v Plzni. Jaroslav Slípka je prorektorem Vysoké školy zdravotní v Plzni. Je také čestným členem v řadě vědeckých společností, jako je například Česká anatomická společnost a Spolek lékařů v Plzni. Pracoval jako sekretář v Evropské asociaci morfologů a je členem redakčních rad několika odborných časopisů.

Významné je i jeho zahraniční působení. Byl jmenován čestným vědeckým spolupracovníkem Anatomického ústavu Londýnské univerzity a je stálým spolupracovníkem Anatomického ústavu Univerzity v Oxfordu.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:18

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze