Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o fakultu: poptávka, doktorandi, mladí akademici

Zájem o fakultu: poptávka, doktorandi, mladí akademici

Proč toto kritérium: Vystihuje poptávku po fakultě a její reputaci mezi uchazeči a absolventy.

Co jsme zjišťovali: Kolik z přihlášených v posledním přijímacím řízení bylo přijato (vyjadřuje převis poptávky); dále kolik z přijatých se skutečně zapsalo (vyjadřuje preference těch, kteří uspěli na více fakultách a mohli si vybírat); dále kolik má škola doktorandů v poměru ke všem studentům (naznačuje, kolik z absolventů se průměrně rozhoduje získat zde doktorát); a konečně podíl docentů do 40 let a profesorů do 50 let (vyjadřuje zájem úspěšných doktorandů o další vědeckou kariéru; zdravě se rozvíjející fakulta by měla akademiky v tomto věku mít).

Jak hodnotíme výsledky: Pořadí v každé z nich dáváme váhu 25 %.

Nejvyšší převis poptávky byl v posledním přijímacím řízení v Brně a na 2. LF UK (přijímali shodně kolem 14,7 %). Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové brala 19 % z uchazečů. Těsně za sebou následovaly Olomouc, 3. LF UK a LF Hradec. Na Lékařské fakultě UK v Plzni brali každého čtvrtého a na 1. LF UK v Praze tvořili přijatí 31 % z přihlášených. Pro vybranou fakultu byli nejpevněji rozhodnuti ve vojenském Hradci (84 %) a na 2. LF UK (82 %). Následovaly Brno, »civilní« Hradec Králové, 3. LF UK, Olomouc a Plzeň. Na poslední 1. LF UK se zapsalo 664 z 1314 přijatých, tedy o něco málo víc než polovina.

V poměru ke studentům mají nejvíc doktorandů v Olomouci a na 1. LF UK. Pořadí všech ostatních fakult je víceméně vyrovnané. Nejméně doktorandů je na 2. LF UK (1310 studentů a k nim »jen« 345 doktorandů).

Největší podíl mladých docentů do 40 let a profesorů do 50 let mají v civilním Hradci (13,2 úvazku) a ve vojenském (6), což znamená 6,8 %, resp. 6 % pedagogů. Relativně nejméně - 1,6 % -jich má 3. LF UK (čtyři plné úvazky).

V celkovém součtu ve všech těchto kritériích se na prvním místě shodně umístila brněnská LF MU a Fakulta vojenského zdravotnictví Hradec. Následovala Lékařská fakulta UK Hradec Králové a po ní 2. LF UK. S větším odstupem potom 3. LF UK, 1. LF UK a na posledním místě plzeňská fakulta.

Všechny dílčí žebříčky k tomuto kritériu lze nalézt na ExternĂ­ odkaz www.ihned.cz.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze