Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dostat se na vysokou školu jde i bez přijímaček. Šanci mají jen nejlepší

Dostat se na vysokou školu jde i bez přijímaček. Šanci mají jen nejlepší

8.2.2008, autor: SILVIE RŮČKOVÁ

Největší možnosti studia po střední škole nabízí maturantům i dalším zájemcům Univerzita Hradec Králové


Hradec Králové/ Další krok k vysněné životní kariéře čeká v těchto dnech na úspěšné maturanty. Přesto, že zkouška dospělosti je ještě daleko, přihlášky na vysoké školy musí uchazeči podat do 29. února.

V Hradci Králové mohou budoucí vysokoškoláci uvažovat nad volbou mezi šesti fakultami a také jednou soukromou školou. Nevýhodou privátního školství je nutnost platit školné, avšak často bývají tyto univerzity lépe technicky vybaveny a nabízejí kreativnější možnosti studia. V posledních letech se i tyto rozdíly stírají, mimo jiné díky možnostem čerpání dotačních grantů také z Evropské unie.

Největší možnosti na Hradecku skýtá Univerzita Hradec Králové, která nabízí studium na třech fakultách. „V letošním roce plánujeme přijmout celkem 2950 studentů. Z toho největší část na pedagogickou fakultu, a to 1640, dále pak na fakultu informatiky a managementu 760 studentů a na fakultu filozofickou 550,“ upřesnil informace o počtech budoucích studentů kancléř univerzity Ondřej Tikovský.

Novinkou na pedagogické fakultě bude od nastávajícího akademického roku možnost absolvovat učitelství nejprve v bakalářském tříletém studiu a poté navázat dvouletým magisterským studiem. Jediný obor, který zůstane zachován v klasickém pětiletém magisterském studiu, bude Učitelství pro první stupeň ZŠ. S novinkami nebudou pozadu ani ostatní dvě fakulty.

Další studijní možnosti nabízí Univerzita Karlova v Praze, která v Hradci Králové provozuje fakultu lékařskou a farmaceutickou. Zajímavou příležitost nabízí uchazečům právě zmíněná fakulta lékařská. Podle informaci ze studijního oddělení se mohou někteří zájemci vyhnout přijímacím zkouškám. Pokud jejich studijní průměr za všechny tři ročníky střední školy spolu s prvním pololetím čtvrtého ročníku nepřesáhne hodnotu 1,1, nemusí skládat přijímací testy. „Druhou podmínkou však je, aby minimálně jeden rok v posledních dvou letech studia absolvovali tři ze čtyř profilových předmětů,“ vysvětlil další kritérium proděkan pro studium na lékařské fakultě Aleš Ryška. S dobrou fyzickou kondicí mohou uchazeči zamířit také na Fakultu vojenského lékařství Univerzity obrany. Většina přijímacích zkoušek je jednooborová a skládá se formou písemného testu od konce května do konce června. Výjimku tvoří soukromá střední škola, Metropolitní univerzita Praha. Přijímačky se skládají od června do konce září a díky tomu je možné odevzdat přihlášku až 14 dní před samotným testem.

Spolu s přihláškou musí uchazeč zaplatit také administrativní poplatek a doložit k ní potvrzení o zaplacení. Suma je rozdílná, avšak nejčastěji se pohybuje kolem 600 korun.


***


Vysoké školy v Hradci Králové


Univerzita Hradec Králové l Pedagogická fakulta, www.uhk.cz V současné době nabízí také řadu přípravných kurzů nejen pro uchazeče o studium na této fakultě, ale i pro maturanty jako přípravu ke zkoušce.

l Fakulta informatiky a managementu, www.uhk.cz Studenti mají možnost absolvovat vybrané předměty v anglickém jazyce. Nabízena je i možnost celého studia v angličtině. l Fakulta filozofická (dříve fakulta humanitních studií), www.uhk.cz V nadcházejícím akademickém roce nabídne uchazečům i možnost studia oboru archeologie. V navazujícím studiu Politologie nabídne fakulta možnost specializace v oboru latinskoamerická studia a africká studia.

Univerzita Karlova v Praze Dvě fakulty provozuje i v HK l Farmaceutická fakulta Hradec Králové, www.faf.cuni.cz l Lékařská fakulta Hradec Králové, www.lfhk.cuni.cz Univerzita obrany Brno l Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové, www.pmfhk.cz Soukromá vysoká škola l Metropolitní univerzita Praha o.p.s (dříve Vysoká škola veřejné správy a mezinárodních vztahů), www.vsvsmv.cz Pobočka v Hradci Králové nabízí studium ve dvou oborech.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze