Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       S e-přihláškou ušetříte

S e-přihláškou ušetříte

6.2.2008, autor: Michaela Kučerová

Vybíráte, na jakou školu se přihlásit, a přemýšlíte, že raději vyzkoušíte více možností? Přečtěte si, KDE KOLIK ZAPLATÍTE za přihlášení.


Za přihlášku vybírají české veřejné vysoké školy částky okolo pěti set korun. V případech, kdy je poplatek nižší, kolem 250 korun za přihlášku, musíte počítat s tím, že fakulta vyžaduje k přijímacímu řízení testy společnosti Scio, které budete platit také. Tím se částka zhruba dorovná.

U státních škol (Policejní akademie a Univerzita obrany) se neplatí a soukromé školy si za přihlášku účtují stejně jako veřejné okolo pěti set korun, výjimečně i tisíc.


Přihlaste se elektronicky, vyjde to na polovinu


Nejvyšší poplatky u veřejných škol čekají na zájemce o Univerzitu Karlovu, Vysokou školu ekonomickou a umělecké školy. „Pokud je fakulta hodně žádaná, stojí přihláška šest set korun - a to jsou na Karlově univerzitě skoro všechny. Takže většinou studenti zaplatí tuto částku,“ říká Jan Roubal, metodik vzdělávací společnosti Tutor. Pokud použijete elektronickou formu přihlášky, zaplatíte na Karlově univerzitě minimálně o stokorunu méně. Nejvíce ušetříte při elektronické přihlášce na Fakultě humanitních studií UK, kde se normálně platí 600, elektronicky 300 korun. Nejmenší rozdíl je na Pedagogické fakultě UK - normální cestou uchazeč zaplatí 600, elektronicky pak 550 korun. Masarykova univerzita v Brně už třetím rokem přijímá pouze elektronické přihlášky, za které vybírá jednotný poplatek 400 korun na všech fakultách. Výjimku tvoří Fakulta sociálních studií, kde je poplatek 250 korun, protože připlácíte Scio testy, a Fakulta sportovních studií, kde zájemce naopak zaplatí 550 korun kvůli talentovým zkouškám.


Na poštu stejně musíte


Na Palackého univerzitě v Olomouci vás přijde přihláška na 500 korun, používají tam pouze elektronickou formu. „Pokud uchazeč potřebuje k přijetí absolvovat placené testy Scio, odečítá se mu utracená suma z poplatku. Celková částka nepřekročí 500 korun ani v tomto případě,“ vysvětluje Ondřej Málek z oddělení komunikace Palackého univerzity. Elektronická přihláška by vám kromě peněz měla ušetřit i čas. Na poštu však stejně musíte kvůli odeslání vytištěné a podepsané verze přihlášky, potvrzení o zaplacení poplatku nebo dalších příloh, které škola potřebuje. To mohou být výsledky mimoškolních aktivit, potvrzení od lékaře apod. „Elektronická přihláška se stává platnou až po zaslání jejího podepsaného výtisku na studijní oddělení,“ zdůrazňuje Václav Hájek z tiskového oddělení Karlovy univerzity. Stejné požadavky má i většina dalších škol. „Kvůli podpisu uchazeče potřebujeme dostat vytištěnou verzi elektronické přihlášky na studijní oddělení,“ říká Miroslav Karlíček z VŠE.


Kompletně on-line přihláška je jenom v Brně


Jen uchazeči o studium na Masarykově univerzitě již nemusí nikam posílat poštou doklad o zaplacení. Poté, co e-přihlášku vyplní, systém vygeneruje všechny údaje potřebné pro platbu a informační systém Masarykovy univerzity automaticky spáruje platbu s konkrétní elektronickou přihláškou. „Uživatel si pak může na internetu sám zkontrolovat, zda peníze do školy v pořádku přišly a v jakém stavu se jeho přihláška momentálně nachází,“ popisuje praxi tisková mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Závazná je přihláška až po zaplacení poplatku, její vyplnění si proto studenti mohou kdykoliv zdarma vyzkoušet. A co je hlavní výhodou, do Brna nemusíte posílat vytištěnou a podepsanou přihlášku. Internet jim stačí. „Student si sám ve vlastním zájmu odpovídá za správnost údajů uvedených v elektronické přihlášce. Ty jsou kontrolovány podle platných dokladů u přijímacího řízení,“ doplňuje informace Tereza Fojtová.


***


Kolik stojí

přihláška

Univerzita Karlova, Praha

600 tištěná

300-550 elektronická

Masarykova univerzita, Brno

400 pouze elektronická

VŠ ekonomická, Praha

600 tištěná

500 elektronická

Palackého univerzita,

Olomouc

500 pouze elektronická

Univerzita J. E. Purkyně,

nad Labem

555 tištěná

444 elektronická

Univerzita v Hradci Králové

500 obě varianty

Technická univerzita v Liberci

500 obě varianty

Česká zemědělská univerzita

550 obě varianty

Jihočeská univerzita

400-500 obě varianty

Západočeská univerzita

v Plzni

500 obě varianty

Ostravská univerzita

v Ostravě

550-600 obě varianty

Pozn.: na některých fakultách

se uvedené poplatky mohou

lišit


I když se přihlásíte elektronicky, na poštu stejně musíte - ve škole totiž požadují přihlášku s podpisem




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze