Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Další dvě vysoké školy

Další dvě vysoké školy

5.2.2008, autor: LUDMILA MLSOVÁ

Fakulta ČVUT otevře pobočku v Sezimově Ústí, CEVRO Institut v Krumlově


Jižní Čechy - Elektrotechnika a informatika a Veřejná správa - to je nabídka nových oborů vysokoškolského studia, s níž míří na jih Čech pražské školy.

Zájemci o studium čtyř elektrotechnických oborů mohou od října studovat v Sezimově Ústí na Táborsku, kde otevře pobočku Fakulta elektrotechnická pražského ČVUT.

Do prvního ročníku denního bakalářského studia chce fakulta přijmout v sezimovoústecké vyšší odborné škole čtyřicet studentů, kteří mohou v dalších letech pokračovat v Praze. Nabídka elektrotechnických oborů zatím v regionu chybí. Elektrotechnická fakulta se inspirovala příkladem strojní fakulty, která má v Ústí pobočku už pět let.

„Zkušenosti kolegů jsou velmi pozitivní. Ukazují, že studenti, kteří absolvovali první ročník v regionu, jsou v dalším studiu úspěšnější než studenti v Praze,“ uvedl děkan elektrotechnické fakulty Boris Šimák. Upřesnil, že podrobnosti o přijímacím řízení najdou zájemci na www.fel.cvut.cz.

Přitom mezi hlavní přednosti patří, že studium vyjde levněji a odpadnou problémy s ubytováním.

Zatímco v Praze letos neuspělo více než tisíc žadatelů o kolej, na jihu Čech dostanou studenti lůžko na moderních kolejích bez potíží.

Maturant českobudějovického Českého reálného gymnázia Michal Vlček rozšíření nabídky vysokoškolského studia v regionu vítá.

„Je dobře, že máme možnost volby. Někdo chce jít na vysokou do jejího hlavního sídla a od začátku užít studentského života daleko od rodičů, pro jiného je lepší varianta zůstat co nejblíž domova,“ řekl devatenáctiletý student z Roudného u Českých Budějovic.

Samotná Vyšší odborná škola, Střední škola a Centrum odborné přípravy v Sezimově Ústí se nemusí na příchod nových vysokoškolských studentů nijak speciálně připravovat. Elektrotechnická fakulta bude totiž v pořadí už čtvrtou vysokou, kterou bude hostit.

Kromě strojařů z ČVUT tam studují i adepti České zemědělské univerzity a Karlovy univerzity. „Navíc můžeme vysokoškolákům v oblasti strojírenství a elektrotechniky nabídnout i získání výučního listu. To znamená, že mohou skončit vysokou školu a zároveň mít v ruce výuční list. Mohou si vyřídit živnost a podnikat,“ popsal ředitel sezimovoústecké školy František Kamlach.

Zájemci o vysokoškolské studium mohou od října poprvé studovat také v Českém Krumlově. Svou pobočku tam zakládá pražský CEVRO Institut, což je soukromá vysoká škola se zaměřením na studium společenskovědních disciplin.

„V Krumlově otevřeme bakalářské studium oboru Veřejná správa v kombinované formě. Do prvního ročníku chceme nabrat jednu skupinu studentů, což je 20 až 25 lidí,“ uvedl tajemník katedry práva a veřejné správy školy Vladimír Novotný.

Podrobnosti nabízí informační středisko CEVRO Institutu v základní škole Linecká nebo www.vsci.cz.


***


„Ti, kteří studovali první ročník v regionu, jsou ve studiu úspěšnější než studenti v Praze.“ Boris Šimák, děkan




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze