Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Leden 2008
Dětský uzel aktuálního dokumentu Co vás nutí kouřit? Nikotin!

Velkou roli hraje také zhruba tisícovka aditiv, tedy látek přidávaných do cigaret k různým účelům: aby se na oharku udržel popel, aby cigareta rovnoměrně hořela, aby se z ní ladně vinul kouř...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Blažek míří do Slavie

Jeden z největších talentů českého fotbalu, který však proslul i častým maroděním a špatnou životosprávou, by měl v týmu „sešívaných“ půl roku hostovat. V šatně se sejde s dalším zapůjčeným exlibereckým hráčem Danielem Pudilem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na fyzické testy dorazil i Sivok

V táboře úřadujícího mistra ligy skončila včera sváteční nálada. Novoroční pohodu vystřídaly tvrdé fyzické testy. Fotbalisté Sparty totiž zahájili přípravu na jarní sezonu zkouškami na běžících pásech pražské FTVS. S týmem se přivítali bývalí i budoucí spoluhráči. Testy absolvoval také Tomáš Sivok, který přichází na hostování z Udine.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rok 2008 bude rokem Hlávky

Akademie věd zahájí zítřejším koncertem České filharmonie jubilejní rok Josefa Hlávky. Od smrti významného českého architekta, stavitele a mecenáše vědy, umění a vzdělanosti uplyne letos v březnu sto let.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Co očekáváte od nového ministra školství, co vám na něm vadí a co se vám na něm líbí?

Na novém ministrovi školství mi vadí, že tak zásadně odmítá školné na vysokých školách, i když připouští diskusi na toto téma. Myslím, že je třeba postavit se k tomuto tématu čelem. Jiří Zlatuška, senátor a děkan Fakulty informatiky MU

Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi odkryli devatero měst

Ve vymezené lokalitě našli čeští vědci „navrstvené“ pozůstatky devíti měst spadajících do různých historických epoch. „Architektura oblasti se zásadně proměňovala s novým politickým a společenským uspořádáním,“ vysvětluje profesor Bouzek

Dětský uzel aktuálního dokumentu Literární věda jako dobrodružství

Oblasti zájmu Jiřího Pelána (* 1950) jsou pestré - od románských literatur přes medievalistiku až po literaturu soudobou. Zde je čtenářům znám především jako interpret díla Bohumila Hrabala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Místo piva dostal na cestu do záhrobí pouze bahno

PRAHA Neporušenou hrobku kněze Neferínpua v egyptském Abúsíru zkoumáme již od roku 2006. Další výzkum pokračoval na podzim loňského roku. Po odsunutí víka sarkofágu jsme spatřili špatně mumifikované a téměř zničené tělo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijeli studovat češtinu

Tři desítky studentů stipendistů Erasmu k nám přijely studovat češtinu a českou kulturu formou netradičního, v pořadí již sedmého ročníku jazykového kurzu. Pořádá ho Univerzita Karlova.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Dokumenty o lidské pouti migrantů

Praha/ Všichni jsme poutníky - takový je název výstavy dokumentárních fotografií, která byla včera zahájena v budově Katolické teologické fakulty UK Thákurově ulici 3 v Praze 6.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Umíš česky, cizinče? Zajímá se u zkoušek »matfyz«

Uchazeči o studium na pražském matfyzu by si měli zopakovat vyjmenovaná slova a psaní velkých písmen. Místo řešení složitých matematických úloh budou totiž skládat přijímačky z češtiny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podrobný přehled šancí na přijetí

Jedná se o uchazeče s českým občanstvím, kteří se hlási do bakalářských a „dlouhých“ magisterských programů. Uvedeny jsou pouze ty vysoké školy, které vykazují uchazeče pro akademický rok 2007/08 s názvy platnými k 31. 10. 2007.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Při zaměstnání studuje čím dál víc lidí

Chcete studovat VŠ při zaměstnání a za vzdělání neplatit? V tomto případě využijte možnosti kombinovaného studia, které dnes v bakalářských a v navazujících magisterských programech nabízí téměř každá veřejná vysoká škola. Ale pozor! Kombinované studium není žádná legrace.

Nejprve musíte zvládnout přijímací řízení, poté stejný rozsah učiva jako posluchači denního studia, nato bojujete u zkoušek a zápočtů, přitom však do školy chodíte jednou či dvakrát do měsíce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vysokou školu považuje za prestižní záležitost většina studentů

Studium na univerzitě za prestižní záležitost považuje na sedmdesát procent lidí, které v anketě oslovil zpravodajský server Práva Novinky.cz. Každoročně se chce na akademickou půdu dostat na desetitisíce maturantů, místo je však jen pro část z nich, většinou pro ty, kteří uspějí v přijímacím řízení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Samozřejmostí je dnes semestr v zahraničí

„Pro roční studium ve francouzském Aix-en-Provence na Institutu politických věd mě vybrala Fakulta sociálních věd UK. Pobyt byl financován z fondů EU a zaštítěn programem Socrates-Erasmus,“ řekla Právu studentka Kateřina Srbková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti jsou ochotni zaplatit roční školné v desítkách tisíc korun

Přestože otázka placení školného na tuzemských univerzitách vyvolává nejrůznější emoce napříč celým politickým spektrem, studenti v ní mají jasno. Téměř tři čtvrtiny vysokoškoláků jsou ochotny si za své vzdělání zaplatit, a to v desítkách tisíc korun za rok. Zároveň však dodávají, že je potřeba zlepšit kvalitu a úroveň škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Univerzity jako byznys a lákadlo pro cizince

V evropském srovnání se UK, třiadvacátá nejstarší světová univerzita, pohybuje okolo 125. místa, konkurentů má tedy české vysoké školství více než dost. Např. na 94. místě je stotisícový Innsbruck, o němž jsem se hloupě domníval, že se tam učí jen skoky na lyžích a přistání s Airbusem 320.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Projekt odloženého školného zatím nemá většinovou podporu

Návrh premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby lidé za studium na veřejných vysokých školách platili takzvané odložené školné, zatím nemá dostatečnou podporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze se konala pietní vzpomínka na Jana Palacha

Na pražských Olšanských hřbitovech se dopoledne konala pietní vzpomínka na Jana Palacha. Tragickou smrt studenta, který se v lednu 1969 upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, si lidé mimo jiné připomenou i v jeho rodných Všetatech a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lidé uctili památku Jana Palacha

Asi čtyři desítky lidí v sobotu uctily památku Jana Palacha u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech. Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti vývoji Československa po 21. srpnu 1968. Jeho smrt se stala symbolem odporu proti nesvobodě komunistického režimu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hit na vysokých školách? Výuka asijských jazyků

V Česku se začínají stále více prosazovat asijské jazyky. Tento trend už se nevztahuje pouze na soukromé jazykové školy nabízející kurzy pro veřejnost, ale také na univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu * DOPISY A E-MAILY *

K článku Umíš česky, cizinče? (HN 9. ledna) mám poznámku. Matematickofyzikální fakulta Univerzity Karlovy zavedla zkoušku z českého jazyka »na úrovni maturity nebo ekvivalentní zkoušky«. HN tento požadavek redukují na znalost vyjmenovaných slov a psaní velkých písmen (což pravděpodobně celkově špatný dojem z této informace ještě výrazně zhoršuje).

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Už žádnou tlustou čáru

O tom, že s její filozofickou fakultou není něco v pořádku, se Katka Volná přesvědčila za dobu svého studia už mnohokrát. Stačilo, aby mezi učiteli vznikl nějaký ostřejší konflikt, a v tu ránu na sebe začali navzájem házet špínu z jakési temné minulosti. Občasné výbuchy plné emocí a nejasných náznaků lezly jednatřicetileté doktorandce na nervy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zámek v Zahrádkách ničí dřevomorka

Majitel, Karlova univerzita, stamilióny potřebné na generální opravu nemá a prodej vyhořelého objektu neplánuje

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaké jsou česko-čínské vztahy

Osmnáct hodin osmnáct a půl minuty posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál a Radiofórum. Dialog o lidských právech a především ekonomické vztahy, to byla hlavní témata jednání generálního tajemníka čínské vlády v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci: Ať knihovnu řeší premiér

Národní knihovna nepotřebuje novou budovu, která má vyrůst na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. Myslí si to třicet předních českých vědců, univerzitních profesorů a umělců.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínka na Jana Palacha

Jen pár desítek lidí si vzpomnělo, že 16. leden se pojí taky se jménem Jan Palach. Čin studenta filosofie připomínat netřeba. Spíš to, že výročí jeho smrti už mnohým nic neříká. Na příští rok čtyřicet let poté se chystá bohatší program, plus kniha i výstava.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí sebevraždy Jana Palacha

Před devětatřiceti lety se zapálil Jan Palach na protest proti vývoji Československa po 21. srpnu 1968. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se polil benzinem na pražském Václavském náměstí u sochy knížete Václava, na následky popálenin o tři dny později zemřel. Jeho pohřeb se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii. V rozhlasovém archivu jsme našli výpověď jednoho ze svědků Palachova činu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před devětatřiceti lety se upálil Jan Palach

Před devětatřiceti lety se upálil Jan Palach. Student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy tímto činem protestoval proti vývoji Československa po 21. srpnu 1968. Připomíná to i historik Miroslav Vaněk z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výročí upálení Jana Palacha

Jaký byl Jan Palach? A jak by dnes žil, kdyby tenkrát, necelých pět měsíců po okupaci Československa vojsky Varšavského paktu, nevzplál na Václavském náměstí jako živá pochodeň, která měla národ vyburcovat z letargie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na vysokých školách (přepis a námět k diskusi)

Karlova univerzita je v tom pořadníku pravidelně dvě stě padesátá a oba se shodneme i na situaci, že to pořadí té univerzity se bude samozřejmě v příštích letech spíše zhoršovat než zlepšovat, a to z toho důvodu, že v devadesátých letech jsme do vysokého školství investovali podstatně méně než investovaly ty státy, které půjdou nahoru.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskuse o nové Národní knihovně na Letné

Pod dopis se podepsalo asi třicet osobností, za všechny uvedu jména ředitele geologického ústavu Václava Cílka, prorektora Univerzity Karlovy Mojmíra Horyny, ale také jména výtvarníků Stanislava Kolíbala a Jiřího Sopka

Dětský uzel aktuálního dokumentu Návod k zavedení odloženého školného

Ledy se hnuly - v debatě o školném se začínají používat racionální argumenty. Aktuálnost tématu ještě podtrhl svým vyjádřením premiér o tom, že otevírá debatu o zavedení odloženého školného.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mrtvé srdce potkana opět tluče

„Na kmenových buňkách se pracuje intenzivně,“ říká i MUDr. Jan Horák z kliniky kardiologie a angiologie 1. lékařské fakulty UK a VFN Praha. Na této klinice před čtyřmi roky podstoupili první pacienti po infarktu myokardu léčbu vlastními kmenovými buňkami kostní dřeně v rámci klinické studie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lehké přijímačky, těžká škola

Některé školy se snaží přijmout co největší počet uchazečů a teprve v průběhu prvního ročníku si z nich vlastně vyberou. U nás je to naopak,“ říká proděkan 2. lékařské fakulty UK (2. LF) Martin Vízek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Nové obory zvyšují vaši šanci

„Připravuje se vyhlášení studijních programů Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání na Pedagogické fakultě a 1. Lékařská fakulta chce otevřít i obor Nutriční terapeut,“ informoval mluvčí UK Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam se dostanete bez přijímaček

Převis poptávky nad nabídkou byl v loňském akademickém roce sice nižší než v letech předchozích, na vysokou se však přesto nedostalo 28 procent uchazečů. Pro ty, kteří chtějí vsadit na jistotu, přinášíme kompletní seznam veřejných i soukromých škol a oborů, kde se dostanete do prezenčního studia bez písemné vstupní zkoušky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Šance na VŠ jsou stále vyšší

Uvažujete o vysoké škole? Pak vězte, že vaše šance jsou nemalé. Zatímco před osmi lety bylo přijato jen 45 procent přihlášených, ve školním roce 2007/2008 to bylo už 72 procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pište anglicky. Začíná soutěž

Úkolem účastníků soutěže je sepsat povídku v angličtině v maximálním rozsahu 1500 slov. Téma druhého ročníku zní „Dreams That May Come True“, tedy „Sny, které se mohou vyplnit“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam jít studovat asijské jazyky

Vietnamistika na FF UK před čtyřmi lety získala v rámci transformace humanitních oborů v návaznosti na Boloňskou výzvu novou akreditaci pro tříletý bakalářský program a v tomto roce bude mít již první absolventy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Napíšu diplomku. Zn. Levně

„Teoreticky může jít o trestný čin poškozování cizích práv. Student uvedl v omyl univerzitu, protože vydával cizí dílo za svoje,“ říká Šimka. „Diplomová práce je zásadním podkladem pro zisk akademického titulu. Univerzita je ale poškozena na svých právech, protože udělila titul někomu, kdo podmínky nesplnil. Tím je snížena její vážnost,“ domnívá se soudce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Vědci nahlížejí do lékárny faraonů

Velmi systematicky postupovali staří Egypťané i při popisování chorob. „Jejich označení bylo na papyrech uvedeno červeně, následoval popis příznaků, diagnóza a vylíčení léčebného postupu,“ vyjmenovává Břetislav Vachala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Centrum metropole se dál vylidňuje

Praha 1 by ráda věděla, jakým kouzlem přitáhnout do centrální části hlavního města další stálé obyvatele a učinit ji pro ně atraktivnější.

K tomu má přispět studie, kterou pro radnici připravují renomovaní odborníci z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lidí, kteří umí čínsky, je zoufalý nedostatek

Čtyřsemestrální kurz poskytne studentovi schopnost porozumět čínskému textu a základní konverzační schopnosti. I přes znásobení původní kapacity kurzu se pro velký zájem nedostane na všechny. V budoucnu se plánuje nejen významné rozšíření počtu kurzů, ale i předměty, které studenty seznámí s čínskou ekonomickou a firemní kulturou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezaměstnanost absolventů klesá

Majitelů vysokoškolských diplomů je u nás čím dál víc, ale na chodbách úřadů práce je většinou nepotkáte.

Většina z nich nemá problém najít si po škole zaměstnání. Bakaláři ze soukromých vysokých škol jsou při hledání zaměstnání dokonce úspěšnější než bakaláři ze škol státních.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Práva potřebují změnu. Víc praxe

Usiluje také o to, aby Univerzita Karlova měla více než jednu právnickou fakultu. „Neznám milionové město ve vyspělém světě, které by mělo jedinou právnickou fakultu,“ říká a připomíná, že například Spojené státy mají takových fakult na dvě stě, další desítky pak s územně omezenou akreditací. Konkurence bezpochyby neškodí. Naopak svědčí kvalitě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Papírové přihlášky ustupují

Stále více fakult totiž preferuje elektronické přihlášky před papírovými. Internetové podání školám šetří administrativu a uchazeč o studium má navíc lepší přehled o tom, jak je přijímací řízení daleko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Saturnin
Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijetí na vysokou: letos rekordní šance

Loni uspělo téměř 72 procent těch, kteří se dostavili k přijímacímu řízení. Rok předtím to bylo o dvě procenta méně. Dnešní třicátníci měli přitom šanci jen zhruba padesátiprocentní. Největší počet podaných přihlášek lze čekat na Filozofické fakultě UK v Praze a na Právnické fakultě brněnské Masarykovy univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klementinum ovlivní i Karlova univerzita

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek má teď plnou hlavu starostí především kvůli nové budově na Letné. Ladem však nenechal ležet ani osud té původní - majestátního Klementina poblíž Karlova mostu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímačky: nevyplatí se tipovat

Písemná zkouška má několik částí: první prověřuje znalosti z historie (včetně moderních dějin a dějin umění), práva (s důrazem na právo ústavní), politologie a politických reálií, filozofie, ekonomie a sociologie. Další část ověřuje schopnost logického úsudku a analýzy textu a obecné předpoklady pro vysokoškolské studium.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Během roku musíme studenty naučit česky

„Přicházejí k nám studenti ze všech možných koutů světa. Setkáváme se u nich s různou výchovou, s jinými normami slušného chování i s odlišnými přístupy k práci a chápáním povinností. V jediném školním roce musíme studenty naučit komunikovat česky a sladit i ostatní hlediska jejich přizpůsobování podmínkám či situacím, ve kterých se budou pohybovat,“ uvedla ředitelka poděbradského střediska Daniela Vlková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Afriku si vysnili U Havrana

V Kamerunu spolu bádají biologové z Jihočeské univerzity, Univerzity Karlovy a Botanického ústavu Akademie věd v Třeboni. Pražské vědce zajímá, jak likvidace lesů, z nichž je v oblasti vykáceno asi 90 procent, ovlivňuje výskyt ohrožených druhů či složení ptačích společenstev.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Být přesný to už je báseň!

Nakladatelství Karolinum mu v letech 20002005 vydalo několik svazků souborného díla a sbírku Zimoviště, nyní přišlo s knižním rozhovorem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel astronom Miroslav Plavec

V Kalifornii zemřel jeden z nejvýznamnějších českých astronomů Miroslav J. Plavec, vědec, který významně přispěl k pochopení mechanismu výměny hmoty ve dvojhvězdách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Lidoopi kreslí jako malé děti

„S Kubou se znám od jeho útlého věku,“ podotkne specialistka na chování primátů Marina Vančatová z Fakulty humanitních studií UK v Praze. Od roku 1995 zkoumá tzv. spontánní kresebnou aktivitu lidoopů v zoologické zahradě v Ústí nad Labem a postupně i v pražské, liberecké, královédvorské a hodonínské zoo. Celkem je do výzkumu zahrnuto téměř dvacet šimpanzů, orangutanů a goril.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z oslavy v pizzerii šel Verner rovnou na snídani

„Přitom já si dávám pozor na nohy, nehraju do extrémů,“ hájil se. „I když... Někdy je těžké udržet mě v klidu, to je fakt.“ Zítra si vychutná závěrečnou exhibici, poprvé v roli mistra Evropy. K vítězné prémii 20 tisíc dolarů přidá exhibiční honorář 900 dolarů.

Pak zajde v Praze do školy, za profesory na FTVS.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzácné poklady často jen míjíte

Z poslední doby určitě rotunda svatého Václava na Malostranském náměstí v objektu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Bohužel je veřejnosti přístupná jen výjimečně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se Praha chlubí vykopávkami

Rotunda svatého Václava Malostranské náměstí, Praha 1 V budově MFF UK, bývalé jezuitské koleji v sousedství chrámu svatého Mikuláše, se dochovaly základy románské rotundy svatého Václava, jednoho z nejstarších kostelů Malé Strany.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda ženám, ženy vědě

Oceněním začal pro Petru Šauli (35) i letošní rok: stala se jednou ze tří mladých vědkyň, které získaly stipendium „Pro ženy ve vědě“. Výzkum Petry Šauli, který zabodoval v konkurenci šestadvaceti dalších projektů, se týká chování ionosféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se dělají Žebříčky VŠ

Při vytváření pořadí jsme oddělili veřejné a soukromé VŠ. Dohromady jsme zahrnuli 135 fakult veřejných VŠ a 42 (+1) soukromých VŠ. Jedna soukromá škola nebyla z důvodu vzniku v listopadu 2007 zařazena do výpočtů, v celkovém přehledu je uvedena alespoň na konci pro informaci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Unikátní Žebříčky VŠ potřetí

Všechny fakulty a školy jsou rozděleny do deseti skupin. V rámci těchto skupin najdete zvláštní žebříčky pro veřejné a pro soukromé školy - obě skupiny se totiž stále nedají zcela srovnávat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Největší zájem je o 2. LF v Praze

Zatímco Farmaceutická fakulta VFU v Brně patří do nejlepší skupiny, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové spadla až do páté skupiny z deseti možných. V loňském roce si více vybírala Farmaceutická fakulta VFU Brno, ale přijatí uchazeči dávali častěji přednost studiu na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Náročné přijímačky i studium

Budoucí lékaři v Česku studují na pěti fakultách Univerzity Karlovy (dvě z nich jsou v Plzni a Hradci Králové), další jsou na Masarykově univerzitě v Brně a na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékařské fakulty jsou na dohled od světové špičky

Nejvíce publikací z klinických oborů a patologie si u nás loni připsala Univerzita Karlova. Má sice na rozdíl od ostatních škol lékařských fakult pět, ale i pětina výsledků by stačila na vedoucí pozici. Loni bodovaly též některé univerzity, na nichž se klinická medicína určitě nestuduje. Například tím, že se na klinickém výzkumu podílely technicky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Právník bez práce? Nevídáno

Na přijímací testy pražské právnické fakulty přišly necelé čtyři tisícovky studentů, přijata byla zhruba pětina z nich.Největší šance na přijetí má ten, kdo udělá přijímačky na práva v Olomouci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Právnické fakulty: vyrovnaný boj

V oboru práva porovnáváme čtyři fakulty veřejných škol a dvě soukromé vysoké školy. Obor není rozdělen na žádné podskupiny. Váha použitých indexů je spočítána v rámci celé skupiny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Univerzita nemůže garantovat, co neřídí

„Kliničtí učitelé by se stali zaměstnanci univerzitní nemocnice – akciové společnosti, v jejímž čele stojí devítičlenné představenstvo. Šest zástupců by v něm měl majoritní vlastník akcií, tedy stát, pouze tři členové by zastupovali univerzitu. Rozhodnutí o tom, kdo bude v nemocnici pracovat a vyučovat a zda k tomu má dostatečnou kvalifikaci, by tak přešlo do pravomoci orgánu, nad kterým nemáme kontrolu,“ vysvětlil prof. V. Hampl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ad Společné prohlášení k vyjádřením prof. Klenera

Integraci hematologické péče jsem navrhoval již před třemi roky s tím, že I. interní klinika, ze které se postupným administrativním oklešťováním stala jednooborová hematoonkologická klinika, povahou své činnosti komplementární k ÚHKT, by mohla být naopak přičleněna k ústavu, aniž by 1. LF UK tuto kliniku ztratila. S návrhem vyslovil po jistém váhání souhlas i bývalý děkan 1. LF UK prof. Štěpán Svačina stejně jako bývalá ministryně zdravotnictví doc. Milada Emmerová. Ukázalo se však, že náklady na přestěhování kliniky by byly neúměrně vysoké, a jevilo se tedy schůdným ponechat status quo, který s výjimkou topografické vzdálenosti byl po funkční stránce bezproblémový.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z univerzitních nemocnic akciovky

Rektor Karlovy univerzity Václav Hampl soudí, že by v takovém případě nemohly univerzity garantovat kvalitu vzdělání v lékařských oborech. Nemohly by ji totiž nijak ovlivnit, protože by akciové společnosti nemohly řídit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zabodovalo devět veřejných vysokých škol

Nejkvalitnější ekonomický výzkum dnes v Česku dělají na Univerzitě Karlově. Z několika desítek českých veřejných i soukromých vysokých škol zaměřených na ekonomii dokázalo „zabodovat“ jen devět (viz tabulka ekonomických oborů na str. VII).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Největší zájem je o sociální vědy

Zatímco na „klasických“ filozofických fakultách je nutné zvolit si konkrétní obor, kterému se pak student věnuje další tři roky až pět let, Fakulta humanitních studií UK v Praze nabízí možnost vybírat si své osobní profesní zaměření v podstatě v průběhu celého studia.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  Filozofie, sociální vědy a teologie

Celkově nejlépe dopadla Fakulta sociálních věd UK v Praze. S rozdílem jednoho bodu ji těsně následuje FSS MU v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V Oxfordu mu říkají kolego

Vědec, lékař a pedagog, profesor Jaroslav Slípka, je spojen především s Procháskovým ústavem v Plzni, který vedl až do roku 1993. Je držitelem Ceny Josefa Hlávky za celoživotní práci ve vědě nebo Zlaté medaile Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na FSV UK v Praze se dostane každý pátý

O studium na pražské Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) se každoročně uchází více než pět tisíc mladých lidí. Úspěšných bývá o něco víc než 20 procent z nich. Druhá nejmladší dcera Univerzity Karlovy je tak nejžádanější fakultou ze všech českých filozofických a sociálních vysokých škol v zemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitel se dvěma pracemi? V cizině nemyslitelné

Z českých univerzit mají největší kvalitní kapacitu ve společenských vědách Univerzita Karlova v Praze a Masarykova univerzita v Brně. Nejvíce se na tom podílí filozofie a psychologie, v obou oborech měla nejvíce publikací Univerzita Karlova.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze