Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědu dělá špičkově IES UK

Vědu dělá špičkově IES UK

Pražský Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy skončil v žebříčku HN poprávu vysoko - ze všech hodnocených škol má při řešení projektů nejvyšší relativní vědecký výsledek v přepočtu na pedagoga, což značí opravdu efektivní výzkumnou práci.

V relativních i absolutních vědeckých výsledcích ale mezi školami nakonec zvítězila Fakulta financí a učetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze.

Ta se v hodnocených letech 2002 - 2006 podílela na třech grantech za téměř šedesát milionů korun.

Dva z nich posoudila Rada vlády pro vědu a výzkum dokonce jako výjimečné a dala jim velkou váhu při hodnocení.

Špatně si ve vědě nevede ani ostravská ekonomická škola, která se umístila na společném druhém a třetím místě s Fakultou podnikohospodářskou Vysoké školy ekonomické.

Pražské fakultě se podle výsledků Rady vlády pro vědu a výzkum podařilo ze třech projektů zhodnotit na výbornou dva z nich.

Ostravská ekonomka na tom byla při řešení grantů za sedmdesát jedna milionů korun velmi podobně.

Naopak horší výsledky ve výzkumu má má například Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Ta za dva granty v hodnotě 12 a půl milionu korun dostala od Rady vlády nízké ohodnocení.

Ve vědě si v hodnocení nevedla příliš dobře ani Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni.

Proč toto kritérium: Bez vlastní vědecké činnosti by vysoké školy byly pouhými »učilišti«, vítězství v této kategorii proto násobíme třemi.

Co jsme zjišťovali: Jaké mají výsledky v databázi Rady vlády pro vědu a výzkum podle poslední zprávy za léta 2002 až 2006.

V ní jsou zahrnuty články v tzv. impaktovaných časopisech (prestižní periodika zařazená do světové databáze Web of Science), patenty, odborné knihy, ale i méně prestižní články a příspěvky do sborníků.

Jak hodnotíme: Sledujeme jednak absolutní vědecký výsledek, jednak relativní - v přepočtu na pedagoga. Oběma dáváme shodně stejnou váhu - 50 procent Celý žebříček najdete na www.ihned.cz.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 01:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze