Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vzácné poklady často jen míjíte

Vzácné poklady často jen míjíte


26.1.2008, autor: (row)

Staré Město - Ve městě přibývá objevů, které archeologové vystaví přímo tam, kde je našli.

„Mnohdy stačí jen vejít do obchodu a najedou stojíte na skle, pod kterým se neočekávaně otevře pohled do středověké památky, krásné středověké studny,“ popisuje archeolog Milan Jančo z Národního památkového ústavu.

Odkdy jsou v Praze takto „odhalovány“ archeologické nálezy?

První nálezy byly prezentovány už během archeologických výzkumů na Pražském hradě ve dvacátých letech minulého století. Jednalo se hlavně o okolí katedrály svatého Víta. Podobně začal výzkum na Vyšehradě.

Objevů, které jsou vystaveny přímo tam, kde byly nalezeny, v Praze přibývá... Přibývá výzkumů i nových objevů a navíc je snaha je zachovávat a prezentovat na místě nálezu.

Nejznámější takovou památkou je asi Můstek ve stejnojmenné stanici metra, že ano?

Je to nejznámější prezentovaný nález a navíc s informační tabulí, turista se tak u něj může poučit.

Ale podobné tabule leckde chybí.

To je největší problém. Na některých místech chybí popisek a lidé se pak můžou jen domýšlet, co to vlastně archeologové našli.

Který ze stovky nálezů, které jsou po Praze k vidění, je nejzajímavější?

Z poslední doby určitě rotunda svatého Václava na Malostranském náměstí v objektu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Bohužel je veřejnosti přístupná jen výjimečně.

Lidé často chodí kolem zajímavých objektů a nevědí o nich.

To je pravda. Třeba přímo na Václavském náměstí v budově Darexu jsou unikátní zbytky domu Matyáše Borbonia, lékaře Rudolfa II., ale ví o nich málokdo.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:17

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze