Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       VŠ: uspějí tři čtvrtiny uchazečů

VŠ: uspějí tři čtvrtiny uchazečů

6.2.2008 , autor: Michaela Kučerová

Letos máte VELKOU ŠANCI na přijetí ke studiu. Vysoké školy berou stále víc studentů, přibývá škol i oborů. Někde uspějete i bez zkoušek


V devadesátých letech přijaly vysoké školy polovinu zájemců o studium. Loni uspělo 72 procent uchazečů. A letos slibují školy přijmout tři čtvrtiny přihlášených. Šance se zvyšují hlavně tehdy, pokud vás baví chemie, matematika, fyzika nebo jste technicky nadaní. Až devadesátiprocentní naději na úspěch dávají chemické a strojní fakulty, které často nevyžadují přijímací zkoušky.


Bez zkoušek na techniku


Letos bude pouze na základě přihlášky přijímat například Fakulta strojní ČVUT i Technické univerzity v Liberci. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě, Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta chemickotechnologická Univerzity Pardubice nebo všechny fakulty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Technicky zaměření studenti přitom mají i dobrou šanci na uplatnění. V žebříčku deseti nejlépe placených absolventských pozic podle agentury Trexima, která se zabývá statistikou mezd, se objevují programátoři, správci informačních systémů, pracovníci v průmyslu, inženýři elektronici i strojaři. Ale taktizovat a jít na chemii nebo jiný náročný obor, jenom abyste se dostali na vysokou, odborníci nedoporučují. „Když máte z chemie na střední škole trojky nebo čtyřky a moc vás nebaví, raději se poohlédněte jinde. V prvním ročníku totiž od nás pravidelně odchází skoro polovina studentů, kteří náročnou výuku nezvládnou,“ říká Ludmila Šmídová, vedoucí pedagogického oddělení VŠCHT v Praze.


Šanci mají i historici a učitelé


Dostat se na požadovaný obor a netrápit se s přijímacími testy mohou v menší míře i humanitně zaměření studenti. Zájemci o studium češtiny nebo latiny mají příležitost na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Jen motivační pohovor čeká přihlášené na více než patnácti oborech Filozofické fakulty J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Nabízí tam politologii, historii, estetiku i filologii. „Bez zkoušek máme skoro dvacet oborů,“ vypočítává Blanka Jaegerová ze studijního oddělení Přírodovědecké fakulty UJEP. „Z jednooborových je to například toxikologie a analýza škodlivin, počítačové modelování ve fyzice a technice, informační systémy nebo stavební chemie. Ve dvouoborových kombinace matematiky, chemie, fyziky a tělesné výchovy,“ upřesňuje Blanka Jaegerová. Bez zkoušek berou i na fakultě životního prostředí stejné univerzity. Další možnost jednoduššího přijetí je na fakultách zahradnické a agronomické Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. „Agronomická fakulta vypsala dokonce sedm programů,“ sděluje Kateřina L. Brettschneiderová z odboru vnějších vztahů univerzity. Bez zkoušek můžete uspět i na čtyřech fakultách Univerzity Karlovy: katolické teologické, matematickofyzikální, pedagogické nebo přírodovědecké. Jistější úspěch znamenají pro zájemce o vysokoškolské studium i soukromé školy. Počítat však musíte s placením školného. Kromě uměleckých oborů, na které je třeba prokázat talent, ukazují čísla z minulých let od šedesáti do sta procent přijatých. Na více než polovinu z nich se dostanete bez přijímaček.


Bez zkoušek to nepůjde?


Nepřipadají pro vás vyjmenované fakulty ani soukromé školy v úvahu? Máte vybraný obor, na který to bez přijímaček nepůjde? Na webových stránkách školy zjistěte, jaké vás čekají testy, a připravte se přesně podle toho. I když se vaše pozornost upírá k bližší maturitě, zkuste přípravu zkombinovat tak, aby vám aspoň jednou týdně vyšla hodinka či dvě na učení ke zkouškám. Pokud začnete hned, máte ještě dost času se připravit a stihnete i přípravné kurzy, které pořádají buď školy, nebo specializované agentury. Ty vaše šance mohou podstatně zvýšit. Pracují totiž přímo s testy, které se na školách objevily v minulosti.


***


Ukázky přijímacích testů najdete na ExternĂ­ odkaz www.idnes.cz/testvs


Chystáte-li se na techniku, máte velkou šanci, že vás vezmou bez zkoušek


Adresy


* Na ExternĂ­ odkaz www.idnes.cz/seznamy najdete seznamy všech vysokých škol v ČR s vypisovanými programy, kontakty a procentem úspěšnosti loňských uchazečů




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze