Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přijetí na vysokou: letos rekordní šance

Přijetí na vysokou: letos rekordní šance


23.1.2008, autor: Lucie Frydecká


Praha - Ti, co nyní vyplňují přihlášku na vysokou školu, mají velkou naději, že budou úspěšní. Šance, že budou přijati ke studiu, je letos největší od listopadu 1989.

„Situace je pro zájemce každým rokem příznivější,“ potvrzuje Ludmila Růžičková z Ústavu pro informace ve vzdělávání. Školy totiž otevírají stále nové obory, a tím přibývá míst pro studenty.

Loni uspělo téměř 72 procent těch, kteří se dostavili k přijímacímu řízení. Rok předtím to bylo o dvě procenta méně. Dnešní třicátníci měli přitom šanci jen zhruba padesátiprocentní. Největší počet podaných přihlášek lze čekat na Filozofické fakultě UK v Praze a na Právnické fakultě brněnské Masarykovy univerzity. Loni se na každou z nich hlásilo více než šest tisíc uchazečů. Na pražské filozofické fakultě měl šanci na přijetí jeden ze čtyř, v Brně na právech dokonce jen každý sedmý. Na právnických fakultách je obecně vysoký převis uchazečů, v Praze a Plzni uspěje kolem 18 procent přihlášených, v Olomouci zhruba třicet.

Pravděpodobnost, že se student dostane na vybranou školu, bude i letos nejvyšší na technických školách. Největší procento odmítnutých se dá čekat tradičně na uměleckých oborech. Sice se tam nehlásí tolik studentů jako na práva či psychologii, jenže přijímají jen velmi malý počet lidí.

Kromě technických fakult může vysokou šanci na přijetí nabídnout i většina soukromých škol. Nejvíce uchazečů se bude letos patrně hlásit na Vysokou školu finanční a správní v Praze. Ta loni přijala 95 procent zájemců. Ti však musí platit za každý semestr 25 tisíc korun.

I tak se studium vyplatí. Lidé s diplomem jsou méně ohroženi nezaměstnaností: mezi lidmi bez práce je vysokoškoláků jen mizivé procento. A vzdělání se odrazí i na výplatní pásce. Lidé s titulem loni v průměru vydělávali 41 tisíc měsíčně, zatímco ti, kteří mají „pouze“ maturitu, téměř o dvacet tisíc méně.


Tabulka


* Pravděpodobnost přijetí

   (podle výsledků z roku 2007)

Nejvyšší pravděpodobnost

Fakulta strojní, ČVUT           99,8 %

Fakulta metalurgie, VŠB Ostrava 99,1 %

Fakulta strojní, TU Liberec     98,0 %

Nejmenší pravděpodobnost

VŠ umělecko-průmyslová            8,6 %

Filmová a televizní fakulta AVU 11,4 %

Fakulta výtv. umění, VUT Brno   12,0 %

Pozn.: Pokud není uvedeno město, škola je v Praze.


Kompletní přehled škol v sešitu F



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze