Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Mezi experty jasně zvítězila pražská 1. LF UK

Mezi experty jasně zvítězila pražská 1. LF UK

Proč toto kritérium: Názor expertů vyjadřuje reputaci fakult.

Co jsme zjišťovali: Lékaři a manažeři v rozhodujících pozicích v nemocnicích, pojišťovnách i v politice měli seřadit fakulty podle toho, kterou by doporučili uchazeči o studium.

Jak hodnotíme výsledky: Pokud seřadili fakulty od nejlepší po nejhorší, každá dostane známku od 1 do 8. Pokud některé uvedli na shodném místě, všechny dostávají stejně (příklad: tři fakulty na 1. místě dostanou všechny jedničku).

Odpovídalo 12 expertů, mimo jiné ředitelé velkých nemocnic, představitelé komory, zástupci pojišťoven a politici-lékaři včetně bývalých ministrů; dalších deset odmítlo nebo se cítili podjatí.

Mezi experty jednoznačně zvítězila 1. LF UK, která se objevila na prvním místě osmkrát. V jejím hodnocení zaznělo: »Největší potenciál, tradice a spojení se světem, slabinou je konzervativní způsob výuky a menší orientace na potřeby studentů.« - »Anonymita a poněkud vyšší výuková rigidita přináší studentům jistá zklamání, nicméně úroveň absolventů je srovnatelná s ostatními pražskými fakultami. Moc vědy a vydělávání peněz, menší zájem o práci se studenty.«

Na druhém místě je 2. LF UK (třikrát první, pětkrát druhá). »Kompaktní fakulta, menší tradice v preklinických oborech je spíše výhodou.«

Na třetím místě skončily společně LF MU (»Znám její chod, náplň, vědecko-výzkumnou činnost studentů. Určitě je v ČR nejlepší.«) a 3. LF UK (»Z rozhovorů se studenty vím, že si ji dosti chválí kvůli modernímu výukovému programu a méně formálnímu vztahu učitelů se studenty. « - »Slabší ve výzkumu a mezinárodních kontaktech.« -»Je zajímavá odlišným pojetím výuky, kdy studenti získávají zkušenosti na konkrétních klinických kauzách.«)

Čtvrtá se mezi porotci umístila LF Hradec. S odstupem následovaly těsně po sobě LF Plzeň, LF UP Olomouc a Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec. Vojáky řadili experti na poslední místo nebo fakultu doporučovali z hodnocení úplně vyřadit: »Nevychovává své vlastní mediky: ti formálně studují na LF UK Hradec a diplom dostávají od Karlovy univerzity.«

Mezi experty často zazníval názor, že fakulty jsou na téže úrovni: »Za skoro 18 let praxe v medicíně a výkonu nejrůznějších funkcí (předseda LOK, president ČLK, ministr zdravotnictví, předseda zdravotního výboru) jsem nezaznamenal žádný postihnutelný rozdíl mezi absolventy. « Seznam porotců lze nalézt na www.ihned.cz.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze